Kultúra

2022.03.25. 20:02

Árnyék és fény stációi - Ünnepváró kiállítás nyílt Győrben - képriport

Kurcsis László győri grafikusművész „Üzenet - Stációk fényből és sötétből” című időszaki kiállítása nyílt meg pénteken a Triangulum Galériában. A Győri Egyházmegye és a Szent László Látogatóközpont szervezésében nyílt tárlat 12 év alkotásait mutatja be.

Hécz Attila

Fotós: Huszar Gabor

 


Az ünnepélyes megnyitón részt vett dr. Veres András győri me- gyéspüspök és dr. Kovács-Gombos Gábor DLA festőművész, egyetemi docens. – Mindannyiunk életében vannak fontos állomások, ha úgy tetszik, stációk, keresztutak, amelyeket Kurcsis László grafikái most segítenek felidézni bennünk – mondta dr. Veres András megyéspüspök.

 

 – A kiállítás tematikája nagyböjt idején, a húsvét közeledtével különösen aktuális, nagyszerű alkalom a megtérésre, a feltámadásra és az újjászületésre gondolnunk. Árnyékból a fénybe Kurcsis László grafikusművész évtizedek óta meghatározó alakja Győr és a térség művészeti és kulturális életének. Most hosszú idő után jelentkezett önálló kiállítással. 

 

– A kiállításon bemutatott munkák közel két évtized termését ölelik fel – mondta a művész. – A húsvét ünnepéhez kötődően az angyalok és a lépcső ciklus darabjai jelennek meg. Az alkotások jelentése többrétegű, az alapmotívum minden esetben túlmutat önmagán, tükröt tart- va elénk. Egyaránt szembesít bennünket a mindennapok valóságával és a lét alapvető kérdéseivel, a fény és árnyék jelentőségével, sokrétűségével. A Triangulum Galéria két termében bemutatott sokszínű, gazdag alkotások együttese egyszerre üzenet és mementó is. A húsvét közeledtével, apropójával nem csupán a művészi hitvallás jelenik meg a falakon, a tárlat az egyházi ünnep üzenetét is magában hordozza. A két fő motívum Kurcsis László kereső, úton lévő embernek tartja magát. Mostani munkáinak két fő motívuma van. – Az első motívum az ember- alak, amelyet kultúránként hív- nak őrszemnek, őrzőnek vagy angyalnak – magyarázta a művész.

 

– A második motívum mindig az út, a lépcső, amely egyaránt vezethet fel – a menny felé – és le, a kárhozatba, ezzel megmutatva az Istentől kapott ajándékot: a választás lehetőségét. A kiállítótér falain téren és időn át saját magunkkal nézhetünk szembe. Amit ezenfelül közvetíteni szeretnék, hogy számomra a rajz bizonyságtétel, remény és imádság. Örök fájdalom A művész varázslatos grafikái egyszerre közvetítenek szakrális tisztaságot, emelkedettséget, önvallomást és emlékezést.

 

– Ez a kiállítás az én kereszt- utam, ezekből a fényből és sötétből születő alakokkal, alkotásokkal állítok emléket annak az embernek, aki negyedszázadon keresztül a társam volt, vigyázott rám, állt mellettem és lett a védő- angyalom – jegyezte meg elérzékenyülve Kurcsis László. – Árnics Katinak hívták, a páromként és balettművész lányom édesanyjaként szerettem és szeretem. Hermann Hesse szerint a szakrális művészet lényege „min- den dolgok mögött megmutatni Istent”. Az itt maradók felelőssége az emlékezés, de a továbblépés és a remény is. Húsvét közeled- tével ez különösen fontos. 

 

A kiállítás május 8-ig tekinthető meg a Triangulum Galériában (Győr, Gutenberg tér 2.).
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!