Bolygónk védelmében

2019.09.19. 21:16

Megyei települések 10 éve szövetségben küzdenek az éghajlatért  – galéria

KlímaSztárokkal ünnepelte 10. születésnapját az Éghajlatvédelmi Szövetség Kunszigeten.

Szeghalmi Balázs

Fotó: Picasa

Újabb megyei falu a díjazottak között

10 évvel ezelőtt zöld civil szervezetek és kisebb önkormányzatok közreműködésével alakult meg az Európai Klímaszövetség hazai hálózata az Éghajlatvédelmi Szövetség. Az együttműködés egyik első kampánya a KlímaSztár volt, amely a legjobb helyi klímavédelmi gyakorlatokat díjazza, és mutatja be. Az ötödször meghirdetett felhíváson 2019-ben öt település – Kajárpéc, Budapest XIII. kerület, Nagyrákos, Nyárádgálfalva (RO) és Veszprém – nyerte el az elismerést. A díjátadót a szövetség alapító településén, a tavaly európai Climate Star díjjal elismert Kunszigeten tartották a napokban. Utóbbi megyei „zöldtelepülésről” ide kattintva olvashatják, láthatják tavalyi videós riportunkat.

Követhető minták

„Az Agrárminisztérium Zöld Forrásának támogatása idén ötödik alkalommal tette lehetővé a felhívás meghirdetését. Az évek folyamán nem változott az alapcél, mely egybeesik az Éghajlatvédelmi Szövetség egyik alapvetésével, melyben arra igyekszik rámutatni, hogy a helyi folyamatoknak, fejlesztéseknek fontos és megkerülhetetlen szerepe van az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. Idén először meghatározott területen, a települési zöldfelületek gazdálkodásában kerestük a jó mintákat” – tudtuk meg Lajtmann Csabától. „A díjazott öt település olyan követhető mintákat állít más települések és közösségek elé, melyek valódi helyi megoldások a változás folyamatában, legyen szó például a hazánkban még nem túl gyakori városi mezőkről vagy újszerű települési vízgazdálkodásról. Idén először a zsűri egy különdíjat is kioszt a Keszthelyi Környezetvédő Egyesületnek a helyi zöldterületek megóvásáért és közösségi alapú fejlesztéséért” – hangsúlyozta a győri környezetvédő.

Születésnap több zöld ponton

Ahogy a pillanatfelvételeken látszik, többek közt KlímaSztárokkal, Héderváron az ország legöregebb fájával, KASZT-tal, Kajárpéci Vízirevüvel ünnepelték az Éghajlatvédelmi Szövetség tizedik szülinapját.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!