Most vagy soha!

2022.05.09. 10:08

Petőfi-film forog Sopronban – 1848-ban játszódó mozi grandiózus látványvilággal - fotók, videó

Az aprólékos, minden részletet, történelmi tényt feltáró kutató- és előkészületi munka után elkezdődött az 1848-as forradalom dicsőséges napjának, március 15-ének történéseit feldolgozó izgalmas és látványos kalandfilm, a Most vagy soha! forgatása Sopronban. A többezres statisztériát felvonultató produkció jeleneteit a hűség városa mellett a fővárosban, valamint Esztergomban és Komáromban rögzítik.

Simon Roberta

Fotó: Máthé Daniella

A forgatás döntő, a XIX. század közepi Pest és Buda emblematikus helyszíneit, épületeit megjelenítő hányada a fóti NFI Stúdióban felépült életnagyságú díszletvárosban zajlik majd, ahol többek közt korhű, méretarányos formában kapott helyet a Pilvax kávéház, Landerer nyomdája, a Nemzeti Múzeum előtt elterülő sáros vásártér és az azt körülölelő utcák, sikátorok, illetve a várost kettészelő Duna és az akkoriban azon át- ívelő hajóhíd is. A Nemzeti Film- intézet támogatásával készülő alkotás rendezője Lóth Balázs, a forgatókönyvet Kis-Szabó Márk, Rákay Philip és Szente Vajk írta, a képi világért Dobos Tamás operatőr felel. A valós történéseket, figurákat fiktív karakterekkel és cselekményszálakkal ötvöző film főszerepeiben sok fiatal tehetség mellett a hazai színjátszás számos népszerű művésze és több ezer helyi statiszta is látható lesz.

A soproni Templom utca néhány napja sűrű füstbe burkolózott, a macskaköveknek már nyoma sincs, helyette szekérnyomvonalas sárban adta az instrukciókat Lóth Balázs, a Most vagy soha! című film rendezője. A Kisalföld is lehetőséget kapott, hogy belessen a filmforgatás kulisszáiba. Épp annak a jelenetnek a felvételeibe csöppentünk bele, amikor a márciusi ifjak összetűzésbe kerülnek a titkos rendőrséggel, Petőfi Sándort és feleségét, Szendrey Júliát a rosszfiúk üldözőbe veszik. Egy quadra felszerelt kamera követte a színészeket és a dublőröket futás közben. Hajnal óta néhányszor le kellett már futniuk a távot, hogy több kameraállásból is rögzítsék az eseményeket. Egy-egy tökéletes filmkockáért képesek a 20–30 másodperces jelenetet akár egy napig is felvenni.

– Április 20-án kezdtük a filmforgatást Budapesten, a Nemzeti Múzeumnál, hétvégén a 12–13. forgatási napon már Sopronban vagyunk. Három fő helyszínen veszünk fel jeleneteket: a Templom utcában, Petőfi egykori albérletében és a Bányászati Múzeumban, ahol egy kékfestő műhelyt elevenítettünk meg – tudtuk meg a rendezőtől. – Magyarországon is páratlan film készül, ilyen akciókalandfilmet még nem forgattak idehaza – hangsúlyozta. – A történethűségre törekszünk, mégis úgy szeretnénk feldolgozni, hogy a legfiatalabbtól a legidősebb generációig mindenkinek maradandó élmény legyen, így némi fikciót is tartalmaznak a jelenetek. Lesznek olyan trükkök, megoldások, amiket még nem alkalmaztak a magyar filmkészítésben – árulta el a rendező.

Például egy jelenetben kétszer is átcserélik a színészt és a kaszkadőrt. De ritkaságnak számít az utcajeleneteknél használt quad is. Szürreális élmény volt látni, hogy amíg a XIX. századot megelevenítő díszletben, korhű ruhákba bújt statiszták vártak a felvételre, addig modern technikákkal, mobiltelefonnal, mai öltözetben, baseballsapkában sürögnek-forognak a stábtagok. Közben bevásárlószatyrokkal érkeznek haza az utcában élő családok.

– Izgat a filmezés világa. Petőfi igazi magyar volt, ezért is szerettünk volna részt venni a forgatáson. Nagyon örülünk, hogy sikerült, négyen jöttünk baráti társaságként. Én már szerepeltem több alkalommal is filmekben, de ezúttal rábeszéltem őket is, hogy próbálják ki ezt az izgalmas világot. Tegnap és tegnapelőtt is hajnalban kezdtük felvenni a jeleneteket – fejtette ki a Kisalföldnek Horváth Tihamér, aki Sári Erikával, Vései Ildikóval és Horváth Ervinnel érkezett Győrből. A film az 1848. március 15-i eseményeknek állít emléket Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójához kapcsolódva. A 86 naposra tervezett forgatást augusztus végén fejezik be, majd következik a hosszas utómunka, így legkorábban 2024 tavaszán várható a Most vagy soha! hazai mozi- premierje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!