2019.10.03. 06:54
Ötven éves jubileum tortával, új konyhával az öttevényi óvodában – fotók
Az 1969-es tanévben nyitotta meg kapuit az öttevényi Mackó-Kuckó Óvoda. Ahogy Bider Zsolt, a település polgármestere fogalmazott: „a felújítás előtt az intézmény nagyjából ugyanolyan állapotban volt mint, amikor szülőként hoztam ide a ma már felnőtt gyerekeimet.” Az intézmény konyháját is több millió forintból modernizálták.
Fotó: Meszaroa Matyas
„A kicsikkel tujákat ültettünk a jubileum örömére és tortát is vágtunk. Mondtuk nekik, hogy az ovi is szülinapos, örültek a süteménynek” – kezdte mosolyogva Molnár Imréné, az intézmény vezetője.
145 milliós beruházás
A közelmúltban 790 négyzetméteren történtek felújítások. Ezen kívül 250 négyzetméternyi új tér áll a gyerekek rendelkezésére. A 145 millió forintos beruházás nagy része pályázati támogatásból valósult meg, az önkormányzat önrésze 21 millió volt. „Korábban az egyik csoportot helyhiány miatt a tornaszobában helyezték el, így a kicsiknek télen alig volt lehetőségük mozogni. A bölcsődében egyetlen szobában oldották meg a foglalkozásokat, várólista alakult a helyekért” – magyarázta Bider Zsolt. Az áldatlan állapotokról sokat mond: az óvónőknek nem volt öltözőjük, illetve olyan helyiség, ahol a nevelőtestületi üléseket tarthatták volna. A régi épület a korszerűsítés előtt nem csatlakozott a szennyvíz-hálózatra.
Ötven éves jubileum tortával, új konyhával az öttevényi óvodában
Részletekre figyelni
„Az új szárnyat fával burkoltuk, az épületen belül is számos faelemmel találkozhatnak a gyerekek. Több tanulmányban olvastam, hogy a kicsik egészségesebbek, jobb a közérzetük így. Ilyen részletekre figyeltünk” – folytatta Bider Zsolt. Öttevény polgármestere hangsúlyozta: a magas szintű nevelői munkában hisz, abban, hogy a gyerekek készségeit folyamatosan fejleszteni kell. „Így érhetjük el, hogy a szülők az intézményünket válasszák a győri ovikkal szemben, a fiatalok pedig a helyi közösséget erősítsék később” – közölte Bider Zsolt.
Az óvodai fejlesztés utolsó, ám annál fontosabb „kockája” volt a konyhafejlesztés. Ezt megelőzően vállalkozó készítette az ételt a bölcsiseknek, az ovisoknak és az iskolásoknak. „Költséghatékony megoldást kerestünk. Jelenleg két szakács főz naponta 300 főre, köztük nyugdíjasokra és szociális ellátottakra, napi két menüt készítenek. Az ebéd árát csökkentettük és ezt tudjuk tartani a modern berendezések révén. Az ipari mosogatógépek öt perc alatt végzik azt a munkát, amely korábban rengeteg idejét vette el a munkatársaknak” – magyarázta Bider Zsolt.
Népszerű ebédek
Végezetül nézzük, a „népkonyha” mely ételei népszerűek az öttevényiek körében. „A bolognai spagetti örök kedvenc, mint ahogy a ragus húsokra is jó visszajelzéseket kapunk. A főzelékek főleg a gyerekek körében megosztók, de annak örülök, hogy a spenótot többen dicsérték pár napja. A császármorzsától kezdve a töltött zsemléig 130 étel szerepel a repertoárunkon, folyamatosan új ételeket is kipróbálunk” – hallottuk Nagy Gábortól, az egyik szakácstól.
600 millió forintot nyertek
Az öttevényi önkormányzat az utóbbi években 45 pályázatot adott be úgy, hogy pályázatírókat nem alkalmaztak. Összesen 900 millió forintot „céloztak meg”, ebből egyelőre 600 milliónyi fejlesztés valósult meg uniós és/vagy állami forrásból.