Kutatók Éjszakája

2019.09.28. 14:09

Győrben testközelből ismerhették meg a robotokat az érdeklődők a Kutatók éjszakáján – Videó, Fotók

Nyolcvan százalékkal növelhető a hatékonyság a robotok segítségével.

Sperling Krisztina

Forrás: Kisalföld

Fotó: Cseh Róbert

A győri Széchenyi István Egyetem ad otthont a SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia kutatóközpontjának, ahol évek óta úgynevezett Ipar 4.0 megoldásokkal foglalkoznak. Itt kaphattak betekintést a központ munkájába és ízelőt az itt fejlesztett robotokból azok, akik pénteken ellátogattak a Kutatók Éjszakáján a bemutatóra.

Mi is ez az Ipar 4.0?

A gyártás és az informatika egyre szorosabb és átfogóbb kapcsolatát, az így kialakuló új technológiai megoldásokat és üzleti megközelítéseket hívjuk Ipar 4.0-nak. Ezen a csúcstechnológiai területen integrálódik a magas szintű alapkutatás szükségessége az égető gyakorlati igények kielégítésével.

A digitalizáció segítségével úgynevezett kiber-fizikai rendszerek alakulnak ki, ahol mindegyik berendezésnek a valódi (fizikai) példánya mellett egy digitális/virtuális (kiber) példánya is létezik, melyek mélyen összetartoznak és alkalmassá teszik a berendezést, hogy a felhasználóik sokkal átfogóbb és okosabb (smart) módon használhassák. Ennek a változásnak az egyik legizgalmasabb területe az újfajta robotizáció, amikor a robotok olyan környezetben dolgoznak, ahol ember is előfordul, sőt a robotok és az emberek közösen végeznek el feladatokat.

 

A projekt keretében született megoldások a gyártó és logisztikai rendszerek igen jelentős megújulását eredményezhetik a jövőben, ezáltal is fokozva a hazai vállalatok versenyképességét. Az eredményeket mind a nagyvállalatok, mind a beszállítóik, mind más KKV-k rövid úton fel tudják használni.

Dr. Paniti Imre, a SZTAKI tudományos munkatársa azt hangsúlyozta ki, hogy a robotok nem a munkaerő helyét veszik át, hanem a megterhelő munkánál nyújtanak segítséget.

A SZTAKI győri központjának bemutatóján többféle valódi alkatrész szerelését mutatták be úgy, hogy az egyes lépéseknél választani lehetett, hogy azt egy robot vagy a látogató végezze-e el. Így bárki dolgozhatott együtt (kollaboratív módon) a robottal. Emellett egy digitális modellen keresztül megismerhettek egy komplex szerelési munkaállomást is, amelyet különféle szenzorok segítségével valós időben jelenítettek meg. Kipróbálhatták, hogy milyen tablettel irányítani egy autonóm kisjárművet és azt is láthatták, hogyan teljesít egy robot, ha palettáznia kell.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!