Rémhírek

2020.02.12. 06:35

Terjed a félelem a koronavírus miatt, hétvégén üres volt az egyik győri kínai étterem – fotók

Győr egyik kínai éttermében, a Liu's Cookingban elvétve járt vendég hétvégén. Látva a hazai közösségi médiában „viruló”, koronavírussal kapcsolatos több tucatnyi álinformációt, ebben sok meglepő nincs. A tanulságos jelenség szociálpszichológiai hatásait vizsgáljuk és elemezzük írásunkban.

Szeghalmi Balázs

Fotó: Fotó: Krizsán Csaba

Üres étterem

„Korábban gyakran megesett, hogy a szombati ebédidőben teltházzal dolgoztunk. Volt, amikor nem tudtunk asztalt biztosítani a vendégeknek. Amióta a koronavírus felbukkant, kerülnek bennünket a törzsvendégek is. Pedig az ételeinket magyar alapanyagokból készítjük. Mindig gondosan ügyelünk a higiéniára” – mondta Fu Wi Hong, a győri Liu's Cooking üzletvezetője.

A helyzet súlyosságáról sokat mond: a hozzánk képest jóval zárkózottabb kínaiak közül fordult a tulajdonos lapunkhoz. Az ázsiai mentalitásban egyáltalán nincs jelen, hogy újságírónak „öntsék ki a szívüket”, nyíltan beszéljenek a problémájukról.

Szájmaszk

A Győrben élő kínai diaszpóra egyre több tagján látni szájmaszkot. Az egyik üzletben vásárló anyukától és gyermekétől kérdeztük, hogy miért hordják a maszkot? A válasz tömör volt az édesanyától: „nem akarom, hogy a gyerekemet atrocitás érje, megszólják az iskolában. Tiszteletben tartom, hogy sokan félnek a koronavírustól ezekben a napokban”. Jó hozzáállás, ha valaki külföldiként figyel a befogadó ország közbeszédére.

Más kérdés, hogy jelenleg nem kell félni a koronavírustól Magyarországon. Nem mutattak ki betegedést az ország határain belül. A hazai közösségi médiában mégis olyan rémhírek terjednek a koronavírusról, amelyek minden valós tényt nélkülöznek, a pánikkeltésre azonban „kiválóan” alkalmasak. Az Instagramon ezer megosztás felett jár az a fotó, amely kínai szakács látható, a szöveg pedig felette: „Koronát kérsz az illatos csirke mellé?”.

A kínai üzletek akár féláras akciókkal próbálják csalogatni a vásárlókat azokban a napokban, amikor mindenkit foglalkoztat a koronavírus.

Inkább a zebrán figyeljünk

„Amikor felmerült, hogy beszélgetünk a témáról, utánanéztem konkrét valószínűség-számításoknak. Jelenleg nagyon kicsi a matematikai esélye, hogy Közép-Európában bárki életét veszítse a koronavírus miatt.

Klasszisokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy közlekedési balesetben halunk meg a közeljövőben. A koronavírusról szóló rémhír-terjesztések helyett érdemesebb alaposan körülnézni a zebrán, mielőtt átsétálunk az úton” – kezdte Dr. Bugovics Zoltán szociológus.

Felelősség

A Széchenyi-egyetemen tanító szakember szerint a koronavírus hírét „fűti”, hogy valóban keveset tudunk a vírusról. „Beszéltem biológus ismerősömmel, azt mondta, rengeteg a nyitott kérdés a vírusról. Nem ismerjük biztosan a terjedését. A kutatók abban bíznak, hogy jön a meleg idő Kínában és ez gátat szab majd a vírus szaporodásának. Egyelőre ez is csak feltételezés” – hallottuk dr. Bugovics Zoltántól.

„Óriási a felelőssége a médiának itt is. Nem csak a klasszikus médiának, az újságoknak, a tévéknek, a hírportáloknak, hanem tág értelmezés szerint mindenkinek. Az okostelefonunkkal a közösségi média felületein mi is hírgyártók vagyunk. Ennek a felelősségét sokan felejtik el” – tette hozzá a győri szociológus.

Manipulált hírek

Dr. Bugovics Zoltán szavait alátámasztja, hogy a készenléti rendőrség tagjai február 7-én állítottak elő álhírgyáros hazai weboldalak „szerkesztőit”. Az elfogásról videót tekinthetnek meg a kisalfold.hu-n. A jelenleg szabadlábon védekező nő és férfi célja az volt, hogy az álhírek minél szélesebb körben terjedjenek, mivel a kattintásszám után hirdetési bevételre számítottak.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=51&v=QgM-Jepe6Rg&feature=emb_title

„Az internetes világban nem ritka, amikor tudatosan manipulálják a híreket. Az olaj világpiaci árának bedöntésével is próbálkoztak már így. A félelmeinkre épülő pánik leírhatatlanul gyorsan terjedhet a világhálón. Mint most a koronavírus esetében” – közölte dr. Bugovics Zoltán.

Múlt szombaton ennyire üres volt a Liu's Cooking kínai étterem Győrben. A tulajdonos szerint a fogásaik ugyanolyan biztonságosak, mint mielőtt felütötte a fejét a vírus. Fotó: Krizsán Csaba

Jó tanács

„Mit javasol?” – kérdeztük. „Hiteles forrásokat. A koronavírusról kizárólag az ÁNTSZ oldaláról, hazai egyetemek biológiai intézeteinek honlapjáról és szakmai lapokból tájékozódom” – válaszolta a győri szociológus. Érdemes megfogadni a tanácsát.

Koronavírusos hírekbe rejtve támadják a számítógépünket

A Kaspersky Lab olyan számítógépes vírusokat fedezett fel, amelyet a közbeszédet uraló koronavírussal kapcsolatos tartalomba rejtettek. A vírusokat pdf, mp4 és docx kiterjesztésű fájlokban mutatták ki. A linkek azt hirdetik, hogy segítenek a koronavírus tüneteinek felismerésében – miközben trójai vírus intézi el a gépünket alaposan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!