Nyugat-dunántúli Innovációs Kiállítás és Találmányi Vásár

2022.04.13. 14:24

Rekordszámú kiállító vett részt a régió legnagyobb innovációs seregszemléjén Győrben - Fotók

A 12 éves múltra visszatekintő Nyugat-dunántúli Innovációs Kiállítás és Találmányi Vásár a Széchenyi István Egyetem kiemelt programja, amelyen az idén rekordszámú kiállító vesz részt. A régió legnagyobb innovációs seregszemléjére április 13-án, szerdán 9 és 15 óra között került sor.

Ollári Gergely

Fotó: Huszár Gábor

Fotó: Huszar Gabor

A programon nagy szerepet kaptak a régió gazdasági szereplői, az egyetemi fejlesztések, projektek, spinoff cégek, hallgatói csapatok. Az esemény kísérőrendezvényén a résztvevőknek lehetőségük nyílt szakmai beszélgetésekre, új kapcsolatok kialakítására és ismeretbővítésre. Ottjártunkkor mosolygó fiatalok, és kíváncsi érdeklődők járták körbe a standokat. A aula egyik sarokrészében egy óriási betonkenura lettünk figyelmesek.

 

- A résztvevők megtekinthették nálunk a beton általános összetevőit, és megcsodálhatták azt a több mint 117 kilogrammos kenut, ami csapatunk egyik legnagyobb alkotása. A vízi járművünkkel hamarosan egy nemzetközi hajóversenyre látogatunk Németországba. Nem csak a tárgyat csodálták meg, hanem annak a tulajdonságait is: hiszen úszik a vízen, és nem süllyed el – mondta el lapunknak Nagy Kristóf a SZEnavis Betonkenu egyik tagja.

Nem messze egy lánctalpas szerkezet állt egy stand közepén, az SDR Technologies Kft. egy robottal érkezett a kiállításra. A kamerákkal felszerelt lánctalpas robot célja, hogy katasztrófavédelmi szerveket segítsen adatgyűjtéssel.

 

- A gumitalpas robotunk könnyen mozog nehéz terepen, kamerák és szenzorok segítségével gyűjt adatokat, majd egy számítógépen rendszerezi, és tárolja azokat. Eszközünk segítség lehet katasztrófaelhárítás esetén, vagy különböző biztosító társaságok kárfelmérése során is – fogalmazott Krecht Rudolf ügyvezető.

 

Az egyik bemutatkozó startupnál sokan voltak kíváncsiak egy automata sörcsapolóra. A gép egy gombnyomással, három és fél másodperc alatt csapol egy korsó sört. A StartITup Győr alapítója Szabó Krisztián lapunknak hangsúlyozta: nagy fesztiválok vendége lehet hamarosan ez a csapolószerkezet, sokan várják már hogy élesben használni lehessen a terméket. Ráadásul dolgoznak rajta még a szakemberek. Jelenleg épp az a cél, hogy fél másodperccel rövidítsék meg a csapolás időtartalmát. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!