Globális versenysorozat érkezett hozzánk

2019.11.30. 20:11

Nemzetközi robotépítő és -programozó versenyt rendeztek Győrben – galéria

A Mobilis Bits MRGT győzelmével végződött a negyedik alkalommal tartott Nemak-Mobilis robotverseny, a FIRST LEGO League nemzetközi robotépítő és -programozó verseny győri regionális fordulója.

Munkatársunktól

A Mobilis csapata mellett a budapesti sin/cos jutott tovább a globális versenysorozat februárban, Lengyelországban rendezendő nemzetközi elődöntőjébe. A Mobilis által alapított regionális mentorprogram – az élményközpont vállalati együttműködéseinek köszönhetően – 9 intézmény csapata számára biztosította a részvétel lehetőségét a rangos megmérettetésen. A látványos robot játék menetek mellett robotikához, digitalizációhoz, elektromossághoz kapcsolódó kísérleti bemutatókkal és egyéb színes kísérőprogramokkal várta látogatóit a tudományos élményközpont.

A FIRST LEGO League egy globális versenysorozat, amely küzdelmein 9-16 éves diákokból álló csapatok vesznek részt. Európa-szerte közel 1.100 csapat részvételével zajlanak a regionális versenyek, Magyarországon pedig 6 regionális fordulót rendeznek ezekben a hetekben. A népszerű eszközkészlettel zajló, különleges hangulatú versenysorozat világszerte játszva tanítja és szinte észrevétlenül tereli a diákokat a napjainkban különösen fontos műszaki-mérnöki-informatikai pályák irányába.

A komplex megmérettetés során a LEGO-robotok építését és programozását tesztelő technikai versenyszámok mellett további két feladat várt a csapatokra. Az idei versenyévad címe „City Shaper”, azaz a jövő városainak kialakítása. Heteken-hónapokon át tartó előzetes kutatást végeztek ebben a témakörben a csapatok, majd a témához kapcsolódóan kidolgozott innovatív ötletüket, javaslatukat szakmai zsűri számára mutatták be a rendezvényen. A versenyt egy csapatmunkát tesztelő feladat tette teljessé.

Országos szinten is egyedülálló műhely a Mobilis által alapított regionális mentorprogram, amely versenycsapatok megalakulásához és működéséhez nyújt támogatást. A mentorprogram keretében a Nemak Győr Kft. 8 győri csapat számára biztosítja a versenyzés lehetőségét, egy mosonmagyaróvári csapat pedig az SMR Automotive Mirror Technology Hungary Bt. támogatásának köszönhetően tud részt venni a versenyen. A Mobilis szakmai-módszertani tapasztalatainak átadásával segíti az iskolai szakkörök megalakítását és versenycsapatok létrehozását, valamint az eredményes felkészülést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!