Fekete nap az osztrák síneken

2022.05.11. 07:14

Soproni mozdonyvezető sérült meg az ausztriai vonatbalesetben, helikoptettel vitték a bécsi kórházba

Kisiklott és részben felborult a GYSEV osztrák üzemrészének (Raaberbahn) egyik vonata a Bécshez közeli Münchendorfnál hétfőn kora este. A szerencsétlenségnek egy halálos áldozata van, hárman súlyos sérüléseket szenvedtek, köztük az információink szerint soproni mozdonyvezető is.

Tama István

A soproni pályaudvaron még tegnap is téma volt a baleset az utasok és az ott dolgozók között. Fotó: Szalay Károly

A járat Sopronkeresztúrról (Deutschkreutz) futott be Sopronba, onnan 17 óra 23 perckor indult tovább, hogy Bécsen át Pozsonyba érkezzen, de nem ért oda. Nem sokkal 18 óra után, egyelőre tisztázatlan okokból, a vonat kisiklott. A szerelvény egyik része a mezőre borult, a másik része oldalt feküdt a töltésen, míg a többi kocsi leugrott ugyan a sínekről, de állva maradt a pályán. Egy 25 éves kismartoni férfi életét vesztette, a mozdony információink szerint soproni, 52 éves vezetője súlyos sérülést szenvedett. Úgy kellett kiszabadítani a vezérállásból, mentőhelikopterrel vitték a meidlingi kórházba. A vonatbaleset utáni mentésben mintegy száz környékbeli tűzoltó vett részt.

A balesetet szenvedett szerelvényen 57 utas tartózkodott. A halálos áldozat és a három súlyos sérült mellett kilencen könnyebb sérüléseket szenvedtek. Komoly kár keletkezett a vasúti infrastruktúrában is: a légvezeték leszakadt. A helyszínen nagy létszámú mentőalakulat dolgozott, helikopterek is érkeztek. A baleset okát a pályát üzemeltető ÖBB (az osztrák állami vasúttársaság), a GYSEV, az illetékes minisztérium és a rendőrség szakemberei vizsgálják.

– Fekete nap a Raaberbahn történetében – fogalmazott dr. Hana Dellemann vezérigazgató-helyettes az eset után az ORF közlése szerint. Együttérzését fejezte ki az elhunyt utas családjának és hozzátartozóinak, a sérülteknek mielőbbi felépülést kívánt, valamint köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a baleset utáni mentésben.

Az útvonal, amin a baleset történt, rendkívül forgalmas, nagyon sok ingázó és diák közlekedik naponta ezen a viszonylaton a „Ventus” vonatokkal. Kilátogattunk a soproni pályaudvarra, ahol az utasok és az ott dolgozók között is téma a baleset, de természetesen az okokról ők sem tudnak konkrétumot mondani. A legtöbben váltóhibára vagy a pályán lévő valamilyen idegen testre gyanakodnak. – Az utasokat is foglalkoztatja a baleset, én is kaptam kérdést tőlük erről – mondta el lapunknak a vasúttársaság egyik jegyvizsgálója.

A helyszínen, a Pottendorfer Linie néven ismert szakaszon információink szerint 160 kilométer/óra a megengedett legnagyobb sebesség. Itt a pálya egyenesen halad, jól belátható, a vonalszakasz szinte új, az elmúlt években újították fel, valamint a második vágányt is ekkor építették ki.

A GYSEV tájékoztatása szerint a baleset miatt egyelőre az Ebenfurth és Wien Haupt­bahnhof között közlekedő vonatokat elterelik Gramatneusiedl állomás felé. A vonatok megállnak Wampersdorf állomáson is, onnan Ebreichsdorf irányába vonatpótló autóbuszok közlekednek. Az Ebreichsdorf állomásról Deutschkreutz irányába utazók számára szintén pótló buszok állnak rendelkezésre Wampersdorf állomásig. Egyelőre nem tudni, hogy mikor állhat helyre a forgalom, a legutolsó információk szerint bizonyos, hogy ma még nem térhetnek vissza a vonatok erre a szakaszra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!