Örömünnep üvegekkel

2019.10.01. 07:04

Negyedszázados jubileumát ünnepli a győri iskola üvegműhelye – videó, fotók

1994 indult útjára az a különleges iparművészeti képzés Győrben, amelynek 25. „születésnapját” illusztris helyszínen, az Esterházy-palotában ünneplik egykori és jelenlegi tanárok, diákok. Sok tehetség tűnt fel a képzés során, a közösségi élet pedig példamutató az üvegműhelyben.

Szeghalmi Balázs

A kezdet

„A '90-es évek közepén sok olyan üvegművészeti munkám volt, amelyhez segítségre volt szükségem. Ez a szakma azonban kihalt a második világháborút követően itthon. A Kovács Margit Iparművészeti Középiskola akkori vezetése támogatóan állt ahhoz az elképzeléshez, hogy újra indulhasson az üveges szakmunkás-képzés az intézményben” – mondta Hefter László, a győri iskola üvegműhelyének alapítója.

A kisalföldi megyeszékhelyen bemutatótermet, Pannonhalmán üveggalériát vezető, Ferenczy Noémi-díjas üvegművész 12 esztendőn át, 2006-ig képezte a jövő üvegműves szakembereit a győri iskolában. Bár már nem tanít itt, Hefter László a mai napig szívesen látogat vissza az üvegműhelybe.

Diákokból tanárok

A különleges győri képzés „stafétáját” első tanítványai közül ketten, Farkas Vajk és Jakus Tamás viszik tovább. Ők mindketten az 1994-ben induló, első osztályba jártak. Az oktatói csapat 2017-ben három tagúra bővült, Fehér Hajnalka üvegművész csatlakozásával. „Az üvegműves képzés során az üvegben rejlő szépséget, a fénytani tulajdonságait, megmunkálhatóságát ismertetjük a diákokkal. A szakmai tudás elsajátítása az egyedi tervezésű, saját munkákon keresztül valósul meg” – mondta Farkas Vajk üvegművész oktató.

A diákok tanulmányaik során alkalmazzák is a különböző üvegművészeti technikákat a széles körű elméleti képzés mellett. Megtanulják a üvegfestést, ólmozott üveg-készítést, az üveg hideg és meleg alakítását. A technikák elsajátítása célirányos feladatok útján történik, ahol a kreativitás és a művészi kifejezőképesség jelentős szerephez jut.

Számítógépes tervezés

„Az elmúlt 25 évben rengeteget változott a világ, mi is haladunk a korral. A számítógépes tervezés egyre hangsúlyosabb a képzésen, a digitális tervezést beépítettük az órarendbe. Így ötvözzük a régi, hagyományos technikát a modern kor vívmányaival” – közölte Jakus Tamás formatervező tanár. A győri képzés több tucatnyi kiváló üvegművésszel gazdagította a hazai iparművészetet.

Közülük többen részt vesznek a jubileumi kiállítás időtartama alatt rendezett beszélgetésekben. A eseményt október 3-án, csütörtökön 17 órakor nyitják meg a győri Esterházy-palotában (Király utca 17.). A győri üvegműves közösség erejét mutatja, hogy az egykori tanítványok szívesen térnek vissza, adnak tanácsokat a mostani diákoknak.

A Kovács Margit Iparművészeti Középiskola Üvegműhelyének diákjai Hefter László üvegművésszel (k), a győri képzés alapítójával és két jelenlegi tanárral, Farkas Vajkkal (b) és Jakus Tamással (j).
Fotó: Cseh Róbert.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!