Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -6°C | 2°C Még több cikk.

Martin Luther King ügyvédje a magyar cigánykérdésről

Szeged - A tengerentúlon a feketék mellett fehérek is részt vettek az amerikai polgárjogi mozgalomban. Magyarországon a cigányság körében nem találni túl sok kezdeményezést – nyilatkozta lapunknak Jack Greenberg amerikai jogászprofesszor.
- Miért foglakozik a magyarországi, illetve Kelet-európai romák helyzetével?
- Az Egyesült Államokban ügyvéd voltam és olyan perekben vállaltam szerepet, mint a Brown-ügy, amely 1954-ben az első szegregációs per volt. Ezek a perek a hatvanas években alapot teremtettek a polgárjogi mozgalom kibontakozásához, és utat adtak olyan embereknek, mint Martin Luther King, akinek szintén az ügyvédje voltam. A magyarországi roma kérdéssel először 2002-ben találkoztam, amikor meghívtak egy budapesti konferenciára. Azóta néhányszor már jártam az országukban, hogy többet is megtudjak a témáról. Keresem a párhuzamokat a cigányság és az amerikai feketék helyzete között.

- Lát valami hasonlóságot a magyarországi cigányok és a tengerentúli feketék között?
- Igen, sok mindenben hasonló a helyzetük. A cigányok Magyarországon szegregáltak, a diszkrimináció áldozatai. Stigmatizáltak, a legalacsonyabb osztályba tartoznak, valamint a bírósági és az oktatási rendszerben is nagyon hasonló a helyzetük a feketékhez.

Martin Luther King egykori ügyvédje a romák helyzetéről beszélt Szegeden. Fotó: Miskolczi Róbert
Martin Luther King egykori ügyvédje a romák helyzetéről beszélt Szegeden.
Fotó: Miskolczi Róbert

- A mostani Amerikáról beszél vagy az ötvenes évekéről?
- A mostaniról. Sajnos, a szegregáció a tengerentúlon is folytatódik, annak ellenére, hogy 2000 óta ezt törvény tiltja.

- De térjünk vissza Magyarországra. Meglátogatott két szegedi általános iskolát. Mi a tapasztalata?
- Nem ítélhetek az alapján, hogy besétáltam két osztályterembe. Ismerem azonban az iskolát befejező cigánygyerekek számát, tudom, hogy milyen arányban mennek felsőoktatási intézményekbe. Alig 1-2 százalékuk. Az Egyesült Államokban a feketék esetében ez 10 százalékos.

- Az amerikai feketék a mai napig nagyon elszántak és aktívak az emberjogi harcban. Hogy látja a cigányság aktivitását?
- Fogós kérdés. A tengerentúlon a feketék mellett rengeteg fehér ember is részt vett az amerikai polgárjogi mozgalomban. Magyarországon nem találni túl sok kezdeményezést a cigányság körében. Az Egyesült Államokban voltak és vannak is fekete gyülekezetek, amelyek ugyan szegregáltak, mégis motorjai lehettek a polgárjogi kezdeményezéseknek. Fekete egyetemek működnek, amelyek másodvonalbelinek számítanak, de szolgálni tudják ezeket a célokat. Ugyanakkor úgy hallottam, hogy például az integráció Szegeden a cigányok részvételével zajlott le, míg az Egyesült Államokban ülőtüntetések, felvonulások és egyéb események kísérték a hasonló kezdeményezéseket.

Archív fotó: www.usinfo.state.gov A képen balról a második, J.G.
Brown-per 1954-ben. A képen balról a második Jack Greenberg.
Archív fotó: www.usinfo.state.gov

- Ha már a romák oktatásba való integrálását említette, összehasonlította a Közép-, illetve Kelet-európai országokat?
- A cigány tanulók addig nem lesznek versenyképesek, amíg nem kapcsolódtak be megfelelően az iskolarendszerbe. A magyar oktatási helyzetről csak általános benyomással rendelkezem. Szerintem egy jó rendszer. Csehország és Szlovákia helyzete sokkal rosszabb. A csehek például semmit nem tettek ennek érdekében. Magyarország, Románia és Bulgária legalább próbálkozik.

