Karácsonyi vásár 2019

2019.12.21. 07:31

Meglestük az adventi forgatagot Győrben – fotók, Olvasói vélemények

Három hete gyúltak ki az adventi fények Győrben, s azóta kisebb tömeg korzózik Közép-Európa egyik leghangulatosabbnak ítélt karácsonyi vásárában.

Szeghalmi Balázs

Fotók: Mészáros Mátyás

Fotó: Meszaroa Matyas

Vásárok az „arany háromszögben”

A Bécs–Pozsony–Budapest gazdasági „arany háromszögben” a decemberi vásárok felhozatala erős. Akárcsak a pozsonyi adventi vásár, a győri „báját” is az emberléptékűség adja Bécs és Budapest között félúton.

A kisalföldi megyeszékhelyen az adventi forgatag közel nem olyan zsúfolt, mint fővárosunkban és a császárvárosban. Annak ellenére, hogy becslések szerint a karácsonyt megelőző négy hétben közel 200 ezer bel- és külföldi turista látogat Győr történelmi városmagjába.

1500 forintos ajándékok

Győr rendezvénytere, a Dunakapu tér mellett kiemelt adventi helyszín a megyeháza előtti tér és a Széchenyi tér, természetesen a Baross út, de a kacskaringós kis utcák is szinte kivétel nélkül ünnepi köntösben pompáznak a központban. Ugyan nem lehet egyik helyszínt sem „beskatulyázni”, általánosságban a következőket tapasztaltuk. A Dunakapu téren és a sétálóutcán elsősorban lélekmelegítő italokat és ünnepi falatokat kóstolhatunk, a Széchenyi téren található a legtöbb igazi kézműves portéka, míg a megyeház előtti téren inkább kommersz, vicces termékeket láttunk.

„Az utóbbi években vásárlóerőt tekintve jobb volt a győri adventi vásár, igaz, ahogy közeledünk szentestéhez, úgy nő a forgalmunk” – kezdte Csicsics Andrea, aki a Széchenyi téren kínál kerámiákat, karácsonyi dekorációs díszeket, szép gyertyákat. „A győri karácsonyi vásár magyar viszonylatban az idei gyengébb év ellenére is csúcskategóriásnak számít. A vevők átlagosan 1500 forintot szánnak ajándékra. Egyre többen tudatosan keresik a minőségi kézműves termékeket. Ennek tükrében készülünk gazdagítani a kínálatunkat jövőre” – hallottuk Csicsics Andreától.

Csicsics Andrea kézműves terméket árul a Széchenyi téren. Tapasztalatai szerint az elmúlt években jobb volt a vásárlóerőt tekintve az adventi vásár Győrben.

A sült kolbász a favorit

„Mi főleg Vas és Zala megyei fesztiválokra járunk egész évben. Idén úgy hozta az élet, hogy el tudtunk jönni a győri adventi vásárra, mi pedig éltünk a lehetőséggel. Nem titok, hogy nem egyszerű bekerülni ebbe a körbe. A faházakat azok a vásározók bérlik, akik hosszú évek óta visszajárnak, 10–15 éve árusítanak Győrben karácsony előtt” – kezdte a Zala megyei Lentiből érkező Ujj Gábor, majd megfordította az egyik tarját a rácson, s régi, parázstüzelésű vasaló segítségével sütötte tovább.

„Egy nap maximum 200 kiló húst tudunk sütni, krumplikörettel együtt. Volt, már olyan nap, amikor majdnem elfogyott az összes ételünk, s reményeink szerint ez karácsonyig sikerül is. Forgalmat tekintve a hétköznapok jóval gyengébbek, mint a hétvégék, de ez a világ összes karácsonyi vásárában így van. A legnépszerűbb ételünk? Még mindig a sült kolbász házi kenyérrel, mustárral. Ez a trió soha nem okoz csalódást” – búcsúzott mosolyogva Ujj Gábor.

Ujj Gábor (b) és munkatársa (j) csirkét, tarját, kolbász és hurkát süt régi, parázstüzelésű vasaló segítségével a sétálóutcán.

Egységes tarifák

Tóth Julianna tizenhárom éve kínál szekszárdi vörösborokból főzött forralt bort a Baross úton, a Csónakos szobor szomszédságában. A győri tanár pedagógusfizetését egészíti ki a vásárban, bár nem titkolja: jól is érzi magát az adventi forgatagban. „Rengeteg a visszatérő vendégünk, több barátság született forraltborozásból a közel másfél évtizedben. Sok a turista, rengeteg felvidéki magyar és szlovák jön a győri adventi vásárba.

Azt beszéltük a többi vásározóval, hogy a határ túloldaláról érkezőknek az erős euró miatt most még jobban megéri vásárolni, kikapcsolódni nálunk. A legtöbb vendégünk 1–2 pohárral fogyaszt. Ennél több kört jellemzően baráti társaságok, munkahelyi közösségek kérnek” – mondta Tóth Julianna.

Tóth Julianna tizenhárom éve szekszárdi borból főzött forralt bort kínál a Baross utcán. Utóbbi lélekmelegítő ital az adventi vásár nagy slágere. Fotók: Mészáros Mátyás

A forralt bor decijét szinte mindenhol 250–300 forintért mérik. A győri adventi vásárban az étel-ital kínálatra egységes árak jellemzők, hasonló tarifával dolgoznak az összes faházban.

Árak a vásárból

Sült gesztenye 650 Ft/10 dkg

Lepény, tócsni 600–700 Ft

Gőzgombóc 900 Ft

Langalló 1100–1500 Ft

Kürtőskalács 1300–1500

Velős pirítós 800 Ft

Pálinka (4 cl) 900 Ft

Kis bögre 800–900 Ft

Kerámia teáskancsó 4400 Ft

Levendulás szappan 600–650 Ft

Névre szóló zokni 790 Ft

Névre szóló nagy bögre 1500 Ft

Vicces rendszám: 1490 Ft

Levendulás ajándéktárgy-kreáció 2500 Ft

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!