Veszélyes „ralit” űznek

2019.09.27. 07:19

Autósok bontják az útzár mázsás betonelemeit Győrszentivánon – fotók

Sokat tapasztalt útépítő mérnökök, szakemberek sem emlékeznek arra, hogy útzárat jelző táblákat, betonelemeket rendszeresen bontani merészeltek volna autósok. Nos, ez többször előfordult a Vonal utcai körforgalom bővítésének közelében Győrszentivánon. Pedig az útzár legfeljebb három hétig tart.

Szeghalmi Balázs

Bővítik a körforgalmat

Győrszentivánon a Sugár út – Kör tér – Egressy utca – Vonal utca csomópontban körülbelül két méterrel bővítik a körforgalmat. Utóbbi csomópont Győr egyik első körforgalmainak egyike. Ennek megfelelően „ráfért” az átépítés, hisz a forgalmát anno nem a 2014-ben átadott Vonal utcára tervezték. Ráadásul időközben a körforgalom szomszédságában nagyobb üzlet nyílt, amely vonzza a vásárlókat. A Győrszentivánon élők több évtizeden át várták, hogy elkészüljön a Vonal út. Ez a győri közmeghallgatásokon témát szolgáltatott hosszú éveken át. Öt éve önkormányzati beruházásban, 255 millió forintból valósult meg a 682 méter hosszú, szinte nyílegyenes út.

Győr egyik első körforgalmának átépítése nem várt nehézség elé állítja az útépítőket: egyesek nem tartják tiszteletben az útzárat. Fotó: Győri Útkezelő Szervezet

Döngetés a kis utcákban

Az nem meglepő, hogy óriási a forgalom Győrszentivánon. A kisalföldi megyeszékhely legnagyobb településrészén közel 8000-en élnek. Csaknem annyian, mint Csornán vagy Kapuváron, a lélekszám pedig évről évre nő. Az a közlekedési szakembereket is meglepte, hogy a Vonal utca egy részének lezárását mennyire durva közlekedési manőverek, „tereprendezés” követte autósoktól. A körforgalom bővítése nyár végén kezdődött és várhatóan október közepén ér véget. Eleinte a Vonal utcával párhuzamos, alig 4 méter széles lakóutcákba irányították a forgalmat. A Gólyarét, a Pengős és Vadrózsa utcában jobbkézszabály van érvényben. Ennek ellenére több autós 60-70 km/órás sebességgel döngetett a szűk utcákban. Ez veszélyeztette az itt élők testi épségét, biztonságérzetét.

Több százezres büntetés

„Múlt pénteken zártuk le a teljes Vonal utcát. Az útzárra már az Audi 5-ös portája előtt táblákkal hívjuk fel az autósok figyelmét. A lezárt szakaszra csak a közeli üzletbe szállító autók és a mezőgazdasági gépek hajthatnak be. Megdöbbenve vettük észre, hogy egyes autósok az útzárat jelző táblát odébb rakják, mázsás betonelemeket a fűre dobnak, a közeli szelektív sziget mellett gázolnak át. Korábbi munkáink során ilyen hozzáállást nem tapasztaltunk” – mondta Máthé-Tóth Péter tájékoztatásért felelős mérnök. Amennyiben a Győri Útkezelő Szervezet a jövőben is hasonló „tereprendezést”, rongálást kénytelen napi szinten orvosolni, megteszi a szükséges lépéseket a rendőrségen. Útzár bontásáért közveszély előidézését követik el a renitensek, amely komoly, akár több százezer forintos bírságot vonhat maga után. Ez a csekk aligha ér meg pár percet.

7-8 perces kerülő

Az idézett jelenetek azért is érthetetlenek, mert a száz kilós betonelemek „bontása” közel azonos idővel jár, mint ha az autósok ideiglenesen – bő 2-3 hétről van szó – a Váczi Mihály út felé hajtanának. Ha a Hűtőház utcai csomópontban a jelzőlámpa előtti várakozással is számolunk, akkor is legfeljebb 7-8 perces kerülőről van szó. „Ígérjük, hogy amint lehetőség lesz a három héten belül a munkaterületen történő közlekedésre, a Vonal utcát újra nyitjuk a forgalom számára. A körpálya utolsó rétegű aszfaltozása busztereléssel, teljes útlezárással jár majd október hetedike körül” – zárta szavait Máthé-Tóth Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!