- Milyen ügyekben dolgozott együtt Martin Luther Kinggel, és milyen embernek ismerte őt meg?
- Több ügyben is ügyvédje voltam. Biztosan hallottak a nagy felvonulásokról és a tüntetésekről. Én a tárgyalóteremben értem el, hogy ezek megtörténhessenek. A közszereplő Martin Luther King ugyanaz volt, mint a magánember, aki nagyon hitt céljai elérésében. Sajnos, nem volt elég óvatos és nem számolt a személyes következményekkel – ezek végül hozzájárultak ahhoz, hogy meggyilkolták őt.

Jack Greenberg: A cigányok Magyarországon szegregáltak, a diszkrimináció áldozatai. Fotó: Miskolczi Róbert
Jack Greenberg: A cigányok Magyarországon szegregáltak, a diszkrimináció áldozatai. Fotó: Miskolczi Róbert

- Az idei amerikai választások nagy meglepetése Barack Obama. Mi a véleménye róla?
- Obama a Columbia egyetemre járt, ahol én is tanítok. Azonban se hallgatóként nem ismertem őt, se politikusként. Tehetségesnek tartom. A republikánusok, szeptember 11.-ét kijátszva McCain-nel egy erős parancsnok benyomását akarják kelteni. Ő kijátssza, hogy a tengerészetnél szolgált és Vietnámban fogságba esett, ahol megkínozták. Nos, én is szolgáltam a tengerészetnél, és lám mégsem indultam az elnöki posztért.

Névjegy

Jack Greenberg 1924-ben született New Yorkban. Az amerikai polgárjogi mozgalomban ügyvédként tevékenykedet. A '70-es évek óta más országok emberjogi kérdéseivel is foglalkozik, így a volt Szovjetunió volt tagköztársaságaiban, Dél-Afrikában, Magyarországon, Bulgáriában és Szudánban. Tevékenységéért 2001-ben Bill Clinton kitüntette Jack Greenberget. Forrás: wikipedia.org

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. patronn 2008. május 04. 03:59
  „Egy gondolatot elfelejtettem:

  Amerikai földrészre milliószámra vitték az afrikaiakat és ott rabszolgák voltak. Egészen más ez az erkölcsi tőke, mint nálunk, ahol ilyen sosem volt. Összehasonlíthatalan erkölcsi alapok.”
 • 24. patronn 2008. május 04. 03:55
  „Én dolgoztam cigányokkal. Nincs velük semmi baj.

  Ez a cigányozás mindössze arra szolgál, hogy: oszd meg és uralkodj. Amerikában pontosan ezt tették. Az egyébként igazság fekete semmibevételt zászlóra tűzték és ilyen ügyvédecskék elintézték mindkét felet. Sem a fehérek, sem a feketék nem vették észre, hogy mindkettejük ellen megy a játék.

  Nálunk most ugyanazt teszik. A bűnöző elemeket a rendőrök, bíróságok vaskézzel védik és mindkét félben a gyűlöletet ébresztik. Közben ők jól megvannak.

  Komolyan azt hiszitek emberek, hogy az alumínium lopó, éhező cigány meglenne ilyen védelem és a parlamentig érő háttér nélkül? Szolgasorban tartják őket a kamatospénzt szedők és uszítják a beilleszkedés ellen őket a megélhetési cigány polgári harcosok ilyen senki ügyvédek irányításával.

  Én sajnálom a kis cigány gyereket, mert ő nem veszi észre, hogy mesterségesen van nyomorban tartva, hogy bármikor pogromot végeztessenek vele a fehér lakosok ellen. Ők félnek tőlünk, mi tőlük. Nincs kultúra, mert az oktatást tönkretették (persze, hogy ez tetszik ennek az ügyvédnek, hiszen látja, hogy a tanítás teljesen lehetetlen ma már) és nincs előttük pályakép sem.

