Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

Kleopátra igazi arca

Elizabeth Taylortól Sophia Lorenig nagyon sok arca volt Kleopátrának. De a legvalószínűbb az, hogy egyikükre sem hasonlított igazán.
Sally Ann Ashton egyiptológus szerint az általa elkészített háromdimenziós kép hasonlít leginkább a legendás szépség hírében álló uralkodónőre, aki leginkább szexuális étvágyáról volt ismert.

Az ókori uralkodónőről kialakított kép apró darabokból állt végül össze. A 2000 évvel ezelőtt élt Kleopátra arcképét ábrázoló művészeti alkotásokat vetették és gyúrták össze ahhoz, hogy megkapják a képmását.

A lelkiismeretes kutatások eredményeképpen most megláthatjuk Kleoptátra igazi arcát. Vonásaiban különböző etnikumok keverednek. Arca nagyon eltérő attól a kissé nyugatiasított figurától, ahogyan az 1961-ben forgatott filmben Elizabeth Taylor megformálta a híres egyiptomi uralkodónőt.

Elizabeth Taylor is megformálta a híres egyiptomi uralkodónőt.
Elizabeth Taylor is megformálta a híres egyiptomi uralkodónőt.

A Cambridge University professzora, dr. Ashton szerint Kleopátra vonásaiban ugyanúgy megtalálható a görög jellegzetesség, mint az egyiptomi.

- Vélhetően nem volt tisztán európai - mondta a professzor. - Ne feledjük: a családja csupán 300 éve élt Egyiptomban akkor, amikor ő lett az uralkodó.

Kleopátra leginkább szexuális étvágyáról volt ismert.
Kleopátra leginkább szexuális étvágyáról volt ismert.

A kutatók szerint Kleopátra korántsem volt olyan vonzó, mint amilyennek ábrázolták. Csak egy példa: a Newcastle University Sefton múzeumában tavaly bemutattak egy ezüst érmét, amelyet Kleopátra arcképével díszítettek. Ezen az érmén a fáraónő homloka lapos, álla hegyes, ajkai vékonyak, orra pedig görbe. Az érme hátlapján dülledt szemekkel, vastag nyakkal ábrázolják.

Az uralkodónőről kialakított kép apró darabokból állt össze.
Az uralkodónőről kialakított kép apró darabokból állt össze.

Az, hogy hogyan nézhetett ki a nagyon vonzónak tartott Kleopátra, a tudósok között régóta vitatott.

Míg Shakespeare Antonius és Kleopátra című darabjában az uralkodónő fiatalosságára és sokszínűségére utal, addig a valóság ezzel szemben meglehetősen kiábrándító: alacsony volt és slampos, rossz fogakkal.

Kleopátra egyik szobrát 2001-ben állították ki a British Múzeumban.
Kleopátra egyik szobrát 2001-ben állították ki a British Múzeumban.

Kleopátra egyik szobrát 2001-ben állították ki a British Múzeumban. A szobor jelentéktelennek és alacsonynak ábrázolja: mindössze 152 centiméter magasnak.

Az uralkodónő Alexandriában született időszámításunk előtt 69-ben, annak a macedón-görög dinasztiának a sarjaként, amely három évszázadon át uralkodott Egyiptomban. Kleopátra 17 évesen került a trónra, három évvel később elcsábította Julius Caesart, és fiút szült neki. Amikor Caesart meggyilkolták, Kleopátra Marcus Antonius szeretője lett. Az uralkodónő végül öngyilkos lett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerb rendőrterror - levert vesék, szétrobbanó lépek

Én nem tudom, hogy Szerbiában alkalmazzák-e azokat a „szigorú teszteket és szűrővizsgálatokat", amelyekkel Magyarországon „kiszűrik", hogy ki alkalmas rendőrnek, és ki nem, de amennyiben vannak ilyen tesztek, sürgősen szólni kéne, hogy valaki keresse meg a megoldókulcsot. Tovább olvasom