Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 1°C Még több cikk.

Erőfitogtató felvonulás a Vörös Téren

Egy másik, rég letűntnek hitt kor ragyogott fel a Vörös téren Moszkvában, a Győzelem napján. Nukleáris tölteteket hordozó járművek és nehéz tankok gördültek át a tér kövein. Nem volt ilyen katonai parádé a hidegháború befejezése óta. VIDEÓVAL

A katonai nehézfegyverzet – beleértve a Topol-M típusú ballisztikus rakétákat valamint a T-90-es tankokat – egy olyan korszakra emlékeztet, amikor a Szovjetunió nukleáris arzenálja árnyékot vetett az egész világra. És az igazság az: most újra úgy érezzük, van okunk a jövőt félteni a korrupt, rozoga orosz hadseregtől. És pont ezért érdemes szemmel tartanunk azokat a politikusokat, akik parancsolnak a hadseregnek, azoknak a katonáknak, akik hagyományosan Hurrá, Hurrá!-val köszöntik feljebbvalóikat. Nyolcezer torok, nyolcezer pár láb vonul felt a ceremónián, azon az ünnepségen, amelyet Sztálin második világháborús győzelme emlékére rendeztek.

A katonai és politikai vezetők a pódiumon állnak, a nagyszerű Vlagyimir Putyin és az új elnök, Dimitrij Medvegyev. A miniszterelnöknek kinevezett Putyint azzal bízták meg, hogy kivezesse Oroszországot a káoszból és a nyomorból, míg Medvegyev vélhetően a szabadságot és a jog igazságosságát hivatott ígérni a népnek. Tehát ezek a hurrák, amelyek az orosz hadsereg – 1946-ig Vörös Hadsereg - torkából törtek az ég felé a Vörös téren a győzelem napi ünnepségen, és amelyeket visszavertek a Kreml falai úgy, hogy a külföldiek is jól hallják - nos, ezek az éljenzések azt akarják sejtetni, hogy az ország az aranykor határán áll.

De a dugót benne kell tartani a pezsgősüvegben.

Nem volt ilyen katonai parádé a hidegháború befejezése óta.
Nem volt ilyen katonai parádé a hidegháború befejezése óta.

A fenyegető katonai parádé kifejezi a Kreml növekvő politikai agresszivitását és kegyetlenségét – és nem utolsó sorban üzenet a függetlenségre törekvő tagállamnak, a bátor, nyugatbarát dél-oroszországi Grúziának. Mi történik, ha Medvegyev szeretné megváltoztatni a Kreml stílusát és szabályait, és ki merészeli próbálni, hogyan reagál minderre az acélos kezű és vasakaratú Putyin, valamint az imádott közvélemény? Putyin azt mondta: Oroszországban nincs szükség nagy változásokra sem a kül-, sem a belpolitikában. Nem kell sok ahhoz Putyinnak, hogy megalázza és lealacsonyítsa Medvegyevet, ha úgy érzi: a legkisebb mértékben is eltér a véleménye az övétől, és annak hangot is ad. A hatalom – kétség nem férhet hozzá – Putyin kezében marad.

A szakadék a szavak és a tettek között soha nem volt szélesebb, mint most, és még minidig Putyin a legnagyobb hatalommal bíró személy szerte Oroszországban.

Foglalkozását tekintve Medvegyev szokatlan a Kremlben, hiszen csupán csak egy kis ügyvéd. Ráadásul nem rendelkezik sem katonai sem kémelhárítási háttérrel, a szabadságról beszél és a jog erejéről, amelyet az ex-KGB-s Putyin és cimborái a sárba tiportak. És nem hibázhat: Medvegyev feladata, hogy az orosz rezsimet szépen csomagolva tálalja a külvilág felé. Kritizálhatja - nagyon helyesen - a kolosszális orosz korrupciót, az akadozóan működő közszolgáltatásokat, az összeomlófélben lévő infrastruktúrát, az egekbe szökő inflációt, a hatalom groteszk, erőszakos megnyilatkozásait, a burjánzó bürokráciát, és fennhéjázó állami beavatkozást a gazdaságba. De ez nem jelenti azt, hogy bármit is tudna tenni ezek ellen. Az a rendszer ugyanis, ami eddig nagy hasznot hozott a Kreml erős emberének, nem tűnik el egyetlen éjszaka alatt. Bár Medvegyev hurrázó kórusa az sugallja: az iparmágnás-bürokrata Putyin rezsimje hamarosan nyugdíjazásra kerül.