  Azt a cigányt nem felevevésről író Vrga hozzászólót megkérdezném, hogy nem véletlenül külföldi tulajdonu cégekről beszél?

  Kertesz! Te semmit nem tudsz a Magyar történelemről és hozzászólásodból pártszimpátiát is ki lehet olvasni...


  Figyeltétek, hogy mit hiányol az ügyvéd úr? Utcán randalírozó, felfegyverzett hordákat. Idejött, hogy ezt sugalja a mesterségesen szellemi nyomorban tartottaknak.


  Nagyon fontos, hogy ne bőrszín alapján itéljünk. Ha mi is beállunk a megélhetési cigány polgári harcosnak hazudott tehetségtelenek érvrendszerébe, akkor a külső támadással egységbe kényszerítjük őket. Ők nem homogén tömeg. Ha nincs külső nyomás, bármennyire is szeretnék a Haza ellenségei, pillanatok alatt heterogén társaság lesz és nagy lesz a javulás. Persze ehhez az is kellene, hogy a rendőrség, ügyészség, bíróság ne védje politikai megrendelésre a bűnözőket. Mit gondol szerintetek egy gyerek, ha a gyilkos minden hétvégén eltávon otthon van? Mondhatsz neki bármit is.

  Nem semmi minden esetre, hogy az "ügyvéd úr" milyen messziről jön ide bajt okozni. Amerikában az okos emberek már átlátják, hogy nem fekete és fehér kérdésről van szó. De nem engedik, hogy az értelem győzzön.”
 • 23. siriusilant 2008. május 03. 19:00
  „Az osztrák császári udvar úgy akarta a magyarságtudatot letörni, hogy a szittya-hun-avar ősökre emlékezés helyett nyugodjunk bele a szolgasorsunkba, hogy egy kis finnugor népcsoport vagyunk, akik azelőtt csak makogni tudtak, de a ők kivakartak minket a szarból...
  Hát ez egy nagy történelemhamisítás!
  Fantasztikus örökségünk van, ezt szerencsére egyre többen ismerik, és ez felül fogja írni egész Európa történelmét!
  Különben szegény finnek is jelezték már, hogy nem sok közünk van egymáshoz, de ez nem illene bele a mesterségesen kialakított képbe, így elfelejtették publikálni...
  Szóval, arra kérek mindenkit, hogy húzza ki magát, legyen büszke a magyarságára, mert királyi mágusok ősnépe a magyar.”
 • 22. sevenof9 2008. május 03. 18:54
  „halaszo-vadaszo-renszarvasokat kergeto szusizabalok voltak a finnek a 19. szazad kozepen. semmifele tortenelmi hagyomannyal. mi lenne,ha megis sumerok lennenk? fuj. a magyaroktol szarmazna az iras es a szamok? namegmitnem!”
 • 21. Cat 2008. május 03. 17:46
  „Valaki magyarázza már el nekem, miért tiporná sárba a magyarságot a finnugor rokonság. Derogál a finnekkel rokonságban állni, vagy mi a szösz?
  A sárbatiprás az lenne, ha azt propagálnák, hogy nincs semmiféle rokonunk. Na, AZ igen dehonesztáló.”
 • 20. sevenof9 2008. május 03. 15:49
  „a ciganyok 2000 evet koboroltak indiabol ide. mint a te hatalmas elmed is poffesztje magabol,valahol az azsiai barbarsagban mar talakozhattunk veluk (ha ugyan mi egyaltalan jartunk a sztyeppeken - szavaink letelepedett eletmodot sugallnak). Na a lenyeg,hogy lehet nemzetiszocialistazni,de en inkabb zsidoznek,ha szabad. rakosi es tsai zrt. koszi a lehetoseget.”
 • 19. hófehérke 08 2008. május 03. 11:30
  „Remek hozzászólásokat olvashatunk!
  Semmi okunk optimistán állni a kérdéshez: börtön statisztikák, együttélési tapasztalatok, üzleti- és éjszakai kalandok stb. Ezek alapján a szegény kirekesztettek felülmúlnak minden várakozást. A fajtájukat -sok külföldön élő (Németország, USA...) ismerősöm szerint- odakint is hasonlóan "szeretik". Soha nem tudnak beilleszkedni, amíg kisebbségben vannak. 50 év és rajtunk lesz a sor...”
 • 18. siriusilant 2008. május 03. 08:36
  „Kedves Kertész!

