Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Csökken a szabad vallásgyakorlás tere amerikai kutatók szerint

A világ lakosságának közel egyharmada olyan országokban él, amelyekben egyre nehezebbé válik a szabad vallásgyakorlás - állapította meg egy amerikai kutatók által készített, kedden nyilvánosságra hozott felmérés.
A washingtoni Pew Research Center (PRC) az elmúlt három év fejleményeinek vizsgálata alapján arra a megállapításra jutott, hogy a világ legnépesebb országai közül néhányban a kormányzati intézkedések és az ellenséges közhangulat korlátozza az egyházak tevékenységét.

A 2006 közepe és 2009 közepe közti időszakban a vallással kapcsolatos erőszak és túlkapások esetei több helyen gyarapodtak, mint amennyin csökkentek.

A PRC 198 országot vizsgált, s megállapította, hogy a vallásgyakorlás lehetőségeiről készített korábbi jelentése óta nőtt azoknak az országoknak a száma, amelyek ellenségesen, elutasítóan kezelik a vallást.

A vallási csoportok iránti ellenséges hangulat jelentősen erősödött Kínában, Nagy-Britanniában, Nigériában, Thaiföldön és Vietnámban, a kormányzati megszorítások pedig jóval kiterjedtebbekké váltak Egyiptomban és Franciaországban.

A vallásgyakorlás szempontjából negatív kormányintézkedések közé sorolta a PRC bizonyos vallások betiltását, az igehirdetés korlátozását, bizonyos vallás vagy vallások előnyben részesítését másokkal szemben, és az áttérés megtiltását.

A legtöbb korlátozást alkalmazó, s a közhangulat tekintetében legellenségesebb országok közé tartozik Banglades, Egyiptom, India, Indonézia, Irán, Kína, Mianmar, Nigéria, Oroszország, Pakisztán, Törökország és Vietnám.

A 2009 közepéig tartó egy év folyamán 101 országban fordult elő, hogy embereket megöltek, fizikailag bántalmaztak, őrizetbe vettek, bebörtönöztek, otthonukból elűztek, vagy tulajdonuktól megfosztottak hitük miatt. Az azt megelőző évben még csak 91 országban történtek ilyen visszaélések, s általában az elmúlt három évben gyarapodott az említett esetek száma.

Az üldözésnek leginkább a világ két legnagyobb vallásához tartozók, a keresztények és a mohamedánok vannak kitéve. Ugyanakkor a zsidókat, akik a világ lakosságának kevesebb mint egy százalékát adják, 75 országban zaklatják vagy korlátozásokkal sújtják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Johnson elnököt tartotta férje gyilkosának Jackie Kennedy

Jackie Kennedy férje alelnökét, Lyndon B. Johnson későbbi elnököt és texasi "titánok" egy csoportját… Tovább olvasom