Megfőzték, megették, megrajzolták

2022.06.21. 13:16

Rajzos-fotós receptkönyvet készítettek a győri Kodály Zoltán Ének-Zenei általános iskola diákjai

Rajzos-fotós receptkönyvet készítettek a Győri Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola 6. b osztályos diákjai tanáraik, szüleik segítségével. A finomságok között szerepelnek egyszerűbbek, hagyományos, egészséges és ehető virágos receptek. Köztük olyanok is, amit a gyerekek főztek, de kerültek bele pedagógusok receptjei is.

Barki Andrea

Fotó: Rákóczy Ádám

Fotó: Rákóczy Ádám

A gyerekek technika- és természettudomány-órán dolgoztak a projekten két tanáruk ötlete alapján, akik nem csak a saját szaktárgyaikat nézték. Komplex gondolkodásra tanították a gyerekeket.

– Az ötödik osztályban technikaórán a tanmenet szerint háztartási ismeretek és sütés-főzés témakör következett. Arra gondoltam, milyen jó lenne, ha a gyerekek a gyakorlatban is belekóstolhatnának a főzés rejtelmeibe, recepteket ismerhetnének meg – mesélte Herczkuné Markó Adrienn tanárnő. 

– Volt egy óránk, amikor gofrit sütöttünk. A gyerekek nagyon élvezték, mert meg is ehették az elkészült ételt. Akkor jött az ötlet, hogy ezt le is lehetne rajzolni, fotózni, a munkánkat megörökíthetnénk egy kiadványban. Az egésznek a hátterét viszont Szabó Krisztián kollégám adta, aki természetismeret-órát tart a gyerekeknek már első osztályos koruk óta.

– Természettudomány-órán ötödik osztályban a haszonnövényeket, -állatokat tanultuk – kapcsolódott be a beszélgetésbe Szabó Krisztián.

Szabó Krisztián tanító, a receptkönyv ötletgazdája. Fotó: Rákóczy Ádám

– Arra gondoltam, hogy ezzel kapcsolatban gyűjtsünk össze recepteket, mi készülhet a tananyagban szereplő paradicsomból, paprikából, vagy házi sertésből, szarvasmarhából. Szerencsés helyzetben vagyok, mert a gyerekekkel első osztályos koruk óta dolgozom. Azóta sütöttünk, főztünk minden hónapban valami finomságot. A Covid idején online főzőkurzust is tartottam a gyerekeknek. A hat év alatt összegyűlt legjobb recepteket is beletettük ebbe a kiadványba, így emlékkönyv is lett ez a gyűjtemény, ami a közös hat évünkre emlékezteti őket. Bízom benne, ha majd nem tudják, hogy mit főzzenek, ebben találnak ötletet.

A hetvenoldalas receptkönyv annak is jó példája, hogy egy iskola akkor sikeres, ha a pedagógusok, a gyerekek és a szülők között is jó a kapcsolat.

– A könyvbe belekerültek tanárkollégák receptjei is. A gyerekek megrajzolták, kézzel vagy géppel megírták a recepteket, és Pápai Veronika tanárnő szerkesztette össze a számítógépen a könyvet, egy édesapa, Dominek Ákos pedig a nyomtatásban segített. A gyerekek nagy örömmel fogadták a kiadványt, jó volt látni, hogy örömmel olvasgatták, és aláíratták egymással – mesélte a tanár úr.

Tanító fakanállal. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara pályázatot hirdetett. A zsűri Szabó Krisztiánt, a Győri Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola tanítóját választotta Magyarország #ZöldségGyümölcsHősének. Szabó Krisztián, vagy ahogyan a közösségi médiában szerepel, „Tanító bácsi fakanállal” minden munkájába beépíti az egészséges életmódra nevelést, a zöldség- és gyümölcs­fogyasztás fontosságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!