Gyalogátkelőhely

2019.09.28. 12:03

Mikor jutunk át a zebrán?

Utánajártunk, hogy a forgalmasabb főutakon fekvő települések számára mekkora problémát jelent az átkelés ott, ahol van zebra, s ott, ahol egyáltalán nincs.

Laczó Balázs

Öttevényen van zebra, de a helyiek sietősre fogják az átkelést

Forrás: Kisalföld

Fotó: H. Baranyai Edina

Elgázoltak egy nyolcvannyolc éves asszonyt Écsen a főúton, a nyugdíjasház és az élelmiszerbolt közelében. A néni a helyszínen meghalt. A rendőrség úgy tájékoztatott, az autó Pannonhalma felől tartott Győr felé. A tragédia okát még vizsgálják.

A gázolás helyétől körülbelül 80 méterre, a boltnál van egy zebra. Ugyanakkor az már egy bővebb kitekintést is megérdemel megyénkben, hogy a forgalmasabb főutakon fekvő települések számára mekkora problémát jelent az átkelés ott, ahol van zebra, s ott, ahol egyáltalán nincs.

Nem csak Écsen veszélyes a főút. Sok tragédia színhelye volt már Kapuváron a „Penny-átkelő” is, pedig LED-es villogót is építettek a zebra mellé.

Kapuváron a „Penny-átkelőnél” közlekedési lámpára lenne szükség – mondják sokan.

Igen nehéz az átkelés Sopronkövesden, a 84-es főútnál, Fülöp Zoltán polgármester szerint itt tanul 150 iskolás, az óvodába és a bölcsődébe összesen 100 gyereket hoznak. Veszélyes az út, s a járműipari cég műszakváltásakor 10–18 busz indul a 84-es főút felé. Több mint 2 kilométeres a település főútszakasza, s csupán két zebrája van, azok is a falu első felében.

„Több millió forintot fordítottunk arra, hogy a szakasz Sopron felőli végén gyalogátkelőt fektessünk, hiszen ennek a külön közvilágítása, terveztetése, kivitelezése sokba kerül. Nyilván nem az önkormányzat dolga lenne, hanem a Magyar Közúté, de hiába várunk, s a levét mi isszuk meg. Forgalomlassító elemeket is telepíttetünk, finanszíroztuk az útkereszteződés szélesítését. A zebra már felhullámosodott a folyamatos terheléstől, a kérésünkre most betömködték, nehogy azért üssenek el valakit, mert elbotlik”

– mondja a polgármester.

– Régi probléma az átmenő forgalom Nagycenken és Kópházánál is, míg a Rábaközben az M86-os kiépülése sokat javított a helyzeten. Jelentős tehertől szabadult meg nemrég Gönyű, ahonnan a közútkezelő kitiltotta a 20 tonnásnál nehezebb járműveket, így azok a kikötőig mehetnek, s onnan visszafordulnak a keleti elkerülő körforgalmáig. Major Gábor polgármester elmondta: jobb a helyzet, a korábbi állapotokat villogóval és három zebrával próbálta az önkormányzat maga megoldani.

– Abdán 2016 óta működik Véda, s többször derült ki körképünk során, hogy az alatta festett zebránál sokat javult a fegyelem. Ugyanakkor nemegyszer hallottuk, hogy a faluval szomszédos Öttevényen viszont romlott, mert az abdai szupertraffipax után beletaposnak a gázba.

Öttevényen van zebra, de a helyiek sietősre fogják az átkelést
Fotó: H. Baranyai Edina / Kisalföld

 

Régi nóta még, hogy a 81-es főút falvaiból ki kell tiltani a kamionforgalmat.

Szabó Gyula plébános, a Magyar Műhely Alapítvány elnöke elmondta: épp a múlt héten – a Mezőörs mellett történt négyszeres tragédia után – küldtek újabb levelet a kormánynak. Ezúttal Palkovics miniszternek címezték, mivel a tavaly küldött levélre semmiféle válasz nem érkezett – közölte a Kisalfölddel Gyula atya.

„Nem értjük, miért nem oldható meg ez a régi és súlyos problémája a főút mentén lévő falvaknak, mivel még csak nem is pénzkérdés.

Annyit kellene tenni, hogy a kamionokat ne engedjék le az autópályáról, hanem menjenek tovább, s a kisbéri leágazásnál térjenek rá a 81-esre. Féltjük a gyerekeket, itt az iskola, az óvoda, az idősek otthona. Az épületeink tönkremennek. A templom fala reped, veszélyessé vált, mivel egy méterre áll a forgalomtól. Ugyanezt szenvedi Mezőörs mellett Pér, Ászár és Kisbér, s még annyira sem becsülik az itt élőket, hogy választ adjanak. Tavaly az alapítvány egy forgalomszámlálást és zajrezgéses vizsgálatot végeztetett az egyetem környezetmérnöki tanszékével. Kiváló munkát tettek le, a hetvenkét oldalas tanulmányt a levélhez csatoltuk, amit aláírtak a környékbeli polgármesterek, s velünk együtt a református egyház.

A 82-es főúton is több településre kértek már Védát.

Veszprémvarsányban, ahol a több mint 2 kilométeren ívelő főúton zebra sincs, s azt mondják, néha negyedórát kell várni az átkeléssel, Németh Csaba polgármester kérdésünkre azt felelte: sajnos nem sikerült előrelépni, az út nem az önkormányzaté. Készülnek felvenni a kapcsolatot az állami közútkezelővel.

A Kisalfold.hu Facebook-oldalán is kérdeztük olvasóinkat, valaki szerint nehéz átkelni a győri Kismegyeren, a Sági út, Arató utca és Ötház utca kereszteződésében. Egy hölgy Nyúlon, egy másik a soproni „jereváni” buszvégállomásnál küzd a forgalommal, míg egy férfi Écset tartja legveszélyesebbnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!