  A magyar történelemben kérem, ne a Josef Budenz és Wamberger Ármin- féle hazugságot vegye alapul, hanem a valóságot!
  Mi magyarok sokkal magasabb szinten álltunk, mint az ún. "művelt nyugat", már a kalandozások korában tejport, húsport és mosdótálat vittek magukkal a "barbárok", miközben a nyugati "hölgyek" a tetű-és bolhacsípésektől szenvedtek! Már minden külföldi tudós megcáfolta a finnugorizmus-baromságot, amit a Habsburgok "találtak ki" a magyarok sárbatiprására az 1850-es években, csak a magyarellenes tudományos akadémia ezt nem hajlandó tudomásul venni, mert ehhez a gyalázathoz ők asszisztáltak!!! Javaslom elolvasásra minden magyar embernek a Magyarságtudományi tanulmányok c. könyvet első körben.
  Igaz, hogy elkanyarodtunk a cigánybűnözés-problémától, de ezt mi nem is tudjuk megoldani, mert ha az érintettek nem partnerek ebben, hiába ugrálunk, hiába öntjük a milliárdokat eléjük. Legelőször talán a köztörvényes bűnöző cigány politikai vezetőket kellene hűvösebb helyen elhelyezni, hiszen mindegyikük ellen folyt-folyik eljárás hűtlen kezelés és egyéb sikkasztási ügyekben, majd olyan embereket az élükre állítani, akik feddhetetlenek és jó irányba tudnák kényszeríteni az ügyet. ...és ez a helyzet a nemcigány-oldalon is...”
 • 17. kertesz 2008. május 03. 07:31
  „Európa normáit? Hát igen, azt 1944-ben, sőt elötte 1941-42-ben sikerült túl is teljesítzeni. "Adtunk nekik 2000 évet" ?????????????? kik? a magyarok akkoriban még valahol az Urál mellett gyüjtögető életmódot folytattak, de az is lehet, hogy már a Fekete-tenger felé tartottak. Egyébként a cigányok valamikor a XV-XVI. században telepedtek meg az országban.Lehet, hogy sevenof9 ősei csak ezután jöttek ide. ennyit a 2000 évről.”
 • 16. sevenof9 2008. május 03. 01:15
  „adtunk nekik 2000 evet. mi 896-2008 magassagaban elfogadtuk ojropa normait. ok nem. miert toleraljunk?”
 • 15. CsImre 2008. május 03. 00:49
  „csabának igaza van, a kép árnyaltabb, a probléma pedig sokkal összetettebb, mint sokan hinnénk.

  sevenof9 oedig megint alúlmúlta önmagát, de ez valamiért nem lep meg.”
 • 14. boka 2008. május 02. 23:01
  „ha vajda van köztük, akkor a cigányokkal jól ki lehet jönni. egyébként nekem nem sok közöm van hozzájuk, a putris cigányok maradjanak messze, a többi, ha normális, az rendben van.”
 • 13. sevenof9 2008. május 02. 22:20
  „nem getto, bihar. csak oda air india one-way ticket to the paradise. ott hentereghetnek a sajat szarukban. egy gravitacios budi osszeutese fel nap es koltsege a deszka meg a lapat. ennyire nem kepesek?”
 • 12. kertesz 2008. május 02. 21:23
  „Érdekes témát feszeget ez az interjú. Mondjuk nem szeretném, ha a magyarországi romák a Fekete Párducok mintájára galeriket szerveznének, így harcolva jogaikért.
  Jó lenne, ha lennének roma keresztény gyülekezetek, prédikátorok, akik jó irányba terelgetik a cigányokat.
  Uh! Egyébként tényleg van egy-két alpári hozzászólás itt.”
 • 11. kunstar csaba 2008. május 02. 20:57
  „Kedves Sevenof9!

