Győri közgyűlés alakuló ülés

2019.11.07. 19:27

Eskü a teremben, méltatlankodás a folyosón

Dr. Fekete Dávidot és Radnóti Ákost választották meg alpolgármesternek.

Munkatársunktól

Gyõr, 2019. november 7. Borkai Zsolt megválasztott, de a posztjáról november 8-án délutáni határidõvel lemondó polgármester beszél a Gyõri Közgyûlés alakuló ülésén a városháza dísztermében 2019. november 7-én. Mellette Fekete Dávid (Fidesz-KDNP) alpolgármester. MTI/Krizsán Csaba

Fotó: Krizsán Csaba

A jogszabályoknak megfelelően csütörtök délután tettek esküt a győri képviselőtestület tagjai az alakuló ülésen. Borkai Zsolt polgármester már előző nap bejelentette, hogy a közgyűlés után lemond tisztségéről. A városháza dísztermében tartott alakuló ülésen a teremőrök zárva tartották az ajtókat, így a folyosón rekedt ellenzéki szimpatizánsok sípolással, kiabálással, dörömböléssel adtak hangot nemtetszésüknek és próbálták megzavarni az ülést.

Már a napirendi pontok elfogadásakor lehetett érezni, hogy nem lesz teljesen békés a közgyűlés. A polgármester által javasolt napirend elfogadása előtt az ellenzék azt indítványozta, hogy a közgyűlés oszlassa fel magát, de ez a javaslat nem került napirendre.

Borkai Zsolt megválasztott, de a posztjáról november 8-án délutáni határidővel lemondó polgármester érkezik a Győri Közgyűlés alakuló ülésére a városháza dísztermében 2019. november 7-én. MTI/Krizsán Csaba

A szokásoknak megfelelően dr. Gál Miklós, a Helyi Választási Bizottság elnöke ismertette az október 13-i választás eredményét. A 101 841 választásra jogosultból 44,18%, azaz 44 980 győri voksolt és polgármesternek ismét Borkai Zsoltot választották. Képviselőként a FIDESZ-KDNP képviseletében Szeles Szabolcs, dr. Fekete Dávid, Takács Krisztián, dr. Dézsi Csaba András, Hajtó Péter, Radnóti Ákos, dr. Szálasy László, Kovács Tamás, Borsi Róbert, Rózsavölgyi László, Hajszán Gyula, Diligens Tibor, dr. Sik Sándor, Laczkovits-Takács Tímea és Szabó Jenő, a DK-MOMENTUM-MSZP-JOBBIK-LMP jelöltjeként Bárány István, Fodor Roland, Glázer Tímea, Pollreisz Balázs, az Összefogás Győrért Egyesület színeiben Balla Jenő, a Civilek Győrért listájáról Harasztovics István és Kovács László jutott képviselői mandátumhoz.

Az alpolgármester választás előtt Glázer Tímea javasolta, hagyjanak egy üres alpolgármesteri helyet és később egy külsős, nagy tiszteletnek örvendő győri töltse be a posztot, akire rá lehet bízni a város vezetését. A javaslat a jogszabályoknak nem felel meg, így a polgármester által javasolt dr. Fekete Dávidot (FIDESZ-KDNP) és Radnóti Ákost (FIDESZ-KDNP) választották meg főállású alpolgármesternek. Eskütételük után Borkai Zsolt illetményét 997 170, költségtérítését 149 576 forintban, az alpolgármesterek illetményét 897 453, költségtérítését 134 618 forintban állapították meg.

Glázer Tímea szavazói nevében arra kérte Borkai Zsolt polgármestert, hogy az igazság kiderítése érdekében ellenőrzött körülmények között vesse alá magát drogtesztnek. Borkai Zsolt felajánlotta, hogy a rágalmak tisztázása érdekében azonnal mehetnek a képviselőasszonnyal a drogtesztre. Menjünk közösen! – mondta.

Az utolsó napirendi pontként Borsi Róbert bejelentette a FIDESZ-KDNP frakció megalakulását 15 fővel, melynek a vezetője lett. Az ülés zárásaként Borkai Zsolt bejelentette, hogy a következő ülés november 22-én lesz, és búcsúzóul csak annyit mondott: köszönöm Győr!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!