A kultúra jó

2019.09.19. 17:33

Pénteken kezdődik a Progress Sopron amatőrszínházi fesztivál

Pénteken kezdődik a 2. Progress Sopron elnevezésű nemzetközi amatőrszínházi fesztivál, amelyre öt országból érkeznek csoportok nyolc darabbal – tájékoztatott a szervező Soproni Petőfi Színház csütörtökön.

mti

A jövő hét szerdáig tartó programsorozatot idén a Páneurópai Piknik és a vasfüggöny lebontásának harmincadik évfordulója jegyében rendezik. Komáromi Sándor rendező, a fesztivál művészeti vezetője elmondta, hogy harminc csoport jelentkezett a felhívásra és ebből választottak ki nyolc produkciót Pataki Andrással, a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetőjével, valamint Regős Jánossal, a Magyar Szín-Játékos Szövetség elnökével. A külföldi színjátszók anyanyelvünkön, vagy angolul mutatják be a darabokat, ezekhez az előadásokhoz magyar nyelvű leírások készültek.

A megnyitó szeptember 20-án este fél nyolckor kezdődik a Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális Központban, előtte hat órakor Abigél titkai címmel Piros Ildikó Kossuth-díjas művész önálló estet tart. A megnyitót követően Progjazz címmel dzsesszkoncertet ad Binder Károly Erkel Ferenc-díjas zongoraművész és Borbély Mihály Kossuth- és Liszt-díjas szaxofonos duója, valamint Varga Gábor zongoraművész dzsesszkvartettje. A versenyprogram első előadása másnap Gabriela Preissova A mostohalány című drámája lesz a Liszt központban, amelyet a prágai Divadlo Máj társulata ad elő. Aznap a fesztivál kísérő programjában szerepel az Újvidéki Színház Danilo Kis művéből készült Borisz Davidovics síremléke című előadása, amelyet a Soproni Petőfi Színházban lehet megtekinteni.

Szeptember 22-én a Liszt központban este hat órakor a moszkvai Foreign Language Centre diákszínházi társulata Shakespeare Macbeth című darabját adja elő, a celldömölki Soltis Lajos Színház pedig szintén Shakespeare darabját, a Szentivánéji álmot mutatja be a színházban. Másnap délután ugyanitt két szlovák társulat, a Divadlo A és a Divadlo Shanti mutatja be Carlo Goldoni Csetepaté című komédiáját, később a színházban győri és inárcsi független társulatok, a RÉV Színházi és Nevelési Társulat, valamint a KB35 adja elő Shakespeare Othellóját. A produkció a második Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíjas előadása volt. Aznap a Sopron Balett A csodatévő lány című darabját mutatja be a fesztívál kísérő programjaként a Liszt-központban. Szeptember 24-én délután Tárnoki Márk rendezőszakos egyetemi hallgató, a FAQ Színház, a RÉV, valamint a KB35 közös produkciója, a Henri Charriére regényéből készült Pillangó című monodráma lesz látható, Balla Richárd előadásában. Este a színházban a zágrábi Ludus Teatar egy valós eseményeken alapuló társadalmi drámát visz színpadra Anka címmel.

Aznap a színházban lesz látható a Bánatóceán című mozgásszínházi produkció, amelyet az oroszországi Szurgut városából érkező Tyeatr plasztyiki társulata ad elő. A csapat a mozgásszínház és a pantomim eszközeivel mutat be három etűdöt a fájdalom és keserűség témájában. Délután a Nemzeti Táncszínház színházi nevelési programjaként, a fesztivál kísérő rendezvényeként mutatják be iskolásoknak a Talpuk alatt című produkciót. Másnap szintén a színházi nevelési program részeként lesz látható az Igaz történet alapján című produkció. A zárónapon mutatja be a Komáromi Jókai Színház A félkegyelmű című darabját a fesztivál kísérő előadásaként. A versenyprogramban lévő nyolc előadást szakmai zsűri értékeli és bírálja el, a díjkiosztó gálát pedig szeptember 25-én este tartják a Liszt-központban. A programot a soproni önkormányzat mellett az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkársága is támogatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!