Retro

2020.01.18. 16:36

A győri virágóra, amit vandálok kínoztak

Nehéz elhinni és az idő repülését semminél sem bizonyítja jobban, hogy ma már a '90-es évek eseményei is retrónak számítanak. Győr ezen korszakából lapoztuk fel a Bisinger sétány virágórájának történetét. Rengetegen szerették, páran pedig érthetetlen módon folyamatosan „szétverték”.

Szeghalmi Balázs

A győriek sokáig bíztak benne, hogy a virágórát sikerül újra indítani és megóvni a vandálok pusztító kezeitől. Nem sikerült. Fotó: Régi Győr

Élt 10 évet

Amikor múlt szombaton posztoltuk a Kisalföld Facebook-oldalára a néhai virágórát a Baross út lábánál, egyik Olvasónk hamarosan kérdezte: „Tudja valaki miért szüntették meg?”. Az ok cseppet sem szívderítő – amit egyébként másik Olvasónk rövid időn belül meg is válaszolt –: összetörték. Többször és rendszeresen.

„Tíz évet élt meg a Baross híd belvárosi lábánál, a Bisinger sétány sarkán felállított virágóra. Ebből ugyan csak töredéknyi ideig működött, mert óriási mutatói rendszeresen vandálok áldozatává váltak, szerkezete tönkrement, az utóbbi időben már meg sem próbálták helyrehozni. A Komszol minden évben beülteti egynyári virágokkal, akár úgy is, hogy óraszámlapot formáljanak” – írta egykori kiváló kollégánk, 2008 tavaszán.

Zöld sziget

A Bisinger park a győri fiatalok ikonikus lélegző zöld szigete. Ahogy szerelmeinket a Radó-szigetre vittük, barátainkkal, gimnazista osztálytársainkkal gyakran találkoztunk szombati bulik előtt Győr klasszikus sétányán. Aztán ha véget ért az éjszakázás, tavasszal, nyáron szívesen lazítottunk a fák öreg lombkoronái alatt. A Bisinger sétánynak mindig „rákfenéje” volt, hogy egyesek törtek-zúztak a parkban. Így volt ez a ’90-es években és napjainkban is akadnak szomorú példák erre.

A rendszerváltás után a három hektáros zöldterületen esztétikai fejlesztések történtek. 1992-ben felállították a Golgota szobrot, rendezték az emlékmű környezetét, 1996-ban felújították a locsolóhálózatot, 1998-ban építették a Régi Győr fotóján több mint mutatós virágórát. Érdekesség, hogy utóbbi attrakció még mindig szerepel a Foursquare bázisában. Igaz, a helykeresésen és felfedezésen alapuló amerikai mobilos alkalmazás nálunk soha nem terjedt el igazán.

A győriek sokáig bíztak benne, hogy a virágórát sikerül újra indítani és megóvni a vandálok pusztító kezeitől. Nem sikerült. Fotó: Régi Győr

Történelmi időutazás

Győr belvárosi virágórát utoljára árvácskák és piros tulipánok díszítették. Ezután történelmi időutazás vette kezdetét. A győri közgyűlés 2008-ban alakította „Nemzeti Kegyeleti Emlékhellyé” a virágóra helyét. Utóbbi kegyeleti funkciót kapott. A kerete megmaradt: a kör mint építészeti motívum az egységet jelképezi, a középpontba állított fa kettős kereszt Szent István Magyarországának jelképe. A Nemzeti Kegyeleti Emlékhelyen állították fel az Országzászlót is.

Utóbbi története a ’30-as évek derekára nyúlik vissza. A Budapest-Bécs főútvonal mellett központi, jól látható helyre épült 1934-ben a győri első Országzászló, a világháborús Vashonvéd szobor helyén. A trianoni tragédiára emlékeztető emlékművet 1938 márciusában lebontották és áthelyezték a park közepére, mert helyére idegenforgalmi pavilont létesítettek. A második világháború után évtizedekre „tűnt el” a győri Országzászló. Az emlékmű több mint 60 év után térhetett vissza eredeti helyére.

A győri Országzászló a '30-as években a Bisinger sétányon. Fotó: Győriszalon.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!