Erőfitogtató felvonulás a Vörös Téren - Putyin és Medvegyev Oroszországa.
Erőfitogtató felvonulás a Vörös Téren - Putyin és Medvegyev Oroszországa.

A végén az osztozkodásnál egyikük sem fogadhatná el azt a néhány milliárd dollárt, de ha mégis, akkor Mihail Hodorkovszkij társaságát kellene élvezniük: Oroszország egyik leggazdagabb emberéét, az olajbáróét, aki épp most egy kínai határ melletti börtön cellájában csücsül. De ha mégis ez történne, Medvegyev biztosan csakis és kizárólag saját magára gondolna. Medvegyev egyébként nyolc éven át töltött be magas tisztséget a Gazpromnál, Oroszország legnagyobb cégénél. Röviden összefoglalva, a cég a kezdetektől megvalósítani az „egyszerre üzletelni és politizálni" elvét. Éppen ezért a Gazpromot akár hívhatnák Kreml Rt-nek is, csak hozzá kellene még tenni: gáz-divízió – olyan elképesztő mértékű diplomáciai támogatást kap az orosz politikától.

Sajnos annak semmi jele nem mutatkozik, hogy Medvegyev képes lesz megváltoztatni Oroszország Nyugathoz fűződő kényes viszonyát és erőszakos fellépését az általa foglyul ejtett nemzetekhez. Az év elején Medvegyev kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem más, mint pénzügyi terrorista, amely arra törekszik, hogy saját költségvetési hiányait a világ többi országának nyakába varrja. Nem átallotta továbbá a British Councilt kémek fészkének nevezni. Tette ezt azzal a szervezettel, amely nem csupán a néptáncosok támogatója, de a kultúra jó értelemben vett keselyűje is.

Medvegyev támogatói hangsúlyozzák: szereti a rockzenét és a jógát. Van egy csodálatos és mélyen vallásos felesége. Mindezek pedig akár a jó szándék jelei is lehetnének. De azok, akik már találkoztak Medvegyevvel, egy pedáns, idegbeteg dzsigolót emlegetnek, aki a kákán is csomót keres és imádja a rivaldafényt. Talán megváltozhat.


Új Oroszország.


Ahogyan Putyin meg is változott. Emlékszem, ahogyan 1999-ben felbukkant fel a nyilvánosság előtt. Nem úgy nézett ki, mint a világ egyik legnagyobb hatalommal bíró országának vezére, hanem inkább mint Dobby, az elf a Harry Potter történetből.

Sokan azt gondolták, hogy a harmadrangú kém csak néhány hónapig pislákol. Senki nem hitte, hogy majdnem tíz év múlva is itt lesz még, mint Oroszország első embere.

Mekkorát tévedtek! Hiszen ma Putyin határozza meg az orosz politikát. Elődjének, Borisz Jelcinnek a klánja ma már csupán történelem.

Íme tehát az oligarchák, a rettenetesen hatalmas és hihetetlen befolyással rendelkező iparmágnások, akik most a politika színpadán tűntek és tűnne fel. Néhányukat száműzték. Mások mélyen megalázkodtak a Kreml előtt, és engedelmességükért cserébe jutalmuk minden korábbinál nagyobb gazdagság. Putyin alatt a választásokat talán elcsalták, az eltérő véleményt megengedhetetlennek minősítette a Kreml jogrendszere, és a hatalom asszisztált ahhoz, hogy más államokra Oroszország nyomást gyakoroljon. Sokan hibáztatják a Kremlt azért, mert megmérgeztette Londonban Alexander Litivnyenkot, aki Nagy-Britanniába menekült, miután leleplezte a KGB jogutódja által kiötlött és levezényelt gyilkosságokat valamint a korrupciót. Azóta Oroszország kapcsolata Nagy-Britanniával mélységesen rideg. Némi enyhülést csak futballdiplomácia hozott: mindkét ország kölcsönösen enyhített vízumelőírásokat alkalmaz a másik szurkolói esetében.

