Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -6°C | 2°C Még több cikk.

A világ leggazdagabb emberei - Bill Gates csak a harmadik

Az amerikai Forbes magazin ismét közzétette a világ leggazdagabb embereinek listáját. Jelenleg 1 125 dollármilliárdos él világszerte – 179-cel több, mint egy évvel ezelőtt. Közülük 48-an még nem töltötték be 40. életévüket.
A számítógép-milliárdos, Bill Gates 13 év után elköszönhet a világ leggazdagabb emberének kijáró címtől. A Microsoft alapítója Forbes magazin által összeállított listán a harmadik helyre csúszott vissza 58 milliárd dollárjával.

A szuperranglistát Gates helyett az amerikai befektető, Warren Buffett jegyzi, becslések szerint 62 milliárd dolláros vagyont halmozott fel. A második helyre jött fel a mexikói távközlési befektető, Carlos Slim 60 milliárd dollárral.

Warren Buffett és Bill Gates

A magazin listáján egy új név is felmerült: az amerikai Zuckerbergé, a Facebook internetes portál alapítójáé. Ő a legfiatalabb, aki saját erőből tett szert hihetetlenül nagy vagyonra: 1,3 milliárd dollárja van.

A Nagy-Britanniában élő milliárdos, Lakshmi Mittal feljebb lépett a listán: az ötödik helyről a negyedikre. Az indiai iparos, akinek 132 millió dollárt érő rezidenciája van Londonban, 45 milliárd dollár fölött rendelkezik.

Lakshmi Mittal

A top 20-ba bekerült a Chelsea Football Club tulajdonosa, Roman Abramovich, a Forbes magazin az ő vagyonát 23,5 milliárd dollárra taksálta. Warren Buffett első helyre kerülésre meglehetősen figyelemre méltó, írja a Forbes magazin, annál is inkább, mert az amerikai milliárdos nehéz gazdasági helyzetben is képes volt jelentősen gyarapítani vagyonát, és mindeközben hatalmas összegeket költ jótékony célokra.

Roman Abramovich

– Buffet minden évben hatalmas összegeket ajándékoz különböző karitatív szervezeteknek. A Berkshire Hathaway részvények, amelyek jólétét biztosítják, egyre többet érnek – mondta a Steve Forbes, hozzátéve: Buffet vagyona csak tavaly 10 milliárd dollárral gyarapodott!

Buffet egyébként 2006. júniusában jelentette be: vagyona 85 százalékát jótékony célra, a Bill & Melinda Gates alapítvány, valamint további négy, a saját családja által alapított jótékonysági szervezet javára utalja át.

Egyébként a trónfosztott Bill Gates évek óta hasonlóan jár el.

Warren Buffett az 1960-as évek elején fektetett be először a Berkshire cégbe, majd textilgyártóként tevékenykedett egészen 1965-ig. Azóta a vagyonát folyamatosan visszaforgatja egy holdingba, amelyhez több mint ötven cég tartozik a Dairy Queen jégkrém gyártótól kezdve a Fruit of the Loom ruházati cégig.

Zuckerberg

A Forbes listán az első helyet Gates 1995-ben szerezte meg, akkor lökte ki a nyeregből Yoshiaki Tsutsumi japán ingatlan-mágnást, aki azt követően esett ki a milliárdosok klubjából, hogy felfüggesztett börtönbüntetést kapott pénzügyi adatainak meghamisításáért és bennfentes kereskedelemért 2005-ben. A Forbes magazin rámutatott arra is: az elmúlt évben 1 125-en rendelkeztek dollármilliárdos vagyonnal – vagyis majdnem kétszer annyian, mint egy évvel korábban.

A milliárdosok között 469 amerikait tartanak számon, az ő összvagyonuk 1 628 milliárd dollár. Az Egyesült Államokon kívül élő amerikai milliárdosok összvagyona 2 850 milliárd dollár. A nemzetek szereplését tekintve Oroszország a második helyre tört 87 milliárdosával. A britek közül 35-en szerepelnek a listán, de a szigetország 48 szuper gazdagnak ad otthont, akik közül 36-an londoninak vallják magukat.

(Bővebben a győri Presztízs magazin áprilisi számában)

Daily Mail és Evening Standard
Fordította: Nyemcsok Éva

Olvasóink írták

 • 4. Áhítozóó 2008. március 14. 00:54
  „Bárcsak én is köztetek lehetnék!”
 • 3. Scott 2008. március 13. 18:45
  „Nem-őszintén nem olvastam,csak a szalagcimet,de az is elég/nekem/ :)) Tudod minenkinél van egy gazdagabb asszem,de az már nem kerül fel a listára,habár egy két szegény ember is felkerül néha a TV-képernyőjére,vagy újságokba ott afrikába,ők gyermekek,és 10-évesen 10kg-ot nyomnak /max/-na ők a listavezetők a szegénységben,ha azóta meg nem haltak sajnos:(((”
 • 2. olvasta 2008. március 13. 17:29
  „hmm... ezexerint csak olvastad...”
 • 1. Scott 2008. március 13. 17:19
  „hihihi-kit érdekelnek ezek a világ leggazdagabb emberei,én csak arra lennék kiváncsi,hogy a "világ legszegényebb" embereit miért nem teszik közzé,nem szégyen az,csak nagy baj,jahh,hogy abból több milliárd is van,igy hosszú lenne a lista-nagyon hosszú!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kína ismét az űrbe tart

Kína három űrhajóst küld fel a világűrbe az idén, közölte a csiucsüani űrközpont vezetője, Csang… Tovább olvasom