Budapesttől Harkivig

2022.05.15. 19:30

A győrszemerei kötődésű Edvy Athina és társai azokat a házakat mentik, amiket mások ledózerolnának.

A veszteség lehetősége más fénybe állítja az értékeinket. Így az orosz–ukrán háború is felértékelte a győrszemerei származású Edvy Athina és barátai munkáját, akik modern épületek megmentéséért dolgoznak többek között Ukrajnában is. Kijev és Harkiv mellett román, moldáv és magyar városi épületek sorsát vették górcső alá.

Bella Violetta

A rendszerváltás óta dilemma, mi történjen olyan korszakok épületeivel, melyekre sokan nem szívesen emlékeznek. Beépültek-e a városok életébe, értékesek-e, vagy épp tájsebek és diktatúrák mementói? A Girls Can Scan egy építészekből és bölcsészekből álló csoport, akik úgy gondolják, hogy nem személyes történetek, hanem szakmai szempontok szerint kell ezekre a létesítményekre tekinteni.

Edvy Athina, a munkaközösség egyik tagja úgy gondolja, nem mindent kell megmenteni, de vannak épületek, amelyek mögött olyan építészeti gondolat és mérnöki munka áll, amely méltó a megőrzésre. Athina és a Girls Can Scan az 1945 és ’89 között készült modern épített örökség sorsával foglalkozik most már négy országot felölelve.

A színháztól az építész-szakkollégiumig

Athinát a győri színházépület indította el a városszövet tanulmányozása felé: – Épp végeztem az esztétikán, amikor jött a karantén és hazaköltöztem. Hallottam a hírt, hogy talán lebontják a Győri Nemzeti Színházat. Engem ez nagyon megindított, nem szerettem volna. Elkezdtem levelezni különböző szervezetekkel, hogy mit lehet tenni civilként.

Az építész-szakkollégium akkori elnökét is megkereste, és becsatlakozott a szakkollégium nyári táborába, ami épp a szocialista korszak építészetéről szólt. – Rájöttem, ezzel szeretnék foglalkozni. Építész-szakkollégiumi tag lettem, mert azt mondták, nemcsak építészekre van szükség, jó, ha vannak más területről érkezők is. Ott ismertük meg egymást a lányokkal.

A Kvity Ukrainy nevű épületet aktivisták mentették meg. Virágbolt, kutatási központ, üvegház működött benne korábban, kiállítások is helyet kaptak. Varga Lilla diplomamunkájában rózsaszínnel fedte a megbontott részt és mobil bokszokkal osztotta a teret, hogy az épület ideiglenesen is használható legyen.

Amit a műemlékvédelem nem támogat

A csapat európai uniós ösztöndíjat nyert 2021-ben, a beadott munkában a fő tézisük az volt, hogy a kelet-európai országokban a modern épületek bontásának elsősorban ideológiai és nem szakmai okai vannak. Az állami műemlékvédelem nem támogatja ezeknek a létesítményeknek a megőrzését. – Olyan civil szervezetekkel kerestük a kapcsolatot, amelyek szeretnék, hogy ezek megmaradjanak. Ez egy össz-kelet-európai probléma, és nincs közös platformja az ezzel foglalkozó szervezeteknek, ezt szeretnénk megteremteni.

A pályázatnak hála tudtak elutazni Ukrajnába, Moldovába és Romániába meghallgatni az ottani szervezeteket és tanulmányozni az érintett épületeket. Feltérképezték, vannak-e olyan példák, amelyek máshova is adaptálhatóak.

Az ukrajnai újjáépítés szakmai dilemma lesz

Varga Lilla, a csapat egyik építész tagja abban az évben készítette a diplomamunkáját, amiben egy kijevi házzal foglalkozott. – Virágpiac volt, megvette egy befektető, le akarta bontani, valami jövedelmezőt tervezett oda. A helyi közösségben ez ellenállásba ütközött. Szerveződött egy mentőcsoport, és riadóztatták egymást, befutottak a bontásra, ami miatt meg kellett állítani. Sokáig úgy állt az épület, hogy hiányzott belőle egy rész, de nem sokkal ezután helyi védettséget kapott és felterjesztették állami védettségre is.

Lilla a diplomamunkájában egy ideiglenes alternatívát, átmeneti használatot akart biztosítani ebben a házban mobil dobozok, mozdítható bokszok segítségével addig is, amíg eldől a sorsa.

Kijev után Harkivban is találkoztak a lányok műemlékvédő civil szervezetekkel. – Harkiv volt az ukrán konstruktivizmus fellegvára, és ott van a világ első konstruktivista felhőkarcolója, amiről persze nem is tudjuk, áll-e még. A hideg kiráz, hogy velünk egyidős emberek ott vannak és harcolnak. Kedves embereket ismertünk meg abban a gyönyörű és független országban. Nyilván most sokkal nagyobb gondok vannak, és csak a háború után kezdődhet a gondolkodás arról, mi és hogyan épüljön újjá. Összetett probléma az, hogy vissza lehet-e építeni valamit, és az hiteles marad-e.

Példaként hozza Varsót, amit a világháború szőnyegbombázása után újraépítettek ugyan, de az az óváros nyilván egy másik óváros. Remélik, hogy munkájuk segítheti majd a szakmai döntéseket, ezáltal pedig a város rekonstrukcióját.

A héten ért véget a Girsl Can Scan esettanulmányaiból készült kiállítás Budapesten, a Turbinában. 
Terveik között szerepel, hogy a tanulmányokat és az együttműködést kiterjesszék a V4-es országokra, Szlovákiára, Lengyelországra, Csehországra. 

A lányok esettanulmányaiból nyílt kiállítás Budapesten a Turbinában. A tárlattal az a szándékuk, hogy ne csak az építészszakma ismerje a célkitűzéseiket.

Építészeti remekek a háború árnyékában

Harkiv emblematikus konstruktivista felhőkarcolója, a Derzhprom, vagy oroszosan Gosprom, információink szerint a háború ellenére is áll és funkcionál, mert a civil infrastruktúrát eddig nem érte direkt bombázás a városban. 1928-ban épült az első szovjet felhőkarcolóként, az állami ipar adminisztratív kiszolgálására 13 emeletével a Szabadság térre. Tornya 63 méter magas, ugyanakkor tekintélyes az egész épület területe is, mely összesen 60.000 négyzetméter irodahelyiségnek ad teret. Az eredeti 1928-as 12 liftből 7 ma is eredeti formájában üzemel. Az UNESCO március elején levélben emlékeztette Szergej Lavrov orosz külügyminisztert, hogy Oroszország aláírta a kulturális örökségek háború idején való védelméről szóló megállapodást. Moszkva válaszában úgy fogalmazott, hogy elkötelezettek a műemlékvédelem iránt. Ennek ellenére március elejéig a Reuters tájékoztatása szerint 29 vallási emlékhely, 16 történelmi épület, négy múzeum és négy műemlék rongálódott meg teljesen vagy részben. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!