Ünnepi szalagot kapott

2022.06.24. 14:08

Különlegesen sok tejet ad naponta a baloghtagi csodatehén - fotók

Különlegesen sok tejet ad naponta, az átlagos háromszorosát a 25130-as, a Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt. holstein-fríz szarvasmarhája. A csütörtök róla szólt, ő volt a középpontban: fotózták, kitüntették, beszédekben méltatták.

Gyurina Zsolt

Fotó: Csapó Balázs

Hónapok óta készült a fotózásra a 25130-as, a hatéves holstein-fríz szarvasmarha. Kötőféken időről időre kivezették az istállón kívülre, hogy hozzászokjon az emberek társaságához. A felkészítés során teljes szőrnyíráson és ápoláson esett át, hogy kicsinosítva álljon a kamerák elé. Végül tegnap, csütörtökön érkezett el a nagy nap. A tehén lassan kiballagott a fotósok elé, meghallgatta az ünnepélyes beszédeket, mintha bólogatott is volna elismerősen, de szerényen: „Igen, ez én vagyok. Teszem a dolgomat, minek ez a felhajtás?” Végül selyemszalagot akasztottak a nyakába, így díjazva őt azért a teljesítményéért, amelyet a negyedik laktá- ciója során ezen a tavaszon ért el, vagyis a napi 120 kilogramm (1 liter tej 1,0298 kg) tej hozamáért.

Génállomány, egészség, körülmények 

– A kiváló körülmények biztosításával az állat jól érzi magát és egészséges marad, míg partnerünk, a Génbank Semex Magyarország által szolgáltatott tenyésztés a minőségi génállomány fenntartásához járul hozzá. Ezek együttesének köszönhető ez az átlagon felüli teljesítmény – felelte kérdésünkre Kajati Norbert állattenyésztési igazgató. – A tehenek a fejésen kívül rengeteg szabad- idővel rendelkeznek, pihenőhelyüket hetente háromszor takarítják. Táplálékuk erjesztett takarmány – kukoricaszilázs, rozs- és lucernaszenázs – kész táppal elkeverve. Emellett egyedi paraméterek alapján az állatok a fejőrobotokban csalogatótápot is kapnak.

Kajati Norbert azt is el- mondta, hogy a Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt. három telepén 2700 tehenet fejnek, így aztán nem meglepő: nem nevezték el a most szalagot kapott állatot sem. Élettartamban és laktációs teljesítményben mérik egy tehén teljesítményét, vagyis nem lehet megmondani, hogy ez a napi 120 kiló tej országos rekordnak számít-e, de minden bizonnyal a legjobbak között van. Egy átlagos állat 39 kilót szokott adni, amit a nevezetes holstein-frízük háromszorosan múl felül. Mivel a felvásárlóknak kilóban adják el a tejet, ezért kilogrammban és nem literben mérik az állatok teljesítményét.

Kényelmes és állatbarát

A vállalat baloghtagi telepén magas beltartalmú, kiváló nyers tejet állítanak elő. Kilenc robot működik, illetve 350 állatot még a hagyományos módon fejnek. A teheneknek jóval kényelmesebb a robotos fejőrendszer, mert nem kell naponta két-háromszor akár több kilométert is gyalogolniuk a fejőházba és vissza. Így elkerülhető a fejőházi zsúfoltság, az állatok szabadon mozognak, akkor mennek fejésre, amikor akarnak, ezért nyugodtabbak, több tejet adnak. A robotos fejés digitális rendszerének köszönhetően a tehenek egészségéről is naprakész információik vannak.

Huszonkétezer kiló tej

Nyugat-Magyarország egyik vezető mezőgazdasági középvállalata, a Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt. a növénytermesztésben és az állattenyésztésben egyaránt a világ vezető technológiai megoldásait alkalmazza a fejőrobotoktól a biogázüzemig, az intelligens meteorológiai előrejelzési és talajelemző rendszerek használatától hamarosan a robotos gyomirtásig.

A Rétalap külterületén található, tizenkét dolgozót foglalkoztató baloghtagi telep 2020 óta üzemel robotos fejési technológiával.

A rekorder szarvasmarha június 15-én ünnepelte hatodik születésnapját. Naponta átlagban háromszor jár a fejőrobotba, alkalmanként mintegy 37 kilogramm tejet ad. A laktáció elléstől ellésig tart, ez az állat a laktációja 150. napján jár, 9500 kilogramm tejjel. Ötvennapos vemhes, így még 170 napig ad tejet, a várható laktációs eredménye 18 ezer kilogramm körül lesz. A nagy becsben tartott tehén ezt megelőzően, a harmadik laktációja során 22 ezer kilogramm tejet adott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!