V. Kálnoki Levendulafesztivál

2022.06.20. 10:30

Levendulafesztivál Máriakálnokon – A legjobb ízeket is díjazták – videó

Igazi fesztiválhangulat fogadta a múlt hétvégén a Kálnoki Levendulásba kilátogatókat.

kisalfold.hu

Szederkényi Adrienn gyermekeivel (a felvételen), Lizával, Danival és Kittivel érkezett Máriakálnokra, mert mint mondta, itt igazi családi délutánt tölthetnek el együtt.

Kézművesvásárban szerezhettünk be csodaszép és finom portékákat, a gyerekek találkozhattak az Acca és Zokni könyvek szerzőivel, „barangolhattak” kockavárosban, légvár, bűvészmutatványok és kézműves-foglalkozások is várták a kisebbeket. A Hegyi család levendulamezején a Szedd magad! akció mellett számos szórakoztató programot kínáltak.

Díjazták a legjobb ízeket, nő a fiatal termelők száma

Az V. Kálnoki Levendulafesztiválon vehették át a Magyar Ízek Versenye legjobb termékeinek járó díjakat Ondré Pétertől, az Agrármarketing Centrum vezetőjétől.

A Fiatalokért Együtt Kulturális Egyesület szervezésében meghirdetett határon átívelő Magyar Ízek Versenyére idén 114 termékkel neveztek a kistermelők.

– A neves gasztroszakértőkből, étterem-tulajdonosokból, gasztrobloggerekből és átlagfogyasztókból álló zsűri 31 termelő termékét értékelte dobogósnak. Végeredményben 28 bronz, 21 ezüst és 19 arany minősítésű termék lett. Rauf Sven Tamás, a Rauf cukrászda tulajdonosának és a verseny zsűrielnökének különdíjasa Török Jolán rózsaszörpje lett.

– Idén nagyon szigorú volt a zsűri, de ez így van jól, mert nagyobb értéke van a díjnak. A pontokból látszik, hogy az a termelő, akinek a terméke valamilyen minősítést elért, az valóban a legjobbak között van az országban – fogalmazott Buzásné Kata, a verseny egyik szervezője.

A harmadik Magyar Ízek Versenye díjátadóján sokan részt vettek, volt, aki az ország másik csücskéből utazott Mária­kálnokra. A szervezők örülnek, hogy sok új arccal találkoznak és egyre több fiatal termelő próbálja ki magát a megmérettetésen. Ami pedig még jobb, hogy elsőre remek eredményeket értek el. A dobogósok minősítésnek megfelelő matricával láthatják el termékeiket, amit két éven át használhatnak.

– Valakinek rosszabb eredményei lettek, mint tavaly, így a termelő érzi, hogy változtatnia, fejlődnie kell, hiszen a közízlés sem állandó. A vaktesztkóstolók eredményei jó visszajelzést adnak a kistermelőnek. Szeretnénk ezt jövőre is folytatni, hogy megmutassuk, mennyi értékes alapanyagból lehet ínycsiklandó dolgokat létrehozni és hogy milyen sok kreatív termelő van határon innen és túl.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!