Megóvták a tölgyfát

2019.10.26. 10:12

Mérőszalaggal teszteltük Győr új parkolóházát – videó, fotók

Bő egy hete nyílt meg Győr új parkolólemeze az újjászületett vásárcsarnok szomszédságában. Úgy kellett, mint egy falat kenyér. Mérőszalaggal érkeztünk a 294 férőhelyes, négyszintes nádorvárosi parkolóházba. Arra voltunk kíváncsiak, milyen hosszú és széles beállókra számíthatnak az autósok, mennyire nehéz manőverezni a létesítményben.

Szeghalmi Balázs

Fotó: CSAPO BALAZS

294 hely

A régi csarnok környékén vadászni kellett a szabad helyekre – különösen piacnapokon. Rengeteg koccanás történt itt, mivel sok-sok autós manőverezett kis helyen, a kacskaringós utcákban. Az épületben mostantól 294 hely áll rendelkezésre. Ezen belül 65 beálló a vásárcsarnokkal szerződött kereskedők számára fenntartott.

Táblák mutatják az irányt

„A parkolásra vonatkozó szabályok egyelőre átmeneti jellegűek. A végleges rend a csarnok átadása után alakul ki” – hangsúlyozta Ozsvárt Tamás. A Győr-Szol kommunikációs menedzsere hozzátette: a csarnok átadásáig tartó próbaidőszakban az autósok óránként 100 forintért használhatják a parkolókat. Minden megkezdett 60 perc díjköteles. Korlátozott számban átalánydíjas, helykijelölés nélküli bérlet vásárlására még van lehetőség. Ennek ára 10 ezer forint havonta.

A parkolóház külön kereskedői és külön vásárlói bejáratokkal rendelkezik. A vásárlói bejárat a szervizút Lehel utca felé eső részén található, ahol két egymás melletti sávon történik a sorompós beléptetés. A vásárlói behajtón 190 centimétert meghaladó járművel, valamint vontatmánnyal behajtani tilos.

A parkolóházban található szabad parkolóhelyek számát a vásárlói bejárat előtt található kijelző tábla mutatja. A parkolóházon belül gépkocsival a felfelé és lefelé közlekedés az óramutató járásával ellentétes irányban történik. A gépkocsikijárathoz is ilyen irányú mozgással lehet eljutni a lefelé hajtó rámpákon keresztül. A „behajtást” és a „kihajtást” tábla teszi egyértelművé. A sorompók közötti gyalogosközlekedés balesetveszélyes. Kérjük, a tiltó szabályt a saját érdekükben tartsák be.

Felvételünkön is látszik, hogy családbarát, az átlagosnál több mint egy méterrel szélesebb beállóhelyek is várják a nagycsaládosokat. Ezeket a parkolókat külön logóval jelölték. Fotó: Csapó Balázs

Falak között

Jogszabály szerint a parkolók szélességét akár 1,9 méterre, hosszúságát 4,5 méterre lehet „faragni”. Korábban 2,5 méter széles, 5 méter hosszú volt a szabvány. A Kisalföld munkatársa pár éve mérőszalaggal járta végig a forgalmas győri parkolókat. Így tettünk most is.

Az egykori szabványnak 7 cm híján megfelel a város új parkolólemeze a vásárcsarnoknál: a parkolók hossza 5 m, a szélességük 238 cm. Bár a mért szélesség öt cm-rel kevesebb, mint a tavaly év végén átadott Árpád parkolóház esetében, összességében nem lehet okunk panaszra. Sokan azért ódzkodnak a parkolóházaktól, mert a kiálló támpillérek és a szűkebb manőverezési lehetőségek nehezítik a parkolást. A Jókai útiban szűknek érzik a teret az autósok. A támpillérek a Révai parkolóházban, a szegélykövek a Dunakapu mélygarázsban „keserítik” meg a sofőrök életét. Ha az utóbbi szempontok alapján vizsgáljuk az új parkolólemezt, a csarnok melletti létesítmény az eddigi legjobb a hasonló funkciójú építmények között a kisalföldi megyeszékhelyen. Ha valaki elsőre „tart” a parkolóháztól, javasoljuk, hogy célozza meg a nyitott negyedik szintet. Itt nem fogja „fal közé szorítottnak” érezni magát.

A fordulókban „észnél kell lennie”, figyelni az autóstársakra, mint minden parkolóházban, mélygarázsban. Az emelkedők se nem hosszúak, se nem túl meredekek, mégis problémát okozhat, ha másik autó tűnik fel hirtelen a kanyar után.

A fordulókban kell a leginkább figyelnünk.

Családbarát XXL-es helyek

Ami szimpatikus az új parkolólemezben, hogy a tervezők gondoltak a nagycsaládosokra. Az 1. és a 2. szinten összesen körülbelül tucatnyi „családbarát” beállóhely várja a háromgyerekes szülőket. Ezeknél a parkolóhelyeknél a szélesség 357 cm. Igaz, akad olyan hely, ahová tolatva nem érdemes beállni, mert nem használhatják a csomagtartót, rosszabb esetben utóbbi a falnak „koppan”.

Megóvták a fát

Ami nem sikerült az egykori ifiház helyén, az összejött az új parkolólemeznél. Mint emlékezetes, szomorú tény, hogy a belvárosi Árpád parkolóház alapozása előtt széles civil tiltakozás ellenére vágták ki azt a vadgesztenyefát, ami köré építették az ifjúsági házat anno. Az új parkolólemez keleti oldalánál sikerült úgy alakítani az épületet, hogy csak pár ága essen áldozatul a csodaszép, egészséges fának. Ezért dicséret illeti az építőket.

A vásárcsarnok melletti új parkolóház esetében sikerült megóvni egy szép tölgyfát. Úgy „mozgatták” az épület betonelemeit, hogy csak a fa pár ága esett áldozatul a beruházásnak.

Felszíni parkolóépítések

„Győrben idén az útburkolat javítására fókuszáltunk, új parkolókat csak a Szabolcska utcához közeli Körkemence utcában alakítunk ki. A 14 új, 5 méter hosszú, 2,5 méter széles beállóhely munkálatai jelenleg is zajlanak” – közölte Máthé-Tóth Péter. A Győri Útkezelő Szervezet tájékoztatásért felelős mérnöke hangsúlyozta: „a városban a zöldterületek erőteljes rovására lehetne csak jelentős számú, újabb parkolókat építeni. Ez nem cél.” A tervek szerint jövőre az Ifjúság körút szervizútjai mellett létesíthetnek új adyvárosi beállóhelyeket. Ezek száma 10-15 között mozog majd.

Győrben jelenleg a Körkemence utcában alakítanak ki 14 új felszíni beállóhelyet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!