Jaurinum Összművészeti Fesztivál

2022.05.03. 15:59

Szabadtéri ősbemutató a Káptalandombon - Az Apor Vilmos életéről szóló előadás olvasópróbáján jártunk - fotók

Három napon át, négy helyszínen várják programokkal a látogatókat a Jaurinum Összművészeti Fesztiválon június 24. és 26. között Győrben. Kedden a Brenner János Hittudományi Fősikola Dísztermében tartott sajtótájékoztatón ismertették a fesztivál műsorát, majd megtartották Apor Vilmos életéről szóló, Mindenkinek mindene című előadás nyilvános olvasópróbáját.

Simon Roberta

Fotó: Huszár Gábor

Fotó: Huszar Gabor

Színdarabok, filmvetítés, könyvbemutató, koncert, táncház, vers- és rövidfilmes verseny színesíti a Jaurinum Összművészeti Fesztivált  június 24. és 26. között Győrben. A három napos fesztivál négy helyszínen: a Győri Nemzeti Színház Nagyszínpadán, a Kisfaludy-teremben, a Padlásszínházban és a Káptalandomb szabadtéri színpadán kínál majd programokat az érdeklődőknek.  

- A fesztivál nevében olvasható Jaurinum, Győrt és a a győri egyházmegyét jelenti. Ezt a nevet viseli a Győri Székesegyház Kincstára is. Ennek a csodálatos városnak páratlanul gazdag a múltja és úgy éreztük, hogy bizonyos történetek színpadra kívánkoznak. Június 24-én a Káptalandombon felállított szabadtéri színpadon Dér András író és rendező, Mindenkinek mindene – Apor Vilmos című ősbemutatóját tartjuk meg a Gyulai Várszínházzal koprodukcióban. Dr. Veres András püspök úr nagylelkű támogatásával visszük színre az előadást, amelyet bérletes nézőink januártól láthatnak majd a Kisfaludy Teremben - kezdte Bakos-Kiss Gábor színidirektor. 

- Apor Vilmos, a vértanúhalált halt győri püspök évfordulóhoz közeli napokban forgattunk az életéről szóló drámához jeleneteket a Püspökvárban. A győri püspök rövid, de gazdag életét egyszerre mutatjuk be a színpadon színészi játékkal és az előadást kísérő vetítésekkel a filmvásznon. Ez nem csak egy színházi előadás lesz. Szokták mondani, nagy szavakat használva, hogy a színház a templom így igyekeztünk mindennek szakrális miliőt teremteni. Az előadás nem dokumentarista, inkább fikciós történet, vízió, de sok valós eseményen alapul. Egy véleménycsokrot jelenít meg, az adott korból, korhű ruhákban, ami Szűcs Edit érdeme, letisztult, egyszerű díszletben, amit Árvai György tervezett - mondta el Dér András író, rendező.

Emellett visszatér a Mediawave is programokkal, megrendezik a Miquéu Montanaro szakrális ösvényt, valamint a Fényírók Fesztiválját, a legjobb szakrális filmjeiből. Színpadra lép Kovács Zoltán Trió, valamint Ferenczi György és a Rackajam is. A Padlásszínházban ismét műsorra tűzik Jáger András Álmom az Isten című önálló estjét is. A versmondó és rövidfilmes versenyt követően, Isten bolondja címmel tart mesemondó előadást Berecz András, majd a fesztivált gálával és eredményhirdetéssel zárják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!