Ausztria

2022.06.27. 20:51

Bombafenyegetést kapott több osztrák bíróság, bécsi iskola, és a helyi zsidó közösség

Számos bombafenyegetés érkezett be hétfőn a bécsi, a grazi, és a St. Pölten-i bíróságokhoz, az osztrák zsidó közösséghez, valamint a fővárosi iskolákhoz - közölte az osztrák belügyminisztérium.

MTI

Fotó: Illusztráció/Pixabay

"A háttérben iszlamistákhoz köthető, folyamatban lévő büntetőeljárások és rendőrségi intézkedések állhatnak" - tudatta a belügyi tárca.

A bombafenyegetést tartalmazó levelekben ugyanakkor nyílt antiszemitizmus mellett említést tesznek az ukrajnai konfliktusról is. "Pokolgépekkel bosszuljuk meg az Ukrajnának nyújtott segítségüket" és "gyilkolják Csecsenföldről származó testvéreinket" - idézett az APA osztrák hírügynökség az üzenetekből.

A belügyminisztérium szerint a rendőrség óvintézkedéseket tett, és tűzszerészeti szakismeretekkel rendelkező kollégákat mozgósított a fenyegető levelekben megjelölt helyszínekre. Ugyanakkor az érintett épületek első átvizsgálása eddig nem hozott eredményt.

Gerhard Karner belügyminiszter közölte, hogy az állambiztonsági szolgálat és a hírszerzés is nyomozást indított az ügyben. Mint mondta, az európai partnerekkel szoros együttműködésben folyó vizsgálatok az iszlamista terrorizmus jelentette fenyegetésekre összpontosítanak.

Az APA felidézte, hogy a grazi tartományi büntetőbíróságon hétfőn harmadfokon indult eljárás négy feltételezett dzsihadista, köztük egy iszlamista hitszónok ellen, aki arra ösztökélt családokat, hogy Szíriában csatlakozzanak az Iszlám Állam terrorszervezethez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!