Kisalföld logö

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -6°C | 1°C Még több cikk.

Egy tüsszentés egész Máltát fertőzheti

Szeretném, ha nem kellene minden lépésre bizonygatnom, Málta szép kis meseország. Az általam eddig látottak között a legszebb.
Területe egy falat a világmindenségben, valósággal fürdik a Földközi-tengerben, népsűrűsége pedig a létezhető legnagyobbak közül való. Ahogy a magyarnak született, de régtől fogva ott élő idegenvezetőnk – neki is odaítélném a kisebbik Kossuth-díjat, akkora kedvességgel kalauzolt bennünket – száján kicsúsztak a sűrűn lakottság számai, mindjárt kicsúszott az enyémen is: te jó Isten! Egyetlen tüsszentés az egész szigetet megfertőzi!

Szicíliából ugrottunk át látására, egy hatalmas komphajó nyelt el bennünket, mint Jónást a cethal. A szervezettség tetejének számítana nálunk, ami ott talán a legtermészetesebb. Éjféltájban érkeztünk ugyan, de ott is várt bennünket az autóbusz, ahogy napokkal korábban a röpülőtéren is. Kicsinek se mondható bonyodalom ugyan támadt a szállodánkban, magam a máltai rulett nevet adtam neki, bár ez húzogatós vízre jár, de azért nem akarom leírni, mert ha az általános fölmelegedés tovább is dolgozik a világban, meglehet, ez is begyűrűzik hozzánk.

Húsvéti narancs

Csak azt ne mondja senki, várom a további fölmelegedést. Hogy a gleccserek meg a föld sarkai fölolvadjanak, a tengerek vízszintje emelkedjen, az elsivatagosodás rémsége fenyegessen? Azt akarom csupán mondani, nekem az is jó, ahogy most van az időjárás, meg azt is, hogy az időjósoknak a legbizonytalanabb a kenyerük. Vagy beválik, amit jövendölnek, vagy nem. Mindenesetre az erősen mediterrán éghajlatú Görögország, Olaszország és Spanyolország se megy tönkre, sőt sorra elkaszálja primőrjeink előtt is a hasznot. Tessék jól belegondolni: húsvét hetében jártunk ott, és gyümölccsel megrakott narancsligetek mellett is elhaladtunk. Mikor is kellett virágozniuk a fáknak? Még az ősszel. A mandulaültetvényeken akkora gyümölcsök voltak, augusztusban szoktak ekkorák lenni nálunk a zölddiók. Hát azok mikor borultak virágba?

Bocsássa meg nekünk a följebbvaló, de a műemlék romokhoz menetelő gyalogtúráink közben egyszer-egyszer ki is próbáltuk, ehető-e az a narancs. Éva anyánk paradicsomi bűnbeesése jött elő bennünk, azóta is bizonygatjuk, a lopott narancs talán a legjobb.

Katonás rendben a régi ágyúk. A szerző felvétele
Katonás rendben a régi ágyúk. A szerző felvétele

És a látnivalók? Nagy bűnöm, minden útleírást szikkadt szárazságnak tartok az eleven valósághoz képest. Meg se próbálok belevágni. A három szigetből álló kis birodalom egykori védelmi rendszere zseniális találmány volt. Látótávolságban állnak ma is az egykori őrbástyák. Füstjelekkel, tűzjelekkel adták tovább, ha veszély fenyegetett. Világ prédája volt ez a kis mészkőcsokor mindig. Hadászati szerepe miatt is.

Építészeti csodák


Örömömre szolgált az is, hogy régi háborúk réme, az öblös ágyúk sokasága itt-ott kerékvetőként szolgált. Fejjel lefelé ásták bele a földbe. (Hej, ha már az atomrakéták burkolatát is erre használnánk! Csak gyökeret ne eresszenek!) Az egyik parton hatalmas tömeg nézte a hadi rendben fölállított ágyúk között teátrális formaságokkal díszlövésre készülő katonák szorgoskodását. Pontban 12-kor ki is lőtték az egyetlen – dobozos sört. Én hitványkodtam a töltelékre ezt a nevet. Hajszálra úgy tűnt, mintha azt tömték volna a középsőbe. De hatalmasat durrant, az biztos, és nagy füstöt eresztett. Ráadásul hajszálpontos volt.

Lám, ezt teszi, ha a középkori haditechnika lépést tart a korral.

Az egyiptomi piramisoknál is régebbi templomromok itt is vannak. És ámuldozhattunk most is, miként más régieknél szokás, hogyan a csudában rakták egymásra az óriássziklákat, és miként maradtak meg helyükön minden kötőanyag nélkül. Pedig hány földrengés zaklatta őket azóta!

A szájharmonikás jutalma

Utolsó előtti napunkon a sziesztával jól befürödtünk. Mivel a mi belsőinkben is elhúzták a delet, az egyik gyönyörű tó partján beültünk a hetvenhetedik étterembe. Az előzők mind tömve voltak emberrel. Sokan voltak itt is, de hosszabb pihenőt kaptunk, gondoltuk, belefér az időnkbe. A borbélyötperc alkalmanként a mi pincéreinknél is órákra nyúlhat, így jártunk itt is. A végén összecsomagolva kértük a lazacsültet, és rettegve futottunk a többiekhez. De legalább lélekemelő dolgot is láttunk. Nem tudjuk, névnapot, születésnapot, vagy házassági évfordulót ünnepelt-e az egyik hosszú asztal túlnépesedett sereglete, de amikor kihozták nekik a csillagszórós hatalmas tortát, és rázendítettek a „boldog születésnapot" immár nemzetközivé lett angol szövegére, előlibbent a másik asztaltól valaki civil, és szájharmonikán kísérte őket. Szeme-szája tátva maradt a közönséggé lett éhezőknek is. Lehet ezt még fokozni? Lehetett. A fölvágott torta első szeletét a szájharmonikásnak adták.

Meg is tapsolta mindenki.

Olvasóink írták

 • 3. southwind 2008. április 12. 17:55
  „Te legaláb érted, de én meg nem is tudom miről szól :)))
  Halandzsa.”
 • 2. Niep 2008. április 12. 17:34
  „Én ezt harmadennyi szóval is élvezhetően leírtam volna. Csak úgy fénylik a nyáltól...”
 • 1. lakme 2008. április 12. 17:08
  „"Nem tudjuk, névnapot, születésnapot, vagy házassági évfordulót ünnepelt-e az egyik hosszú asztal túlnépesedett sereglete, de amikor kihozták nekik a csillagszórós hatalmas tortát, és rázendítettek a ,,boldog születésnapot" immár nemzetközivé lett angol szövegére, előlibbent a másik asztaltól valaki civil, és szájharmonikán kísérte őket. "

  ...biztos névnapot...

  "Szeretném, ha nem kellene minden lépésre bizonygatnom, Málta szép kis meseország."
  Milyen lépésre?

  Egész rövid távollét alatt is el lehet felejteni a magyart :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Agatha Christie gyengéd gyilkosságai

Agatha Christie nehéz dió az életrajzíróknak, különösen azért, mert – egy barátjának véleményét idézve –: ő egy nagyon, nagyon kedves személy volt. VIDEÓVAL Tovább olvasom