Emlékezés Pannonhalmán

2019.09.23. 17:00

Versvándor járja Radnóti Miklós „erőltetett menetének” összes stációját – fotók

Tóth Péter Lóránt kunszentmiklósi versvándor az elmúlt 25 napban tragikus utat jár. Radnóti Miklós születésének 110. évfordulóján végigmegy az „erőltetett menet” összes stációján. A 820 kilométeres út Borból, az egykori gyalázatos munkatábortól indult és hétfőn ért Pannonhalmára. A téglagyárnál találkoztunk a versvándorral. Ott, ahol a költő utolsó éjszakáinak egyikét töltötte.

Szeghalmi Balázs

Dokumentumfilm készül

A zarándokút hétfői szakasza Veszprémvarsányból indult, majd Ravazdon át vezetett Pannonhalmára. A közel 15 km-es etapon Tóth Péter Lórántot barátja, Jánosi Márton, szentendrei versmondó kísérte, valamint a szörnyű utat dokumentáló szabadkai tévéstáb tagjai. Az alkotók a 820 km-es útból két részes dokumentumfilmet és 12 részből álló, 20-20 perces sorozatot terveznek.

A két versmondó a pannonhalmi Radnóti-szobornál – Meszlényi János alkotását a gyakori fémlopások miatt néhány éve vasráccsal zárta el a helyi önkormányzat – egyszerre szavalt. Majd a két férfi megosztotta gondolatait, érzéseit arról a borzalomról, embertelenségről, amit felfogni lehetetlen ésszel.

A 820 km-es útról dokumentumfilm készül.

A költő a sorsával tanít

Jánosi Márton „nyugodtnak” látta Radnóti arcát a pannonhalmi szobron. „Tudta, hogy mi vár rá. Azt hiszem, Pannonhalmán már megbékélt a sorsával a költő” – mondta a szentendrei versmondó. „Szerinted tudta, hogy a nemzetnek bűntudata lesz miatta?” – kérdezte Tóth Péter Lóránt. „Igen, de nem csak bűntudata, hanem megtisztulása is” – vélekedett Jánosi Márton. „Radnóti a sorsával tanít bennünket. Arra, hogy még egyszer nem fordulhat elő az a borzalom, ami a második világégés során történt” – mondta Tóth Péter Lóránt. A kunszentmiklósi versvándor ezt követően koszorúzta Radnóti pannonhalmi szobrát, majd a helyi művelődési házban és a bencés gimnáziumban is előadást tartott.

Jánosi Márton (b) és Tóth Péter Lóránt (j) a pannonhalmi Radnóti-szobornál szavalt.

Csatlakozzon a menethez Győrben

Az utolsó nap, szeptember 24-én bárki részt vehet a zarándokúton. Tóth Péter Lórántot a győri Zrínyi úti kórház mögötti Radnóti-szobornál tíz págiszos diák fogadja délben. Innen a Kazinczy-gimnáziumhoz vonulnak, ahonnan körülbelül 12.30-kor két kazinczys és egy bencés osztály fogja kísérni a versvándort a Győr és Abda határában lévő Melocco-alkotásig. Aki fejet szeretne hajtani Radnóti Miklós munkássága előtt és 75 évvel a szörnyűségek után tiltakozni akar ártatlan emberek gyilkolása ellen – csatlakozzon a menethez.

Radnóti Miklós utolsó napjainak, kegyetlen haláltusájának megyei helyszíneit ebben a videós riportban próbáltuk pár éve rekonstruálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!