Romhalmazból látványosság

2019.09.28. 15:11

Kész a pannonhalmi csapdaház, novembertől látogatható – Fotók

A szabadulószobákat rejtő patinás épület októberben még próbaüzemben működik, novembertől viszont látogatható.

Laczó Balázs

Forrás: Kisalföld

Fotó: H. Baranyai Edina

Átadták Pannonhalmán a csapdaházat, és a 150 éves, volt szolgabírói épület részeként kialakított konferenciatermet, tárgyalót.

A szabadulószobákat rejtő patinás épület októberben még próbaüzemben működik, novembertől viszont látogatható, s a városüzemeltető reményei szerint fontos része a turistákat idevonzó beruházások komplex együttesének. Úgy tudjuk, többféle jegyrendszer is lesz, tervezik az apátsági belépővel közös jegyet is, s ezeket majd a város főterén, a touironform irodában vehetjük meg.

A korábban összeomlás szélén állt épületet egy magánember Annus Péter vásárolta meg és a Pannonhalma és Térsége Fejlesztéséért Alapítvány gondjaira bízta. A helyreállítása mintegy 160 millió forintba került, s ezen felül kellett természetesen költeni a belső tartalomra.

 

Szombat délelőtt Várszegi Asztrik emeritus főapát áldotta meg az épületet – ahol egyébként gyerekként Hernádi Gyula író is lakott.

Bagó Ferenc polgármester és Kara Ákos országgyűlési képviselő köszöntőbeszéde után Gáti Oszkár színművész mondott részletet egy Hernádi-novellából, s bemutatta az átadott projektet Vas Gábor alpolgármester és Kovács Tamás az alapítvány nevében. Utóbbi külön köszönte Annus Péter mellett a vállalkozó feleségének áldozatos munkáját is.

Az öt pályán kialakított csapdaház játékait nem mutatták be, mert ez talán elvenné a látogatóktól a meglepetés örömét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!