Együttműködik a Duna két oldala

2022.05.17. 21:01

Nagyszombatnak adta át Győr-Moson-Sopron a Rába–Duna–Vág Európai Területi Társulás elnökségét - fotók

Tisztújító közgyűlés tartottak.

Munkatársunktól

Fotó: Huszár Gábor

Fotó: Huszar Gabor

A Rába–Duna–Vág Európai Területi Társulást három magyarországi megye és három felvidéki kerület alkotja Pozsonytól Budapestig. A nemzetközi gazdasági társaság létrehozásának célja a határon túli együttműködés erősítése volt. Kétévente tartanak tisztújító közgyűlést: a kedden adta át Győr-Moson-Sopron az elnöki tisztséget Nagyszombatnak.

Egy 6 millió eurós alapot kezelnek, ezenfelül 3 millió értékben együttműködő partnerekkel saját maguk valósítanak meg programokat. Ezek részben brüsszeli források, nemzeti pénzekkel, megyei önerővel kiegészítve – avatta be lapunkat Németh Zoltán leköszönő elnök. Elmondta azt is, hogy ezen- kívül egy 328 ezer eurós maradványösszegre lehet pályázni, a lehetőség hamarosan megnyílik.

– Működtetünk egy kisprojektalapot, amely a szlovák–magyar Interreg Program részeként kisebb összegű támogatást nyújt a pályázóknak 20–50 ezer euró között. Az elmúlt években 118 önkormányzat, intézmény, civil szervezet részesült támogatásban, leginkább a települések közötti együttműködés erősítésére. Sok volt az iskolai, óvodai neveléstámogató program, a természetvédelmi és sportesemény, illetve az eszközbeszerzés – tájékoztatta lapunkat Németh Zoltán.

A pályázatok gondozása mellett saját projekteket is megvalósítanak és generálnak nemzetközi együttműködéseket, így további 3 millió euró értékben menedzselnek, koordinálnak agrár-, foglalkoztatási és kulturális programokat. Németh Zoltán hozzátette, hogy kifejezetten baráti a viszony Jozef Viskupic soros elnökkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!