Gardróbcsere

2019.10.08. 07:13

Söröskupak lesz a „valuta”, amiért ruhát cserélhetünk, vehetünk a Belvárosban Győrben

A környezettudatosság és gazdaságosság jegyében egyre többen vásárolnak használt ruhát. Látva a népszerű trendet, három győri helyszínen ruhacserét és -vásárt szervez öt lelkes civil. Velük beszélgettünk arról, hogy nem csak egy-egy szoknyáért, hanem a „vásárok” kötetlen hangulatáért is mind többen csatlakoznak a közösségi programhoz.

Szeghalmi Balázs

A szervezők, Bánhegyi Patrik, Iványi Luca, Markó-Valentyik Anna, Varga Viktória Beáta és Koncz Nóra (b-j) olyan használt ruhacserét ígér, ahol senki nem érzi magát gúzsba kötve, emberi kapcsolatok születnek, jó a hangulat. Fotó: Csapó Balázs

„Zöldre” színezett akció

„A nagy üzletekben mindig elveszek, bolyongok, nem találok semmit. Ezért szeretem az ingyenes ruhacserék családias közegét, emberközeli az egész” – kezdte Varga Viktória Beáta, az egyik szervező, a Lima Pub és Hostel társtulajdonosa. „Feleslegesnek érzem a gyűjtögető életmódot, s ez igaz a ruhákra is. Ha valamit nem veszünk fel huzamosabb ideig, nincs rá szükségünk. Elképzelhető ugyanakkor, hogy valaki örömét leli a megunt öltözetben” – vette át a szót ménfőcsanaki Koncz Nóra. A Muszáj Természetvédelmi Koordinációs Egyesület elnöke korábban túraútvonalakat jelölt ki Győrújbaráton, aztán megalapította a Kölcsönykenyér.hu közösségi oldalt, ahol a regisztrált tagok kölcsönkérhetik az ide ajánlott eszközöket, tárgyakat.

Az ötletgazdák a használtruhás, családbarát ökoakciót is „zöldre színezték”. „A futószalagon történő ruhagyártás rengeteg vizünket pazarolja, vegyszereket használ és akkor az iparág etikai kérdéseit nem feszegettük. Felnőtt és gyerekmunkások 14 órákat robotolnak éhbérén, hogy új ruhák gördüljenek le a gyártósorról” – mondta Koncz Nóra.

 

Söröskupak, mint „valuta”

A szervezők három belvárosi helyszínen, az Arany János utcai Limában, a Kazinczy utcában található Kotyogós Caféban és a Kisfaludy utcai Vital Café és Bistróban szervezik a „csereberét”. A Limában és a Vitalban „őszi ruhacsere”, a Kotyiban „gardróbcsere” az akció neve. A három helyszín között némileg más a koncepció. A Limában és a Vitalban klasszikus ruhacsere lesz, mindkét helyen fogyasztásért kapott söröskupak „valutát” is bevetnek. Így akik ruha nélkül érkeznek, de bármit fogyasztanak, lesz lehetőségük új kedvencre bukkanni. Egy söröskupak értéke egy ruhadarab.

„Mi másodjára tartunk gardróbcserét. Összesen hét asztalra kerülnek portékák. Egy asztalon másfél órán át lehet beleszeretni az ideális ruhába, majd még egy ugyanilyen másfél órás turnust tervezünk. Összesen 14 kiállítóval számolunk” – hallottuk Iványi Lucától, a Kotyogós Café üzletvezetőjétől, akit már 4 évesen megismertetett édesanyja a „turizás” élményével. „Az első alkalomra fél nap alatt elkeltek a szabad asztalok, most pár óra alatt. Több tucatnyi érdeklődővel számolunk vasárnap 14 órától” – tette hozzá Bánhegyi Patrik, a kávéház tulajdonosa.

A szervezők, Bánhegyi Patrik, Iványi Luca, Markó-Valentyik Anna, Varga Viktória Beáta és Koncz Nóra (b-j) olyan használt ruhacserét ígér, ahol senki nem érzi magát gúzsba kötve, emberi kapcsolatok születnek, jó a hangulat. Fotó: Csapó Balázs

 

Kincsekre lelni

A természetbarát ruhacsere lelkes támogatója és szervezője Markó-Valentyik Anna, a Vaskakas Bábszínház Junior Príma Díjas művésze. „Minden észérv mellett az szól az ökosikk és a gardróbcsere mellett, hogy lazán szerezhetünk be új ruhákat. Úgy frissíthetjük a ruhatárunkat, hogy közben le tudunk mondani egy-egy régi kedvencről. Nekem a legnagyobb élmény, hogy mindig új kincsekre lelek a ruhacserék alkalmával” – tette hozzá Markó-Valentyik Anna.

Aki szeretné kipróbálni az érzést, vasárnap 14 és 17 óra között az említett három belvárosi helyszín minden esélye megvan erre. Facebook esemény itt és itt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!