Mosonmagyaróvári utazó

2020.02.08. 07:15

Bálint Indonéziában és Mianmarban zárta utazását, 2600 km-t bringázott négy országban – sok-sok fotó

Több ezren szurkoltak Preier Bálintnak 2018-ban, amint Thaiföldön, Laoszban, Vietnamban és Kambodzsában 4000 km-t tekert. A mosonmagyaróvári utazó tavaly október elején repült Bangkokba, hogy újra ázsiai országokban kalandozzon. Bálint bő egy hete érkezett haza Magyarországra, hét kilót fogyott a túra során.

Szeghalmi Balázs

A mosonmagyaróvári fiatalember a túra utolsó heteit buddhista kolostorban töltötte Mianmarban. Töltekezni akart a hazaindulás előtt.

Zöld szemmel

Tavaly advent elején úgy zártuk a mosonmagyaróvári fiatalember történetét, hogy Thaiföldön a bringáját többször szerelni kellett, a monszun pedig alaposan „elkapta” a tengerparton. A thaiföldi nehéz kezdet után Malajziában már pozitív „hullámok” is érték, több napra befogadta például egy kinn élő magyar család. Dióhéjban Bálint utazásának első etapjának ez a krónikája. Miután hazajött a Lajta-parti városba, a második „félidőről” kérdeztük.

„Az utolsó hónapban a honvágy dominált. A végén már számoltam a napokat, mikor láthatom a családom. Indonéziában olyan mértékű szegénységgel találkoztam, amit nehéz elképzelni, leírni. Akik panaszkodnak az itthoni életükre, sokat változtatnának a véleményükön, ha szembesülnének az indonéz nyomorral. Ami nagyon zavart Jáva szigetén, hogy rendkívül sok a szemét mindenhol. Olyan mértékű a környezetszennyezés itt, hogy dühíti az embert a felelőtlenség. Láttam, ahogy az óceánba nyomják a szemetet, a hajók meg tolják maguk előtt az üres üvegeket, műanyagokat” – kezdte Bálint.

Erre nincsenek szavak.

Fájdalom

„A másik nagy indonéz szigeten, Balin sokkal jobban töltöttem az időt. Itt találkoztam egy magyar barátommal, aki pár éve költözött ki és Balin építi az egzisztenciáját. Három hétig voltam a gyönyörű szigetén, majd ezt követően a bringázásom véget ért. Helyi árvaház lakóinak adtam a kerékpárt, a túra során 2600 km-t „tettem bele”.

A végén fájt minden alkalom, amikor a nyeregben ültem. Különösnek tűnhet, de újra szabad lettem, amikor az árváknak ajándékoztam a kerékpárt. Amikor útnak indultam Bangkokban, ugyanezt a szabadságot éreztem. Csak közben eltelt három hónap, fizikailag és mentálisan is feszegettem a határaimat” – folytatta a mosonmagyaróvári utazó.

Bálinttal szívesen vállalt közös fotót indonéz rendőrrel is.

Buddhisták között

Preier Bálint Mianmarban – a katonai diktatúra előtt Burma volt az ország neve – zárta a négy hónapos kalandozást, buddhista kolostorban töltött három hetet. „Annyira kifacsart az út, hogy testileg és lelkileg is töltekezni akartam a hazaindulás előtt. Összességében többet vártam a meditációs foglakozásoktól, az összképet rontotta pár résztvevő.

Ez a kurzus ingyenes volt ellátással, szállással együtt, s látszott a társaság némelyik tagján, hogy csak potyáznak pár napot itt. Volt három okos szerzetes a kolostorban, tőlük lehetett tanulni. Vártam a reggeli foglalkozásokat, amikor mindenki beszámolt az előző napi meditációs tevékenységéről. Ezt követően a szerzetesek tanácsokat adtak, mire figyeljünk aznap, amikor dolgozunk magunkon” – hallottuk Bálinttól.

A mosonmagyaróvári fiatalember a túra utolsó heteit buddhista kolostorban töltötte Mianmarban. Töltekezni akart a hazaindulás előtt.

Örök élmény

A mosonmagyaróvári fiatalember 23 órás repülés után – Mianmarban szállt gépre, majd Szingapúr, Athén és Bécs érintésével ért haza – bő egy hete van itthon. Hét kilót fogyott, az arcán egyelőre „olvashatók” a kőkemény túra megpróbáltatásai. Sokat eszik, próbálja „visszatölteni” az Ázsiában hagyott energiát. „Minden nehézség ellenére ismét örök élménnyel lettem gazdagabb. Egyetlen pillanatig nem bántam meg, hogy útra keltem” – búcsúzott Preier Bálint.

Bálint sok technikai problémával küzdött az út során, a bringáját mindig segítőkészen szerelték a helyiek.

Jótékonysági foci

Bálint jótékonysági futsal tornával „ünnepelte” a hazatérést, melyet közösen szerveztek a Credobus Mosonmagyaróvár – MTE 1904 klubbal. Az UFM Arénában rendezett mérkőzéseken több mint 470 ezer forintot sikerült gyűjteni súlyosan beteg gyerekeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!