A szakadék a szavak és a tettek között soha nem volt szélesebb, mint most.
A szakadék a szavak és a tettek között soha nem volt szélesebb, mint most.

Változtatni Oroszország egyre inkább élesedő és keményedő külpolitikáján – ez Medvegyev számára félelmetes vállalkozás lenne.

De miért is fárasztaná magát? A jelenlegi politika jól működik. Az orosz emberek szeretik a stabilitást és azt a magas életszínvonalat, amelyet a Putyin éra hozott nekik, az 1990-es évek bizonytalansága és szegénysége ellenében. Nagyon sok orosz örül annak, hogy az országát elfogadják a szomszédos államok – még akkor is, ha esetleg ez az elfogadás a félelem miatt van.

Az elnémított, talpnyaló média pedig tesz arról, hogy az országban a valós problémáknak, a korrupciónak, a Putyin-éra éveinek elcsépelt ígéreteinek egyáltalán nem járnak alaposan utána, oknyomozásról pedig szó sem lehet.

Erőfitogtatás földön és levegőben.
Erőfitogtatás földön és levegőben.

És van miért aggódni ezen felül is. Grúzia terrorizálása az Európai Unióból ugyanis csupán erőtlen és nem hatékony tiltakozást váltott ki – ugyan így reagált a NATO is. Németország, azzal, hogy baráti jobbot nyújtott Oroszországnak, egyesek szerint beengedte a trójai falovat nyugatra. Nem viselkedett másként Silvio Berlusconi Olaszországa és Nicolas Sarkozy Franciaországa sem: elfogadták ezt az állapotot azáltal, hogy azon nyerészkednek, hogy kereskednek Oroszországgal. Ám ennek a politikai árát nem veszik figyelembe. Az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát pedig túlságosan lefoglalja Irak és Afganisztán.

De van egy aprócska ország, Európa egyik legkisebbike és legszegényebbike, amely bátran kiállt Grúzia mellett, és ragaszkodott ahhoz, hogy az Európai Unió keményebben lépjen fel, amikor tárgyal a Kreml-lel. És a bátor Litvánia mellett szomszédja, Lettország is kiharcolt némi diplomáciai támogatást Grúziának.

Minden új ember, aki bejut a Kremlbe, először élvezi a mézesheteket a nyugattal. De a mézesheteket minden esetben a keserű valóság követi: Mihail Gorbacsovot kikezdték a keményvonalasok és nem bizonyult hatékonynak, Jelcin megadta magát az alkoholnak és a korrupciónak, Putyin pedig fenyegető autokratává vált.

Meddig tart még, amíg megtanuljuk a leckét?

