10 év kellett

2020.01.28. 06:30

Megáll a 6-os győri busz Szitásdombon

Több éves huzavonára került pont szombaton: hétvégétől a 6-os busz menetrendjébe bekerült a Sárási úti és a Csipkerózsa utcai megálló. Mostantól munkanapokon, hétfőtől péntekig napi több mint 30, hétvégén 20 időpont közül választhatnak az utasok. A probléma megoldása legalább 1500 embert érint.

Szeghalmi Balázs

Bárándi-Nagy Viktória négygyermekes anyuka évekkel ezelőtt karolta fel a parlagon fekvő buszmegállók ügyét, most örül az elért eredménynek. Fotó: Nagy Gábor

Parlagon

A buszok nélkül maradt Szitásdombról az elmúlt évek során többször írtunk. Józanésszel nehéz volt értelmezni a történteket. Az első szitásdombi házak építésekor a kivitelező három buszmegállót és egy buszfordulót helyezett el a területen. A kész buszöblök közel 10 évig parlagon álltak. Sem helyi, sem helyközi buszok nem szállították az utasokat ide.

A Kisbácsa-Sárás és Vámosszabadi ölelésében fekvő Szitásdomb iránt az elmúlt években folyamatosan nőtt az érdeklődés. Több száz társasházi lakást húztak fel itt. Amikor lapunk munkatársai hétfőn a helyszínen jártak, akkor is épültek új otthonok. Az egyre népesebb szitásdombi lakóközösséget – érthetően – mind inkább foglalkoztatta a hiányzó tömegközlekedés ügye.

Holbok Viola kisfiával érkezett a Sárási úti megállóba busszal. „Mostantól időt nyerünk, kisebb a táv, több a kombinációs lehetőségünk” – értékelte a sárási kismama. Fotók: Nagy Gábor

Célba értek

„A szombaton életbe lépett, új menetrenddel a legmerészebb álmainkat szárnyaltuk túl. Amikor három éve megkerestem az áldatlan állapot kapcsán a Kisalföldet, azt szerettem volna elérni, hogy a reggeli és délutáni csúcs idején legalább napi három-négy busz álljon meg az évek óta funkciójukat vesztett buszmegállókban. Ehhez képest munkanapokon a több mint harmincszor Szitásdombról induló 6-os járat óriási siker. Sokat vártunk erre, remek hír, hogy célt ért a kezdeményezés” – mondta Bárándi-Nagy Viktória négygyermekes anyuka, aki 2016 végén felkarolta a problémát.

Sokan voltak kénytelen-kelletlen azért plusz másfél kilométert gyalogolni, hogy eljussanak a munkahelyükre, iskolába. Ráadásul a szóban forgó két buszmegállót nem csak a szitásdombiak, hanem a Győrhöz tartozó sárásiak és kisbácsaiak is igénybe veszik. „Vasárnap reggel pont erre sétáltunk, már a második nap heten-nyolcan szálltak a buszra a Sárási úti megállóban” – tette hozzá Bárándi-Nagy Viktória. A buszok minden esetben legalább a Belvárosig közlekednek, a többségük Kismegyerig.

Mostantól munkanapokon, hétfőtől péntekig napi több mint 30, hétvégén 20 időpont közül választhatnak az utasok.

Konstruktívan

Az éveken át tartó helyzetet az bonyolította, hogy a Győr és Vámosszabadi közigazgatási határán fekvő Szitásdombon több utca a kisalföldi megyeszékhelyhez, több utca a határ menti településhez tartozik. A Volánbusz jogelődje, az ÉNYKK hiába dolgozott ki többletköltséggel nem járó javaslatot pár éve, ez mostanáig „süket fülekre” talált. Pedig a sárási Medvei utcai fel- és leszállóhelytől a buszfordulóig 900 métert kellett volna haladnia a 6-osnak. Oda-vissza 1800 méterről volt szó.

„A kampányfinisben vetettem fel Dr. Dézsi Csaba Andrásnak, hogy a 6-os buszok útvonalát meg kell hosszabbítani Sárástól Szitásdombig. Rengeteg lakó keresett a problémával, örülök, hogy Győr új polgármestere ilyen gyorsan és konstruktívan reagált a kialakult helyzetre” – közölte Bárány István, a városrész önkormányzati képviselője.

Bárándi-Nagy Viktória négygyermekes anyuka évekkel ezelőtt karolta fel a parlagon fekvő buszmegállók ügyét, most örül az elért eredménynek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!