Sopron a vizes elitben

2022.06.21. 13:03

Lőver Uszoda – Megkezdődtek a vízilabda-világbajnokság mérkőzései

Sopron felkerült a vizes sportok nemzetközi térképére. A FINA vizes világbajnokság szombatig vendégeskedik a városban.

Tama István

Elsőként Új-Zéland és Brazília legjobb női pólósai csaptak össze a világbajnokság soproni csoportjának nyitómérkőzésén a Lőver Uszodában. Fotó: MTI, Vasvári Tamás

Elsőként Új-Zéland és Brazília legjobb női pólósai csaptak össze a világbajnokság soproni csoportjának nyitómérkőzésén a Lőver Uszodában. Fotó: MTI, Vasvári Tamás

A játékvezető sípszavával kezdődött el a hazai rendezésű vizes vb tegnap Sopronban a Lőver Uszodában, ami után Új-Zéland és Brazília legjobb női pólósai indultak ráúszással a labdáért a világbajnokság C csoportjának nyitómérkőzésén. A torna este a Kazahsztán–Ausztrália mérkőzéssel folytatódott. Ma a férfiak következnek, hat órakor Dél-Afrika válogatottja Olaszországgal játszik, fél nyolckor pedig Kanada Spanyolországgal mérkőzik. A FINA (Nemzetközi Úszószövetség) vizes világbajnokság vízilabda-csoportmérkőzéseinek megrendezése a 14 milliárd forintos beruházással a közelmúltban elkészült uszodában nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy Sopron felkerüljön a vizes sportok nemzetközi térképére.

A világbajnokság soproni eseményein a C jelű csoport mérkőzéseit rendezik. A következő napokban, szerdán és pénteken a hölgyeké a medence, kedden, csütörtökön és szombaton a férfiak meccseit láthatják a nézők. Az első összecsapás mindig hatkor, a második fél nyolckor kezdődik.

A részt vevő válogatottak a várostól 45 kilométer távolságra lévő Vas megyei településen, Bükön laknak és busszal közlekednek a mérkőzésekre, edzésekre. Ennek elsősorban az az oka, hogy a világbajnoksággal egy időben tartják Sopronban a VOLT Fesztivált, melynek szállásigénye és az egész városban tapasztalható zajos pezsgése miatt a fürdőváros nyugalma alkalmasabb a sportolók pihenéséhez, regenerációjához. Bük egyébként nemcsak a szállodai szobák biztosításával, hanem híres fürdőjével is részt vesz az esemény lebonyolításában, hiszen a csapatok délelőttönként az ottani úszómedencében tartják majd az edzéseiket.

Egy múlt heti sajtóbeszélgetésen dr. Herczeg Zoltán, a Soproni Rendőrkapitányság vezetője elmondta, hogy az esemény meglehetősen komplex feladatot jelent a testület számára, hiszen számos területen kell közreműködniük. A csapatok közlekedésének elősegítése, a felvezetések és a zárások mellett a megfelelő erőket is biztosítják, úgy, hogy a jelenlétben ne csak a látható, hanem a segítő rendőrség szellemiségének koncepciója is megjelenjen. Ennek megfelelően nyelvismerettel rendelkező egyenruhás kollégákat osztottak be a rendezvényre. Az uszoda belső terét és az épület környékét mobil térfigyelő rendszerrel látták el, és felügyelik az alapvetően a biztonsági szolgálat által végzett fokozott protokollok alkalmazásával történő beléptetéseket is.

És egy érdekesség a világbajnokság kapcsán a vízről, ám nem arról, ami a medencében található: az esemény szervezőjének, a FINA-nak, vagyis a Nemzetközi Úszószövetségnek kizárólagos támogatója ásványvíz tekintetében egy kínai cég. Így a rendezvényen készített sajtófotókra, a versenyek világszerte közvetített televíziós képeire csak az általuk palackozott vizek kerülhetnek, ezért több raklapnyi ilyen ital érkezett Kínából a soproni uszodába.

A mérkőzésekre még korlátozott számban vásárolhatók jegyek, akár elővételben az online felületen, akár a helyszínen is. A belépők ára négyezer és nyolcezer forint között van. A szervezők kérik, hogy az érdeklődők lehetőség szerint ne autóval, hanem az ingyenes városi buszjáratokkal érkezzenek az uszodához. Milák a legjobb idővel jutott a fináléba Az olimpiai bajnok Milák Kristóf a világ idei legjobb idejével (1.52.39-cel) jutott be tegnap a keddi döntőbe, előtte Kenderesi Tamás szenzációsat hajrázott, így – összesítésben 6., 1.54.79-es időeredményével – ő is ott lesz a 200 méter pillangó mai fináléjában.

„A közönség nagyon elvisz, úgy jöttem be, ahogy a döntő előtt kéne. De úgy voltam vele, egy kis erődemonstrációt azért tartok. Az a hangulat, az a fogadtatás, ami várt rám... fantasztikus” – mondta a célba érkezést követően a magyar klasszis.

Mindössze hat századdal maradt le az elődöntőről 200 méter gyorson Pádár Nikolett, a magyar küldöttség egyik legfiatalabb tagja. A 16 éves versenyző életében először úszott délelőtt 1:59 percen belül, de 1:58.90-es idejével végül csak második számú tartalék, azaz 18. lett. A hozzá hasonlóan világbajnoki újonc Gál Olivér 50 méter mellen egyéni legjobbjától (27.64) elmaradva, 28.26 másodperces idővel a 28. lett, míg Kalmár Ákos 800 méter gyorson a 21. helyen végzett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában