Dallamok hullámán Amerikában

2020.01.18. 07:12

Folytatódik a győrszentiváni srác mesébe illő története

Feitser Gergőt 2018 novemberében ismerhették meg a Kisalföld Olvasói. A hórihorgas, szerény fiatalember évek óta ír elektronikus zenéket, a dallamait Ausztráliától kezdve Dél-Amerikán át játsszák az erre a stílusra szakosodott rádióadók. Tavaly kétszer is hosszabb időt tölthetett a műfaj Mekkájának tartott Kaliforniában.

Szeghalmi Balázs

Hosszú út

„Először májusban töltöttem két hetet az Egyesült Államok nyugati partján, kicsivel San Francisco fölött, Santa Rosa városkájában. Másodjára is ide tértem vissza ősszel, alkotótársak hívtak és biztosították a szállásomat” – kezdte a győrszentiváni fiatalember, aki decemberben ünnepek előtt repült haza.

Ha az ember rátekint a térképre, San Rosa közel van a Golden Gate hídhoz és a Szilícium-völgyhöz, pár kilométer a Csendes-óceán partja. Egy művésznek kevés ennél inspirálóbb hely van a világon. Igaz, Gergőnek „hosszú út” vezetett az Ígéret földjére: Győrszentivánról indulva, svédországi kiadó, a Durp Supera „karolta fel” elsőként.

Gergő egy Cadillac volánjánál.

 

Belépni a határon

„Amerikában minden a tehetségről szól, bárki elérheti az amerikai álmot. Igaz, ott legalább ennyire hangsúlyos az öngondoskodás. Második alkalommal nehezen jutottam át a határon. A repülőtéren dolgozó határőrök nehezen értették, hogy miért érkezem több gyógyszerrel, mint ruhával.

Jól kezeltem a helyzetet: nyugodtan válaszoltam nekik, hogy a gyógyszereket betegségekre szedem, ruhát pedig itt szeretnék vásárolni. Kaliforniában ugyanis jóval olcsóbb ruhákat venni, mintha a fél világon át utaztattam volna a bőröndöket” – hallottuk Feitser Gergőtől.

Évek óta alkotótársa a győrszentiváni zenésznek (b) a mexikói DJ, Edgar Avila (j)

Újabb kislemez, fellépések

A győrszentiváni fiatalember nem rejti véka alá: idén már hat hónapos vízummal szeretne szerencsét próbálni Kaliforniában, s céljai között szerepel a „zöld kártya” megszerzése. (Ezzel az okmánnyal élhetnek és vállalhatnak legálisan munkát a bevándorlók az USA-ban. Klasszisokkal többen igénylik, mint ahányan megkapják – a szerk.) „2016 óta alkotótársam a Kaliforniában élő, mexikói származású DJ, Edgar Avila.

Az ő invitálására érkeztem az USA-ba és a szüleinél kaptam szobát. Edgarral a közös Dead Stare nevű projektünket újabb saját szerzeményekkel gazdagítottuk, tavaly decemberben jelent meg a legújabb kislemezünk. Emellett kisebb kaliforniai klubokban több fellépésünk volt, elsősorban az ott élő mexikói közösségnek játszottunk” – mondta Feitser Gergő.

Mexikói étteremben Edgarral...

Saját lábra állni

„Annak ellenére, hogy kinn minden leírhatatlanul nagyobb, mint az európai kontinensen, a beilleszkedés könnyebben ment, mint gondoltam volna. Az angolt anyanyelvi szinten beszélem és most már spanyolul is egyre nehezebb eladni. A következő amerikai utazásom során nem csak a zöld kártyát szeretném megkapni, hanem igyekszem saját lábra állni és bérelni pici lakást. Ehhez a minél jobb dallamokon át vezet az út” – búcsúzott Gergő, aki jelenleg fiatal soproni énekesnővel, Illés Fruzsival dolgozik közös zenéken.

...és rajzon.

Jótékonysági zene a nagyszentjánosi családért

A győrszentiváni fiatalembertől az ausztrál kiadója a napokban kért zenét, amely után minden befolyt pénzt a bozóttűz áldozatainak ajánlanak. Hasonló jó ügybe a Kisalföld is belekezd Gergővel. Olvasóink közül biztos többen emlékeznek a pusztító tűzesetre Nagyszentjánoson tavaly év végén, amikor a füst és korom martalékává lettek a belső helyiségek.

Boros László párjával, Csillával és közösen nevelt fiúkkal, Tamással az egyik szobában, amit teljesen ellepett a korom decemberben. A napokban költözhetett vissza család az otthonába, de még mindig rengeteg munka van hátra.

 

Gergő Kaliforniában szerzett latinos dallamait, a „Para Que” című kisalbumot ingyen hallgathatják oldalunkon. Ha tetszik a zene és megengedhetik maguknak, bármilyen összeget felajánlhatnak a nagyszentjánosi tűz károsultjainak, Ország Józsefné Csillának és Boros Lászlónak a következő számlaszámon: 10403356-78515755-59521013.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!