Bécs és Pozsony között hajóval

2019.12.02. 07:09

Mutatjuk, hogy száguldottunk a gyorskatamaránnal a Dunán – videó, fotók 

A Twin City Liner gyorskatamarán 12 éve ingázik főszezonban naponta háromszor Bécs és Pozsony között a Dunán. 2008 óta több mint 1,8 millióan utaztak a folyón a közösségi közlekedéssel a két főváros között. A télies, hűvös időjárás ellenére próbára tettük a gyorshajót Ausztria és Szlovákia között.

Szeghalmi Balázs

A Twin City Liner katamarán fedélzetén 12 kerékpár biztonságos szállítására szintén van lehetőség. Sőt, elektromos bringát is lehet tölteni az út során. Fotó: Kovács Róbert

Szombat reggel, szitáló eső, csípős szél, Bécs. Alig pár száz méterre vagyunk a Stephansdomtól, Leopoldstadt hídjáról nézzük a katamaránt. A futurisztikus hajóállomás „környezetidegen” a császárváros régimódi épületeinek szomszédságában.

A 250 utas szállítására alkalmas gyorskatamarán is minden tekintetben korunk technikáját testesíti meg. Ausztráliában tervezték, Angliában építették, a hétmillió eurós hajót idén márciusban állították csatasorba. Előtte, 2008-tól két kisebb és lassabb hajó szolgálta a forgalmat.

Bécs modern, belvárosi hajóállomásán a gyorskatamarán. A 127 méter hosszú, 17 méter széles és 8 méter magas hajóállomás építése során 300 tonna acélt és 750 négyzetméter üveget használtak.

Hundertwasser-ház a folyó közepéről

Téli menetrend szerint – november közepétől március végéig – szombaton és vasárnap közlekednek Bécs és Pozsony között. A hajó fél tizenegykor kezdi szelni a folyó habjait. Indulás előtt bő tíz perccel lépünk a fedélzetre, van kis időnk a terepszemlére. A nagy csomagokat, bőröndöket nem kell a belső, fűtött – nyáron légkondicionált – helyiségbe vinni, biztos helyük van az üvegajtó közelében. Nagy tévéképernyők térképein követhetjük nyomon az utazás elejétől a végéig, épp hol járunk a folyón. A bejárat mellett telefonok töltésére alkalmas, zárható doboz áll rendelkezésre.

Bécs és Pozsony között 70 kilométer a távolság a Dunán. Ezt a távot alig 75 perc alatt küzdi le a gyorskatamarán. Ameddig Bécs szívéből, a Duna-csatorna „fogságából” nem szabadul a hajó, a kapitány nem „léphet” a gázra. Ehhez túlságosan szűk és kanyargós a Donau-kanal. Ha azonban a katamarán kijut a Nagy-Dunára, megtapasztalhatjuk, milyen siklani nagy sebességgel a vízen. A hajó fedélzetén erről árulkodnak az ülések is, amelyek közül jó párat biztonsági övvel szereltek fel. Éles forduló után indulunk útnak Pozsony felé: míg Bécs tábláját el nem hagyjuk, nem szabad felállni az ülésekről. Sebaj, az LCD-képernyők segítségével városnézésben van részünk. Ha jelentős műemlékhez közelítünk, rögtön kapjuk az információt, mire számítsunk, merre nézzünk. Ennek köszönhetően láttuk Bécs leghíresebb társasházat, a Hundertwasser-házat a folyó közepéről.

A bécsi hajóállomáson az utazók jegyét ellenőrzik. Fotó: Kelety Éva

Hasznos tanácsok

Miután búcsút intünk az osztrák fővárosnak, két tényező egyre jelentősebb a katamaránon: mindjobban gyorsulunk, miközben az eső már szakad. Ennek megfelelően kevesen merészkednek a fedélzetre, a hajó 30 csomóval (ez közel 60 km/órás sebességnek felel meg) süvít az egykori magyar koronázóváros felé. A katamarán egyszer kénytelen lassítani az átlagosnál is hosszabb uszály miatt – messziről úgy tűnt, mintha a teherhajó keresztben állna a folyón –, majd újra villámgyorsan „kilő”. A Twin City Liner szóban forgó gyorsulásáról videót nézhetnek a kisalfold.hu-n.

Akik nem ijedtek meg attól, hogy a korláthoz fagynak a télies időben, azoknak a Duna élővilága, a dévényi vár látképe volt a jutalmuk. A rom 212 m magas várhegy mészkőszirtjén áll a Duna és a Morva folyók találkozásánál. Mielőtt képzeletben kikötnénk a pozsonyi óvárosban, pár hasznos tanács a hajóútról. Érdemes szombaton vagy vasárnap kirándulni, mert hétvégén ingyenes a parkolás a császárvárosban. Ez nem utolsó szempont: hétköznap egy óra 3 eurónál kezdődik a felszíni parkolókban, míg a parkolóházakban, mélygarázsokban 40 eurót is kérnek a teljes napért. Ha Bécs szívében nem találunk szabad helyet – ez hétvégén könnyen előfordul –, érdemes a Stadthalle mélygarázsával próbálkozni. Itt jóval olcsóbb, 7–8 euró a napijegy.

A két főváros között oda-vissza útra 70 euró a felnőtteknek szóló jegy. Március végétől október végéig hétfőtől péntekig több katamarán is jár Bécs és Pozsony között. Hétköznap valamivel olcsóbb a tikett (60 euró), ez esetben azonban biztosan ugrik az ingyenes parkolás. 2 év alatti kisgyerekeknek ingyenes a hajó, 2–11 év között 50 százalékos kedvezményt adnak. Kutyák ingyen utazhatnak a gazdákkal, nekik érvényes uniós útlevél, póráz, szájkosár a „belépő”. Családi kirándulásra a meleg, nyárias időt ajánljuk. Télen tapasztalatból tudjuk, hogy az utazás közelít az extrém sportokhoz.

A Kisalföld újságírója feleségével, Tóth Katával indulás előtt a bécsi hajóállomáson. A felvételen is látszik, hogy nem volt melegünk a kirándulás során.

Városnézés, sörözés Pozsonyban

Miután a katamarán percre pontosan 11 óra 45 perckor kikötött a magyar királyok egykori koronázótemplomának közelében, bő hat óránk maradt városnézésre, sztrapacskakóstolásra (1 adag 6–7 euró), sörözésre (a literes korsók 4 eurónál kezdődnek). Utóbbiakat vétek kihagyni Pozsonyban.

Pozsonyban a vár és az egykori magyar koronázótemplom tornya fogadott bennünket.

Látogatás Budapesten

Történetében először, múlt hétvégén a magyar fővárost vette célba a különleges hajó. Reggel 9 órakor indult Bécsből és 15 órakor érkezett fővárosunkba. A próbajárat sikeres volt, akár jövő évtől rendszeressé válhatnak a hajóutak Bécs és Budapest között.

A Twin City Liner katamarán fedélzetén 12 kerékpár biztonságos szállítására szintén van lehetőség. Sőt, elektromos bringát is lehet tölteni az út során. Fotó: Kovács Róbert

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!