Száz nap és jön a Giro mezőnye

2020.01.30. 06:34

Rózsaszínbe borult a győri Jedlik-híd – fotókkal, videóval frissítve

Száz nappal a Giro d’Italia országúti kerékpáros körverseny magyarországi „Nagy Rajtja” előtt rózsaszín díszkivilágítást kaptak a rajt- és célvárosok.

Szeghalmi Balázs

Fotó: Huszár Gábor

19.00 – Rózsaszínben a Jedlik-híd:

 

Előzmények:

Önkéntesek

A „rózsaszín fények éjszakáján” indul útnak a Nemzeti Sportügynökség önkéntes programja. „Szeretnénk elérni a magyar fiatalságot és a családokat, mobilizálni a kerékpársportot és a sportot szerető embereket, hogy legyenek velünk, ünnepeljük együtt a Girót” – közölte Nagy Zsigmond. A Nemzeti Sportügynökség ügyvezető igazgatója hozzátette: a Giro három magyarországi szakaszán tízezer önkéntessel kalkulálnak. Az érvényes oktatási törvény szerint a középiskolásoknak 50 óra közszolgálatot kell vállalniuk az érettségi előtt. A Girónál jobb önkéntes munkát, kvázi „beugrót” az érettségire nehéz elképzelni.

Sok külföldi jelentkezőre is számítanak az önkéntes feladatokban, várhatóan rengeteg szlovák fog élni a lehetőséggel, hisz így testközelből láthatják világbajnokukat, Peter Sagant. Ráadásul május 10-én valószínűleg mezőnybefutó lesz Győrben, így a szlovák sprinter klasszisnak komoly esélye van a szakaszgyőzelemre.

Egész napos program Pannonhalmán

A Giro d’Italia arculatában dominál a rózsaszín. Így száz nappal a Győrben végződő második szakasz (május 10.) előtt csütörtökön 17 órától rózsaszínbe „öltöztetik” a Jedlik-hidat Győrben, míg Pannonhalmán este 19 órától borul pinkbe a 150 éves, volt szolgabírói épületet. A patinás ház jelenleg szabadulószobákkal várja a játékos kedvű baráti, munkahelyi társaságokat.

Pannonhalmi kerékpárosok Vas Gáborral a kisváros polgármesterével 100 nappal a Győrben végződő szakasz előtt. Fotó: Tóth Péter

„Az Évszakok Fesztivál idei első ingyenes nagykoncertjét a majálisról május 10-re, vasárnapra tettük a Giro megyei szakasza miatt. Rengeteg hazai és külföldi szurkolót várunk ide. Szeretnénk őket úgy vendégül látni, hogy a mezőny érkezte előtt és utána is jól érezzék magukat nálunk.

Még egy pannonhalmi pillanatkép. Fotó: Tóth Péter

A Giro pannonhalmi napján adjuk át a pályázati támogatásból épített közösségi kemencénket, amit finom ételekkel avatunk fel” – mondta Vas Gábor. A kisváros polgármestere hozzátette: „reményeink szerint az élő televíziós közvetítés során minél több pannonhalmi nevezetességet mutatnak majd az operatőrök. A cél érdekében igyekszünk ötletes, figyelemfelhívó akciókat tenni”.

Pannonhalmán napokkal korábban tesztelték a rózsaszín díszvilágítást a 150 éves, volt szolgabíró épületen. Fotó: Tóth Péter

Hétvégén lesz a megyénket érintő szakasz

A Giro d’Italiával olyan szempontból is szerencsénk van, hogy nem csupán eljön szűkebb pátriánkba a karaván, de a világ legjobb bringásainak tekerését nem munkanapon, hanem hétvégén élvezhetjük. „Akárcsak a verseny olaszországi helyszínein, mi is díszítjük majd azt az útvonalat, ahol a versenyzők haladnak. Főként rózsaszín lufikban és virágokban gondolkozunk. A településünkön faültetési programot hajtunk végre, bízom benne, hogy az újonnan ültetett fák virágoznak már a Giro napján” – közölte Schmiedt Henrik, Nyúl polgármestere.

„A nagy háromhetes kerékpáros körversenyek mintájára, sportszerető községként méltón fogadjuk a mezőnyt, de konkrét részletekbe egyelőre nem mennék” – hallottuk Szabó Norberttől, Écs polgármesterétől.

A Giro d’Italia megtestesíti az olasz „édes életet”. A versenyre 50 ezer külföldit várnak Győrben és a város környékén május 10-én. Fotó: MTI

Forgalomkorlátozások lesznek

A kerékpárosok biztonsága érdekében a megyei szakaszon is útzárakra kell számítani. Mivel vasárnap lesz a győri befutó, a „munkás” hétköznapokat nem befolyásolja a Giro, ellentétben a győri tömegközlekedéssel.

„A városban a lezárások szombat reggel a Szent István úttal kezdődnek, majd a Széchenyi híddal folytatódnak. Az útzárak pontos helyszínét, időpontját minden érintettel időben közöljük” – tudtuk meg Máthé-Tóth Pétertől, a Győri Útkezelő Szervezet tájékoztatásért felelős mérnökétől. Az említett információkról, „egérutakról” lapunk is ír majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!