Sok kicsi sokra megy

2019.10.05. 07:13

Mutatjuk, melyik győri és város környéki szervezet kapta a legtöbb 1%-os felajánlást – hírgrafika, fotók

A legtöbb 1 százalékot minden évben az állatvédelemmel, az egészségüggyel és az oktatással foglalkozó civil szervezeteknek ajánlják az adózók. Győrben és a város környékén az „1%-os verseny” sorrendje is ez.

Szeghalmi Balázs

Összesen közel 16,5 milliárd forintot ajánlottak az adózók az egyházak, civil szervezetek és a kiemelt költségvetési előirányzat javára idén. Ez több mint 2 milliárddal haladta meg a tavalyi teljes 1%-ot – adta hírül a Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány. A kedvezményezettek szeptember közepe óta tudják, milyen összeget kapnak 2019-ben.

Átlagosan 5000–5500 forint

Az országos top 100-as listára két győri és egy városkörnyéki szervezet került. A legelőkelőbb helyezést a Győri Állatmenhelyet működtető, Emberek az Állatokért Alapítvány tudhatja magáénak. Az árva kutyákat és cicákat befogadó, nevelő alapítványnak 6754 ember szavazott bizalmat 34,5 millió forint értékben. Ez a hatalmas bizalom az országos toplista 23. helyét eredményezte.

A Győri Kórházért Alapítvány több mint 11 millió forintot kapott, ezzel a 79. helyen találtuk. A képzeletbeli dobogó harmadik fokán is helyi állatbarát szervezet áll: a győrújbaráti Noé Állatvédő és Kutyamenhely. Az adózók több mint 10 millió forintot bíztak utóbbi közhasznú alapítványra. Magyarországon 1997 óta ajánlhatjuk fel a személyi jövedelemadónk 1+1%-át. Így közvetlenül rendelkezhetünk arról, mire költse az állam ezt a pénzt. Aki nem él a lehetőséggel, a kormányra bízza adója felhasználását.

Bár adózónként átlagosan évi 5000–5500 forint juthat a civil szervezeteknek, véletlenül sem szabad lebecsülni a „sok kicsi sokra megy” elvén alapuló felajánlásokat. Aki nem él az 1%-kal, nem erősíti a civil társadalmat. Holott pontosan ezek a szervezetek biztosítják a társadalom sokszínűségét. Arról nem szólva, hogy munkájuk – legyen szó állatvédőkről, tömegsportról, önkéntes tűzoltókról vagy speciális mentőkről – gyakorlatilag pótolhatatlan a mindennapi életben.

A nyilvánosság ereje

„Két éve jelentős visszaesést tapasztaltunk az 1%-os felajánlásokban. (2017-től a NAV készíti az adóbevallások többségét, a csökkenés hátterében akkor ez állt – a szerk.) Szerencsére a negatív trendet megfordítottuk, így újra mind többen adják az 1%-ot a Győri Állatmenhelynek” – kezdte érdeklődésünkre Nagy Péter, az Emberek az Állatokért Alapítvány kuratóriumi tagja. Az árva állatoknak menedéket biztosító szervezet éves büdzséjének 60–65 százalékát teszi ki az 1%-os támogatás. Ha ez a forrás valamilyen okból jelentősen apadna, valószínűleg becsukhatnák a kaput.

Ennek megfelelően decembertől május végéig tudatosan „kampányolnak” a győri állatbarátok. A közösségi médiára hangsúlyosan figyelnek, de óriásplakátokkal, újsághirdetésekkel, rádióspotokkal is „gyűjtenek” a négylábúaknak. Az 1%-os hirdetésekre éves szinten jelentős összeget, több százezer forintot költenek. „Mi a győri menhely sikerének titka?” – kérdeztük. „A nyitottság és a nyilvánosság ereje. Hozzánk bárki betérhet és láthatja, hogyan gondozzuk, etetjük a kutyákat és a macskákat. Próbálunk szerető gazdát találni számukra, akár külföldről. Évről évre tudatosan építkezünk, a menhely fejlesztése szintén nyitott könyv” – hallottuk Nagy Pétertől.

A boldog négylábúakért

A Győri Állatmenhelynek több száz regisztrált önkéntese van. Az, hogy ennyi állatbarát fordul meg a Pápai úthoz közeli állatmenhelyen, a kutyáknak és cicáknak a legjobb hír. Csakúgy, mint szerencsésebb sorsú négylábú társaik, ők is vágynak arra, hogy foglalkozzanak velük, napi szinten sétáltassa őket a „legjobb barátjuk”.

Fontos hangsúlyozni, hogy a megyében az egyetlen, telephellyel rendelkező menhely a győri.

Pezsgő civil élet a kisebb településeken

A legtöbb 1 százalékos felajánlás élmezőnyében zömmel győri civil szervezetek találhatók – ez megyei szinten is igaz. Az állatvédelem mellett a legtöbb 1%-ot könyvelő alapítványok, egyesületek jellemzően az egészség- és az oktatásügyben „dolgoznak”. A Petz-kórházhoz köthető tucatnyi alapítvány közül kiemelkedik a Győri Kórházért Alapítvány és a Lurkó Győri Kórház Gyermekosztályért Alapítvány. Utóbbi két szervezet együtt közel 18,5 millió forintot kapott az adózóktól. Az Apor- és az Audi-iskola alapítványa szintén jelentős 1%-ot kapott. Érdekesség, hogy előbbi több mint hárommilliós támogatását 512 adózó biztosította. Ezzel szemben közel hasonló összeg 134 főnek köszönhető az Audi-iskola esetében.

A Győr környéki településeken három civil szervezetnek juttattak egymillió forintnál magasabb 1%-os támogatást. Mint említettük, a győrújbaráti Noé Állatvédő és Kutyamenhely Alapítvány kiemelkedik a több mint 10 millió forintnyi felajánlással. A pannonhalmi bencés öregdiákok példamutatóan összetartó közösségét pedig jól szemlélteti a 4,6 millió forintos 1%-os összeg.

Fotó: Mészáros Mátyás

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!