Écsi halálos gázolás

2019.10.16. 11:23

23 méter emlékeztet a tragédiára Écsen – fotók

Tapasztalatok szerint a legtöbb halálesettel végződő, súlyos sérüléssel járó gázolásos baleset ősszel történik. Ez összefügg azzal, hogy év vége felé gyorsan sötétedik. Ne felejtsük azonban: fényes nappal is életüket veszíthetik a gyalogosok. A Győri Rendőr-kapitányság két munkatársával néztük meg azt az écsi helyszínt a 82-es főúton, ahol két hete gázoltak halálra egy idős asszonyt.

Szeghalmi Balázs

Krétanyomok az úton

A baleseti helyszínelések nyomai akár hónapokon át megmaradnak az úttesten. Ha egy ember életét vesztette, még nyomasztóbb látni a krétával írt számokat, rajzolt vonalakat. Écs szívében, a 82-es főúton ez a helyzet most.

A tragédiáról hírt adó, rövid tudósítás szerint szeptember végén, reggel fél kilenc után pár perccel Pannonhalma irányából, Győr felé haladó személyautó ütötte el a gyalogost. A 88 éves asszony a balesetben olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A rendőrség jelenleg is vizsgálja a baleset körülményeit. Amit biztosan tudunk: az idős asszonyt gázoló autó az ütközés pontjától 20 méterrel arrébb állt meg. Innen további 3 métert zuhant az aszfalton az áldozat.

Rendőrségi felvétel a tragédia után.

Válasszuk a zebrát!

„A rendőrségi vizsgálat feladata megállapítani, hogy az autót vezető, szintén idős, 80 éves férfi, milyen sebességgel haladt. A tragikus eset több tanulságot tartogat. Egyrészt az idős asszony gyalogátkelő-helytől 200-250 méterre próbált áthaladni a forgalmas főúton. Hasonlóan veszélyes, jelentős forgalmú utakon mindig biztosra kell menni. Inkább gyalogoljunk többet, de válasszuk a nagyobb biztonságot nyújtó gyalogátkelő-helyet” – kezdte Makai Zsuzsanna rendőr őrnagy.

A Győri Rendőr-kapitányság kiemelt baleset-megelőzési főelőadója hozzátette: „Az idős asszony a főút háromnegyedén átjutott. Az autósnak észlelnie kellett volna, hogy ember van előtte”.

Makai Zsuzsanna rendőr őrnagy és Horváth Balázs rendőr-őrmester mutatja, hogy az écsi halálos baleset helyszínen 23 méter a távolság az ütközés pontjától addig, ahol az áldozat az úttestre esett.

Reakcióidő

Bár az écsi tragédia fényes nappal történt, kulcsmomentum, hogy jól lássunk vezetés közben. A reakcióidő az észleléstől a fékezés kezdetéig számít. Majd ezt követi a fékút, amely a megállásig tart. Nem mindegy tehát, hogy milyen hosszú a féktávolság. A gyalogosnak is tisztában kell lennie a saját mozgásának tempójával, azzal, hogy biztos átér-e az út túloldalára. Az őszi szürkületben, ködös időben ezt hatványozottan nehezebb megítélni.

„Közlekedjen biztonságosan!” kampányunk első feladatlapját ide kattintva tölthetik ki.

Fotó: Csapó Balázs

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!