Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Gyémántot csinálnak a tequilából mexikói tudósok

Mexikói tudósok gyémánttá változtatták nemzeti italukat, a tequilát. Most törik a fejüket, hogy mire lehetne használni a drágakövet, mert ékszerhez kicsike.
A tequilából nyert gyémántot fel lehetne használni sugárzásmérőkre, vágószerszámok élének bevonására, de mindenek előtt helyettesíteni lehetne vele a jövő komputereinek szilikonkristályát. Ezt az egyik felfedező, Miguel Apatiga közölte az AFP francia hírügynökséggel kedd éjjel.

Apatiga és kollégái felfedezték, hogy a tequila blanco hevített gőzeiből rozsdamentes acélon vékony gyémántréteg csapódik ki.

A három tudós már 13 éve kísérletezik mesterséges gyémánt előllításával. Amikor folyadékokból próbáltak gyémántot előállítani, észrevették, hogy az ideális alapanyag a 40 százalék etanol (alkohol) és 60 százalék víz keveréke, ami hasonlít a tequila összetételére.

"Egy napon az egyetemi boltban vettem egy üveg olcsó tequilát, és ugyanolyan kísérletet végeztem vele, mint a 40 százalékos alkoholos oldattal, és az eredmény pozitív volt" - mesélte Apatiga.

A képződött gyémánt kristályok ahhoz persze túl kicsik voltak, hogy ékszert lehetne belőlük csiszolni. A tudósok most más lehetséges felhasználási területet keresnek a tequilából nyerhető gyémántnak.

Ebből a célból a tudóscsoport most a legolcsóbb tequila blanco helyett drágább és finomabb tequilákat tanulmányoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilencven éve ért véget az első világháború

Az első világháborút lezáró fegyverszünetet 90 éve írták alá. Több országban két perces csenddel emlékeznek a pillanatra, a tizenegyedik hónap tizenegyedik napjának tizenegyedik órájában - magyar idő szerint délben. A lövészárkokban négy év alatt több millióan vesztették életüket. Tovább olvasom