Olvasóink írták

 • 20. Grúzia: nem Oroszország része 2008. május 20. 21:41
  „"a függetlenségre törekvő tagállamnak, a bátor, nyugatbarát dél-oroszországi Grúziának".
  1. Grúzia szuverén állam, semmi köze Oroszországhoz.
  2. Esetleg Oszétiára gondolhatott a kedves művelt népi amerikai, de a hülyeséget nem kellene szó szerint fordítani.”
 • 19. niep 2008. május 19. 22:52
  „Ha elzárják a gázcsapot, ki lesz menve Földeákra és elzavaródnak a kanadaiak, akinek eladtátok a gázmezőt, hogy az elvtársaitoktól kelljen venni a gázt.”
 • 18. putyin 2008. május 19. 21:51
  „Kinyalhatod a hazád sorsát szalonforradalmár, ha elzárják a gázcsapot, sámánbottal és tüzes turáni lelkülettel sem tudsz fűteni vagy igen? Teccik nem teccik ez van...”
 • 17. apuka1 2008. május 19. 11:20
  „Ellenforradalmár úr!
  Az ön által leírtakkal teljes egészében egyetértek. Azzal a kiegészítéssel, hogy sajnos számomra a másik oldal sem különb, így a legtragikusabb az, hogy nincs választás. Nagyon egyszerű lenne, ha egy síma választással mindent egycsapásra meg tudnánk változtatni.”
 • 16. Ellenforradalmár 2008. május 19. 10:55
  „Apuka!
  Nem mondtam egy szóval sem, hogy nem hibás az USA, mint ahogy azt sem, hogy a Magyar Nemzet olvasóinak táborát gyarapítanám. Sajnos a szar ugyanaz maradt, csak a segglyuk változott meg. De a nagyobb probléma mégiscsak az, hogy a bizonyos 50 év haszonélvezői (nyilasból kommunista, majd kommunistából szocialista, aztán szocialistából véreskezű "demokrata" lett), a mai napig olyannyira ragaszkodnak a zsákmányukhoz, hogy nem számít nekik, melyik hatalom fenekét nyalják fényesre. A jó értelemben vett liberalizmus helyére pedig befurakodott az ugyancsak minden hatalomnak lefekvő "jordán melléki" irányzat, amelynek minden más fontosabb, mint a Haza sorsa.”
 • 15. apuka1 2008. május 19. 10:32
  „Ellenforradalmár úr!
  Úgy gondolom, hogy mi országunk az olyan típusú emberek miatt szív nagyokat, mint Ön. Kétségtelen, hogy egy új diktatúra születése nem a legjobb hír. De átvennék egy gondolatot az Ön kedvenc lapjából (Magyar Nemzet):
  Eötvös József gondolata:
  "Csúnya a zsarnokság, de a fortélyos elnyomás még undokabb."
  Egyébiránt én azzal nem értek egyet, hogy a "zsarnokság" és a "fortélyos elnyomás" között sorrendet lehet felállítani.
  Amikor a ruszkik itt táboroztak, én őket utáltam, és nem igazán érdekelt, hogy az USA mit csinál a világ más részén. A jelenlegi összes bajunkat az USA-nak és a magyar kapcsolataiknak köszönhetjük, így most őket utálom a legjobban.”
 • 14. Ellenforradalmár 2008. május 19. 09:03
  „Molnár elvtárs! Ön nem hitt sose a feltámadásban, de úgy látom, 19 év után feltámadt. Ferencünk is az új jövővel jött, aztán itt a kijózanító valóság. A dísszemle, mint látjuk, nem a 20 millió "fasizmus ellen" odadobott emberéletnek szólt, amelynek jelentős részét épp a saját tisztje lőtte fejbe, vagy a paraszt szúrta nyakon vasvillával, amikor épp a tízéves lányát erőszakolta. Nem volt hiba a plakát, de sajnos, csak a tányérsapka tűnt el, a vörös köd, csak bennmaradt, hogy bő 18 év alatt Káder elvtárs szellemével együtt visszaszivárogjon és tovább mérgezze ezt a szétszaggatott országot. Ha ön ilyen balek, hogy 50 év diktatúra, ebből 30 év hitelből vásárolt csillogás, majd 20 év maszatolás után még a vörös eszmét szajkózza, akkor legalább engem hagyjon ki belőle. Beszéljen a saját nevében!”
 • 13. patron 2008. május 19. 01:04
  „Bősből ki kellett lépni!

  A többivel egyetértek a balekság kivételével. Nem mi vagyunk a balekok. "Politikusainknak" nyugatról parancsolnak. Végrehajtotta az utasításokat. Sajnos...”
 • 12. Molnár György László 2008. május 18. 23:38
  „A Daily May cikkírójának semmiben sincs igaza. Putyin a helyére tette a hazáját. Nagyon jó, hogy újra kétpólusú lesz a világ, és végre Amerikát kijózanítják.Az nem megy, hogy ők minden ország belügyeibe beavatkozhatnak, és fenyegethetik Oroszországot.Putyin új jövőt , utat adott a népének. A dísszemle kijárt annak a több mint 20 millió hősi halott szovjet katonának, akik életüket áldozták a fasizmus elleni harcban.
  Óriási hiba volt az Antall kormány TAVARISI KONYEC politikája, akkor amikor minden ország velük akar kereskedni.Annak isszuk a levét, meg a mezőgazdaság szétverésének, és a Bős- Nagymaros
  erőműből való kilépésünknek. Mi már csak ilyen balekok vagyunk.”
 • 11. patron 2008. május 18. 23:29
  „Juj mennyi butaság.

