Várjuk közösségek jelentkezését!

2019.10.03. 12:14

A csecsemő- és a gyermek-újraélesztés mozdulatait mintegy ezerötszázan tanulták meg az elmúlt egy évben „Gyerekmentő tudás – szülői elsősegély” akciónk keretében a Gyermek Intenzív Terápiáért Alapítvány szakembereitől.

Rimányi Zita

Az egy éve elkezdett Kisalföld-kampány keretében idén ősszel megint több ingyenes gyakorlati oktatást tartanak a szakemberek. Ezeken az alkalmakon az érdeklődők megtanulhatják az életmentő mozdulatokat, így kisebb az esély rá, hogy ha szükség van ezekre, pánikba esnek. Márpedig, ha leáll valakinek a keringése, a légzése, minden jobb a tétlenségnél, ilyenkor gyerekeknél még a mentőhívásnál is fontosabb a lélegeztetés elkezdése. A Gyermek Intenzív Terápiáért Alapítvány szakemberei tavaly ősszel csaknem húsz helyen jártak emiatt, idén tavasszal tizenhatszor tartottak oktatást, de ezeken az alkalmakon többen jelentek meg. Még szerkesztőségünkbe is eljöttek, itt is megtanulták az újraélesztést a sajtóház dolgozói, mintegy ötvenen, várandós kismamák, szülők, nagyszülők.

Dr. Horváth Eszter, az alapítvány elnöke elmondta, hogy a Kisalföld-kampány hatására többen érdeklődnek náluk és bátrabban gyakorolják az újraélesztést. Ki is próbálják az életmentő mozdulatokat, mert tudják, az elméleti tudásnál többet ér, ha olyan bábukon tanulnak, amelyekhez kijelzők kapcsolhatók. Azokon látható, megfelelő erővel, ritmusban végzik-e a mellkasnyomást. S azt is mindig megmutatják az orvosok, hogyan kell az idegen testet eltávolítani a légútból, a fulladást megakadályozni. Az elmúlt hónapban Darnózselin és Bőnyben tartottak képzést és meghívást kaptak már Csesznekre, Bezire, Pannonhalmára, győri intézményekbe, iskolákba is. Novemberre és jövő tavaszra pedig még várjuk közösségek jelentkezését, amelyek megszervezik segítségükkel a képzéseket.

„Gyerekmentő tudás – szülői elsősegély”

Internetes oldalunkon megtalálhatják a kampányunkban eddig megjelent cikkeket, fotókat, folyamatábrákat, oktatóvideókat. Akciónkkal kapcsolatosan a [email protected] e-mail-címre írhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!