Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Elhunyt Merce Cunningham, a táncművészet Einsteinje

90 éves korában meghalt Merce Cunningham világhírű amerikai táncművész és koreográfus, a modern tánc egyik legkiemelkedőbb alakja, akit a táncművészet Einsteinjének tartanak.
A művész 1952-ben alapított saját együttese - a Merce Cunningham Dance Company - három éve járt Budapesten, a Művészetek Palotájában a Nemzeti Táncszínház meghívására. Török Jolán, a színház igazgatója azt mondta az MTI-nek: a táncvilág számára akkor is hatalmas a veszteség, ha a mester tevékenysége sokakat indított új útra és munkássága folytatható a világ bármely pontján - így Budapesten is.

Merce Cunningham absztrakt táncművei az emberi mozdulatot állítják a középpontba. Kísérletei felszabadítóan hatottak a kortárs művészetek más ágaira is. Kidolgozott egy sajátos tánctechnikát - a nevéhez fűződő Cunningham-technikát -, amelyet ma a világ modern táncművész képzésében alaptananyagként oktatnak. Merce Cunninghamet tartják a Martha Grahamet követő legjelentősebb tánc-reformernek.

A táncművészet Einsteinje 90 évet élt.
A modern táncművészet korszakalkotó mestere 90 évet élt.

Mercier Philipp Cunningham 1919. április 16-án született a Washington állambeli Centráliában, egy ügyvéd fiaként. Első tánctanulmányait a Seattle-i Cornish Schoolban folytatta. 1939-től Martha Graham együttesének szólistája volt. Graham támogatta a fiatal tehetséget, aki 1945-ben maga is koreografálni kezdett az együttes számára.

1952-ben hozta létre a Merce Cunningham Dance Companyt, alkotóként magas technikai virtuozitást és teljes odaadást követelt meg táncosaitól. Hosszú éveken át együtt dolgozott a kortárs komolyzene egyik legnagyobb alakjának számító John Cage zeneszerzővel, egészen a komponista haláláig. Együttműködésük eredménye: zene a fülnek és lélegzetelállító látvány a szemnek.

John Cage, Merce Cunningham és Robert Rauschenberg 1960 májusában.
John Cage, Merce Cunningham és Robert Rauschenberg 1960 májusában.

Cunningham darabjait a világ valamennyi jelentős színháza műsorára tűzte, többek között a New York City Ballet, a Ballet of the Paris Opéra, az American Ballet Theatre, a Boston Ballet, a White Oak Dance Project, a Pacific Northwest Ballet, a Pennsylvania Ballet, a Zürich Ballet és a Rambert Dance Company. Merce Cunnigham az utóbbi években már nem kísérte el együttesét a turnékra, egy karosszékből irányította munkájukat.

Merce Cunningham és John Cage audiovizuális performansza.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megette ellenségei szívét? A libériai exelnök tagad

Charles Taylor a hágai Nemzetközi Törvényszék előtt minden vádat tagadott napokban kezdődött tárgyalásán. Tovább olvasom