  Ez csak cc-nek meg ipiapacsnak tetszhetett...”
 • 10. nemhiszem el 2008. május 18. 23:19
  „Ennyire sz@r lenne a Delmagyar? :D Ez mar leragott csont. Ti mit csinaltok amugy ott az ujsagnal? Hanyan vagytok? :D:D Gyalazat”
 • 9. lala2 2008. május 18. 22:43
  „ugy tunik az EU-nak ezzel meg is pecsetelodott a sora.”
 • 8. ipiapacs 2008. május 18. 21:19
  „Éljen a bazsarózsa !”
 • 7. Cc 2008. május 18. 20:32
  „tisztahiszti de nagy marha vagy te.”
 • 6. Mil 2008. május 18. 20:15
  „Arról nem is beszélve, hogy aki az USA szövetségese, az jó diktátor, vagy nem is diktátor, mindegy, de nincs cseszegetve mindeféle emberi jogi baromságokkal. Lásd Pakisztán-Pervez Mussaraf. Kontra burmai rezsim pl. Vagy Kuba. Vagy említhetném akár a Szaúdiakat is. Hosszasan lehetne sorolni mennyi szemét rendszert támogat(ott) az USA, ha éppen érdekei úgy kívánták.”
 • 5. bbbb 2008. május 18. 18:04
  „D´hát ez már több, mint 1 hete volt! Amúgy tök állat képek.”
 • 4. tisztahiszti 2008. május 18. 17:59
  „Még csak annyit,hogy a gáz és olajcsap az is náluk van. Nehogy valaki abba a tévhitbe essék, hogy majd a felsőbbrendű faj vagy az USA majd testvériesen ad olajat.Ad persze úgy , hogy mi 310 Ft/l USA 100 Ft/ l az ár tehát rajtunk szedi a ultra extra profitot.
  Az amerikai álomé kell a mi elnyomásunk.”
 • 3. Pöcsibaba 2008. május 18. 17:59
  „T. Fordító!

  Ez az esemény 05.09-n volt, mostanra sikerült lefordítani, vagy most aktuális.”
 • 2. tisztahiszti 2008. május 18. 17:52
  „Ezt a hangnemet már ismerik a Magyar anyák amikor muszkának, stb nevezett emberek országába vitték magyarok istene segedelmével fiaikat, és bizony 200 ezer magyar fiú,apa, tünt el, halt meg , tünt el örökre mert akkor sem tudtunk vad német fenék nyalási vágyunknak parancsolni. Jó volna átgondolni zsurnaliszták érdemes e ? ez a hangnem. Nyugat nem az oroszokat darabolta szét hanem minket.Legyünk már egyszer normálisak...túl közel vannak az orosz rakéták hozzánk nem úgy mint a nyomorult uszító amerkához, akinek leéghetne a bőr a pofájáról 56-ért.”
 • 1. Mil 2008. május 18. 16:46
  „Fáj a nyugatnak, hogy Putyin nem engedte a gyarmatukká süllyeszteni az országot..
  AMúgy meg csak addig tart a csillogás, amíg magas az olajár/és van olaj. Bár ahogy kinéz, nem nagyon fog csökkenni az ár.
  Amúgy meg épp az USA és Anglia az, amely más országokat támad meg, von befolyása alá mézesmadzaggal.. Az oroszok csak védekeznek ez ellen, hogy ismét körbekerítsék őket. Az USA mellesleg ugyanazt csinálta/csinálja Kubával, mint az oroszok Grúziával.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Anne Frank képeslapja 1937-ből

Egy holland iskola igazgatója, Van de Heuvel kiállítást szervez, amelyen bemutatják Anne Frank… Tovább olvasom