Több mint 200 énekes ünnepelte a kórusmuzsikát

2022.06.20. 11:33

Az egyházzenétől a dzsesszig kalauzolt a Soproni Kórusünnep - fotók, videó

Tizennégy soproni és Sopron környéki énekkar részvételével rendezték meg június 19-én a IV. Soproni Kórusünnepet.

Bódvai Ildikó

Fotó: Szalay Károly SZK/Kisalföld Sopron

A koncertekre az Evangélikus templomban és a Lenck-villa kertjében mintegy félezren voltak kíváncsiak, a nap fénypontja pedig a világhírű Jazzation énekegyüttes első soproni fellépése volt.

A koronavírus-járvány során sok kórus vonult önkéntes vagy kötelező némaságba, vasárnap ezért még felemelőbb volt átélni, hogy ismét együtt vagyunk, örülhettünk egymásnak és megoszthattuk a közönséggel közösségi éneklés erejét

- értékelt Bognár László, a Soproni Kórusünnepet szervező 5. Szólam Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A koncertek sora Szokolay Sándor Sopronban született “Könyörgő-éneke” hangjaival kezdődött az Evangélikus templomban. A Kórus Spontánusz élén az elmúlt napokban rendezett karvezető kurzus 9 résztvevője adott számot a tanultakról a régizenétől egészen a kortárs magyar kórusmuzsikáig. A burgenlandi Felsőpulyáról érkezett templomi kórus előadásában a német nyelvterület egyházi énekeit hallhattuk. Az osztrák és magyar tagok alkotta énekkar magyar nyelven is hallatta hangját – szép gesztus a szervezők és a közel 100 főt számláló közönség felé. A soproni HJAMI nőikara előadásában “léleksimogató”, békesség-óhajtó kórusműveket hallhatott a közönség, a GOLDMARK Énekegyüttes pedig első kórusünnepes fellépésén spanyol régizenével és ortodox vokális egyházzene egy gyöngyszemével kápráztatta el közönségét.  A kóruséneklés tucatnyi árnyalata a Lenck-villában.

A programok sora a Deák téri Lenck-villa kertjében folytatódott, ahol a fellépő kórusok az énekes zene szinte összes árnyalatát megmutatták a közönségnek. A Sonitus Scarbantiae Nőikar a magyar kortárs népdalfeldolgozásokat, megzenésített verseket adott elő. A Kapuvári Haydn Vegyeskar műsorában a perui naphimnusztól a filmbetétekig vezette a hallgatóságot. A Csornai Bárdos Kórus a klasszikus kórusmuzsika évszázadait fogta át programjával Mozarttól Wolf Péterig. A Kalimba Gospel Gyermekkórus spirituálék és gospelek előadásával aratott sikert. A Soproni Liszt Ferenc Pedagógus Kórussal magyarországi néprajzi utazást tehettek a hallgatók népdalfeldolgozások segítségével.

A Bánfalvi kórus a helyi németség dalkincséből válogatott, a Fertőszentmiklósért Egyesület Férfi Dalárdája pedig nótázni hívta a közönséget. A soproni zenetanárnők alkotta Gioia della Musica Weöres-versek és csángó népdalok feldolgozásaival mutatkozott be, a Fidelissima Vegyeskarral pedig a klasszikustól a popzenéig utazhattunk – több szólamban. 

A IV. Soproni Kórusünnepet a Jazzation fellépése koronázta meg. A világszerte elismert magyar énekegyüttes első alkalommal lépett fel színpadra, de a tagokat azonnal elvarázsolta a Lenck-villa különleges atmoszférája. A dzsessz-, blues- és világzenei számokat is magába foglaló műsor végén ráadásként a népszerű angol dalszerző, Adele számának feldolgozásával varázsolta el a kórustagokat és a zeneszerető koncerthallgatókat egyaránt.

A IV. Soproni Kórusünnep szervező köszönetet mondanak partnerségükért a Pro Kultúra Sopron Nkft-nek, a Soproni Evangélikus Egyházközségnek és a Soproni Múzeumnak, valamint támogatásukért Sopron MJV Önkormányzatának és az Effix-Marketing Kft-nek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!