  Sokkal árnyaltabb a kép. Úgy tűnik, ön csak fehérben és feketében tud a romakérdésre gondolni. Az állítja: minden roma léhűtő, és ők nem akarnak magukon segíteni, csak élősköni.
  A megoldás a gettó lenne, ön szerint?
  Szerintem nem.”
 • 10. sevenof9 2008. május 02. 20:30
  „csabikacska draga! legalabb azt a faradtsagot vegye,hogy a sajat cikket elolvassa. koszi.

  a ciganyok nem is akarnak ebbol a kesz-picsa-meleg-male helyzetbol kiemelkedni. segily van,oszt kesz. ha nem lenne segily,csak mondjuk a gyerekek jarhatnank ingyen iskolaba,esetleg bennlakasosba a mi penzunkon,az meg elmegy. de tarsadalmi szerzodest kotni veluk,hogy ez max 20 evig folyik utana fel is ut le is ut. identitasukat keressek indiaban.

  az a baj,hogy a tobbseg hiaba ajnarozza oket,nincs sajat polgarjogi mozgalmuk. a feketek ki akartak emelkedni a diszkrimilaltsagbol, a ciganyok csak addig,mig a szajuk jar,utana jo nekik a segily is,hiaba diszkrimiativ.”
 • 9. kunstar csaba 2008. május 02. 20:16
  „Kedves Siriusilant!

  Nincs miért szégyelnem magam! Sőt, örülök, hogy ilyen témák szóba kerülnek. Társadalmi munkában a Csillagban is dolgozom már több éve. Igaz, hogy az elítéltek között sok roma van, de azt is hozzáteszem, hogy a legkegyetlenebb bűncselekményeket (gyilkolt, darabolt majd főzött..stb) nagyrészt fehérek követték el.
  Megfigyeltem, amint romákról írunk, sok hozzászólásból "kilóg a kapanyél", sőt egyeseknél - a gereblyés gyilkos után szabadon - a gereblyenyél. Megrémülök a sötétségtől, amikor egyes kommentezők Hitlert sírják vissza.
  A romákkal egy országban kell élni és nem az indulatokat kellene szítani, hanem jobbá tenni a kapcsolatot - itt is és ott is!
  Kunstár Csaba”
 • 8. TELSTAR 2008. május 02. 18:50
  „"Szánalmas és undorító, mint az összes hasonló amcsi "Zöldhegy"."

  Továbbá mint a magyarországi társaik.”
 • 7. x-treme 2008. május 02. 17:30
  „Igen, "Jack Zöldhegy" otthon van a MO-i cigányok helyzetében. Szánalmas és undorító, mint az összes hasonló amcsi "Zöldhegy".”
 • 6. Cat 2008. május 02. 16:59
  „Vrga, igen, ez diszkrimináció. Ugyanakkor a többség sajnos rászolgált erre, és az igyekvő, beilleszkedni kívánó kisebbség miattuk jár rosszul. Soha nem fog megoldódni a cigánykérdés, ha pc szólamok alapján elhallgatjuk, hogy igenis a cigányok szocializációja (és nem a bőrszíne!) az, ami alapot szolgáltat az előítéleteknek.”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Selyemgyáros királyok és Spitfire-ök

Gazdagok, szépek, és oly merészek. Úgy tűnik, a lányoknak, akik veszélyes háborús időkben repültek, … Tovább olvasom