Elhunyt szeretteinkhez indulunk

2019.11.02. 07:17

Öt győri temetőben jártunk – galéria

Pár éve több olvasónk jogosan panaszolta, hogy levéltengerben kellett gázolniuk halottak napján a Nádorvárosi köztemetőben. Sokan azon háborodtak fel – jogosan –, hogy idős családtagjaik megcsúsztak a nedves faleveleken a temetőben. Az eset óta a Győr-Szol erősebben fókuszál a temetők rendbetételére, az utóbbi években sokat javult a helyzet mindenszentek előtt.

Szeghalmi Balázs

Munkában a Győr-Szol munkatársai

Lombkoronák ezerszám levelekkel

„A kegyeleti megemlékezést megelőzően nagy figyelmet fordítunk a győri köztemetők takarítására. Naponta több mint hatvan ember végzi a falevél gereblyézését. Az összegyűjtött avart elviszik. A szilárd burkolatú utakat géppel, a kavicsos utakat kézi erővel söprik, tisztítják. Folyamatos a temetőkből a hulladék szállítása” – közölte Ozsvárt Tamás, a Győr-Szol kommunikációs menedzsere.

A Kisalföld munkatársa szerda reggel látogatott a város köztemetőjébe. Két hulladékgyűjtő autót láttunk munka közben, a falevelek gyűjtése is zajlott. Nincsenek könnyű helyzetben a közszolgáltató munkatársai, hisz a hatalmas, méltóságot árasztó fák lombkoronái telis-tele vannak levelekkel. Az októberi indián nyár eddig megkímélte az ezerszínű leveleket. Remélhetőleg az emlékezés ünnepén nem érkezik szélvihar térségünkbe, s az előttünk álló hétvégén egyelőre nem kezdenek rohamosan hullani a fák „díszei”.

Elektromos kisbusz szállítja az időseket

Temetői körjáratunk során további négy sírkertbe látogattunk. A kismegyeri, a révfalui, a szigeti és a győrszentiváni temető is méltó módon várja az emlékezőket mindenszentek hétvégéjén. Levélinváziótól leginkább a révfalui temetőben kell tartani – a többi sírkertben dominálnak az örökzöld növények –, a szemeteskonténereket mindenhol időben ürítették. Nem fogja tehát a szél a sírok közé fújni a vándorútra tévedt hulladékokat.

„A győri köztemetőkben a kegyeleti megemlékezés időszakában várhatóan biztosított lesz a vízvételi lehetőség a kutakból” – hangsúlyozta Ozsvárt Tamás, utóbbi persze a hőmérséklettől is függ. A nehezen mozgó látogatók érdekében ingyenesen igénybe vehető, csendesen működő és környezetbarát elektromos kisbusz közlekedik október 31-én, november 1-jén, november 2-án és november 3-án 9 és 16 óra között a Nádorvárosi köztemetőben.

A járatok a régi ravatalozó elől indulnak, a felszállás pontos helyét Győr- Szol-zászló jelzi. A kocsi folyamatosan, körjáratszerűen közlekedik a temetőn belüli főbb utakon, a rászorulók kérés esetén szállhatnak arra fel és arról le. További segítség a sírkertekbe látogatóknak, hogy minden győri köztemetőben november 1-jén 10 és 16.20 óra között gondnoki szolgálat működik. Így a távolról érkezőknek a sírhelyekkel kapcsolatos ügyintézés biztosított.

Révfalui temető

Jótanácsok parkoláshoz

Visszatérve a nehézségekre, a parkolással most is meg fog gyűlni a bajunk. A Nádorvárosi köztemetőbe halottak napján kihívás eljutni. Azok az autósok, akik nem visznek idős embert elhunyt szeretteikhez, közelítsék meg a köztemetőt a Külső Baross úton és parkoljanak a Lajta utcához közeli lakótömbök mellett. 350–400 m-re a temetőtől jó eséllyel találnak szabad helyet.

Legalább ennyire nehéz megállni a szigeti temető közelében. „A szigeti temető esetében célszerű az Olimpiai Sportpark uszodájával (Aqua Sportközpont) szembeni murvás parkolót igénybe venni, mert a temető melletti szűk utcákban könnyen dugó alakul ki” – javasolta Máthé-Tóth Péter, a Győri Útkezelő Szervezet tájékoztatásért felelős mérnöke.

A győrszentiváni temető kapujánál is rendkívül szűkös a hely, itt szintén érdemes távolabb megállni. Még egy jótanács: célszerű a temetőlátogatási időpontok tekintetében taktikázni. Korai érkezéssel „spórolhatunk” a parkolóhely-kereséssel töltött időn.

Győrszentiváni temető

Vigyázzanak értékeikre

A köztemetőknél fokozott rendőri jelenlétre lehet számítani. A biztonság miatt fontos, hogy senki ne hagyjon a kocsiban látható helyen értéket. A sírokra vagy a kút mellé se tegyenek rövid időre sem autó- és lakáskulcsot, mobiltelefont. Sajnos, történtek már lopások a győri temetőkben mindenszentekkor és halottak napján. Sőt, arra is volt példa pár éve, hogy a köztemető melletti parkolóban autókat törtek fel, ameddig a családtagok, barátok búcsúztak elhunyt hozzátartozójuktól.

A Győr környéki kisebb települések temetőinél várhatóan polgárőrök őrzik majd a rendet és segítenek a közlekedésben is. Öttevényen például szombaton 14 órától estig tartanak szolgálatot a helyi polgárőrök.

Nádorvárosi köztemető

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!