Kisalföld logö

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 31°C Még több cikk.

Emberi gondolatokkal irányítható robotot mutatott be a Honda

A robotot a gazdája a saját fejére helyezett sisakszerű szerkezet révén irányítja.
A Honda Motor japán vállalat kedden bejelentette, hogy olyan robotot fejlesztett ki, amely emberi gondolatokkal irányítható. Ez a Honda híres ASIMO robotjának legújabb verziója. A robotot a gazdája a saját fejére helyezett sisakszerű szerkezet révén irányítja. A sisakban az agyi elektromos hullámokat felfogó EEG van, továbbá egy infravöröshöz közeli tartományban működő optikai érzékelő.

Ha a robot gazdája erősen koncentrál arra a gondolatra, hogy felemelné saját jobb karját, akkor ASIMO, a robot felemeli a jobb karját. A bemutatón egy ember mozdulatlanul ült, arra gondolt, hogy felemeli a bal karját, majd 2-3 másodperc múlva a robot felemelte a bal karját.

A robot mozdulatainak pontossága attól függ, mennyire tud a kísérleti személy összpontosítani. ASIMO az esetek 90,6 százalékában képes pontosan végrehajtani a mozdulatokat - közölte Okabe Tacuja, a Honda Kutatóintézet egyik tudósa, aki részt vett a robot kifejlesztésében.

ASIMO
ASIMO

Mivel az emberek agyi tevékenységének jellemzői nagyon egyéniek, a gépnek előzőleg 2-3 órán át kell tanulmányoznia a kísérleti személy agytevékenységét ahhoz, hogy aztán az illető gondolatai irányíthassák a robotot.

ASIMO egyelőre négy alapvető gondolattal irányítható: ha a gazdája kar-, lábmozdulatra, futásra vagy nyelésre koncentrál.

Az agytevékenység megfigyelésével a világon mindenütt foglalkoznak, de a Honda világelsőnek tekinti magát abban, hogy beültetett szenzorok nélkül képes érzékelni az agytevékenység változását.

A japán cég olyan "gondolatolvasót" szeretne konstruálni, amely hordozható méretű. A későbbi cél az olyan robot, amely segíteni tudna a ház körüli munkában, például a mosogatásban, virágöntözésben. A kutatásban a Honda mellett részt vesz egy állami támogatást élvező kutatóintézet és a Shimadzu precíziósműszer-gyár.

"Amin dolgozunk, az egyelőre alapkutatás, de álmunk a kereskedelmi forgalmazás. Ám addig még nagyon hosszú út van előttünk" - jelentette ki a robot bemutatóján Arai Jaszuhisza, a Honda Kutatóintézet vezetője.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A II. világháború óta nem tapasztalt válság várható?

A Világbank 1,7 százalékos globális gazdasági teljesítménycsökkenést jósol 2009-re. A nemzetközi… Tovább olvasom