Robot táncolt a szülinapon

2022.03.20. 10:19

Tízéves a Mobilis - Ingyenes programokkal és okospark avatóval ünnepeltek - fotók

Tortával és okospark-avatóval ünnepelt többek között szombaton a tíz éves Mobilis Interaktív Kiállítási Központ. Tíz évvel ezelőtt, 2012. március 15-én nyitotta meg kapuit a Mobilis Győrben. Az évforduló apropóján ünnepi programokkal várták az érdeklődőket szombaton déltől egészen este kilencig. A látogatók kipróbálhatták a virtuális valóság élményt, versenyautó-pilótaként hasíthattak a pályán a legújabb szimulátoroknak köszönhetően, de volt mini-szabadulószoba, legórobot-építés és családi kísérletezés is.

Gyurina Zsolt

2022.03.19 10éves a Mobilis és Sportpark átadás Fotó:Nagy Gábor Kisalföld Gyõr

Fotó: NAGYGABOR

Tizedik születésnapját ünnepelte szombaton a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ, a délután érkezett hatalmas tortából bőven jutott a látogatóknak is. Stílszerűen lufikkal díszített robot táncolt a szépszámú vendégsereg előtt a torta felvágásakor.

 

Már déltől kipróbálhatták a gyerekek, hogy milyen érzés a virtuális hullámvasúton utazni. A VR-élmény csak az egyike volt a számtalan, tegyük hozzá, hogy ingyenes programnak, amelyet a győri Mobilis Interaktív Kiállítási Központ kínált. Volt versenyautó-szimulátorozás, szabadulószoba, LEGO robotokkal segíthettünk összeállítani a Mobilis tortáját, a családok a jég olvadását, és vízhez képesti sűrűségét vizsgálhatták együtt egy igazán egyszerű, de annál látványosabb, akár otthon is elvégezhető kísérletcsokorral. Magasba engedtek meteorológiai ballont, tartottak digitális alkotóműhely-foglalkozást és csillagászati bemutatót. Sztárvendégként érkezett Bereznay Dani F1 E-sportoló, aki a Formula-1 fizikájába nyújtott némi betekintést.

A nap folyamán átadták új látványosságukat, a kültéri okos játszóteret, ahol a már megszokott trambulin vagy mókuskerék mellett olyan digitális megoldások is várják ezentúl a gyerekeket, mint levegőminőség-mérő vagy telefontöltő okospad. Dőry Tibor, a Mibilis ügyvezetője az átadón megemlítette, hogy örömteli tény, a Mobilis lehetőségei évről-évre bővülnek, újabb és újabb programokkal várják a látogatókat. Kövecsesné dr. Gősi Viktória, az Apáczai kar docense, az egyetem tanárképzési és Módszertani Főigazgatóságának vezetője elmondta, hogy a hely programjaiban egyre markánsabban mutatkoznak meg a Mobilis által képviselt pedagógiai alapelvek, így az élménypedagógia, a digitális és alkotópedagógia. A fenntarthatóságra nevelés szellemében zajló foglalkozások minden korosztály számára elérhetőek. A Széchenyi-egyetemmel számtalan együttműködésük van a kezdetektől fogva, mint például a Kutatók Éjszakája vagy a Gyerekegyetem.

 

– Tíz éve azzal a céllal jött létre a hely, hogy a járműgyártás, közlekedés, mobilitás világát a laikusok számára is érhetővé tegye, közelebb hozza. Hat-hét éve egy irányváltással természettudományos ismeretterjesztéssel, kihelyezett fizika vagy környezetismeret órákkal a közoktatást is segítjük, azóta órarend szerűen jönnek hozzánk osztályok. A Mobilis unikális - nyilatkozta lapunknak Keszthelyi Bernadett igazgatóhelyettes. Digitális élményközpontjukkal 2018 óta az informatika világát mutatják be a gyermekek nyelvén. A járvány előtti utolsó évben, 2019-ben 26 ezer látogatójuk volt, jelenleg 74 interaktív eszközzel várják a betérőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!