Tech

2019.10.03. 12:23

Robotépítő-világdöntőt rendeznek Győrben – fotók

A World Robot Olympiad nemzetközi robotépítő verseny selej­tezői világszerte több mint 60 ezer fiatalt mozgatnak meg. November 8. és 10. között Győr rendezi meg a robotépítő-olimpia világdöntőjét, melyre közel háromezer versenyzőt várnak.

Fotó: Mészáros Mátyás

A rendezvénysorozat közelebb hozza az általános és középiskolásokat a természettudományos tárgyakhoz, a mérnöki vagy informatikai szakmák választására ösztönzi őket. A versenyek a sportesemény izgalmát ötvözik a speciális robotok tervezésének, építésének és programozásának kihívásával. Borkai Zsolt győri polgármester felidézte, hogy számtalan világversenyt hoztak már Győrbe. „Mindig szeretnénk új színt is behozni, ami inspirációt adhat: a jövő zálogai a robotok, melyek újabb lehetőséget jelentenek a fiatalok számára.”

A digitalizációnak kulcsszerepe van a versenyképességben – jelezte Schanda Tamás János, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára. Hozzátette: az új technológiák nincsenek negatív hatással a munkaerőpiacra, nem ve­­szik el az emberek munkáját. „Enyhítik a munkaerőhiányt, megkönnyítik a munkát.” Kö­zölte: a kormány 3 milliárd forinttal támogatja a győri világdöntőt.

A tizenhat éves múltra visszatekintő versenyt most először rendezik meg Európában. Szögi Zoltán, az Edutus Egyetem vezérigazgatója elmondta: több mint 70 országból érkeznek a négy kategóriában meghirdetett versenyre. A korábbi hazai selejtezőre 170 csapat nevezett. A világdöntőre önkéntesek jelentkezését is várják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!