Tragédia Jánossomorján és Mosonmagyaróváron

2022.02.04. 07:58

Letartóztatásban a két ember életét kioltó sofőr - A szándékos gázolás esélyét is vizsgálták

A tavalyi év egyik borzasztó tragédiája során két család egyik pillanatról a másikra vesztette el szerettét.

Szeghalmi Balázs

A 20 évesen elhunyt Viktória emlékére rengetegen gyújtottak gyertyát lakóhelyén. Fotó: Jánossomorjai TV

  • Két ember élete szárad a lelkén annak a 36 éves szlovák állampolgárságú férfinak, aki egy fiatal nőt és egy középkorú férfit gázolt halálra október 4-én Jánossomorján, majd Mosonmagyar­óváron.
  • Portálunk információi szerint a rendőrség napokon belül lezárja és vádemelési javaslattal továbbítja az aktákat az ügyészségnek.

Az erőszakosan vezető szlovák férfi a reggeli órákban előbb halálra gázolta a Jánossomorján kerékpározó 20 éves Viktóriát, majd nem sokkal később Mosonmagyaróváron is elütött egy biciklist. A kézilabda-játékos fiatal lány rögtön életét vesztette, míg az ámokfutó mosonmagyar­óvári áldozatát válságos állapotban szállították kórházba. A 49 éves, kétgyermekes családapa gerince eltört, idegsebészeti műtéten esett át a győri Petz-kórházban. Szervezete bő kéthétnyi intenzív ápolás után adta fel a küzdelmet.

 

Rendőrségi felvétel az első baleset helyszínéről: a fiatal jánossomorjai nőnek esélye sem volt, hogy túlélje az ütközést. Fotó: Police.hu

Négy különböző drog

 

A Mercedes terepjárót vezető gázoló cserben hagyta a vétlen kerékpárosokat és segítségnyújtás nélkül száguldott tovább. A rendőrök a második baleset után pár órával fogták el a 36 éves szlovákot. Enélkül akár újabb áldozata, sérültje is lehetett volna az ép ésszel felfoghatatlan eseménysorozatnak. A gyors­teszt a gázoló szervezetében négy különböző drogot mutatott ki. Arról, hogy ezek milyen erősségű kábítószerek voltak, egyelőre sem a rendőrség, sem az ügyészség nem nyilatkozik, de a bírósági szakaszban bizonyosan terítékre kerül ez a kérdés. „A Győri Járási Ügyészség indítványozta a bíróság számára a gyanúsított letartóztatásának április 6-ig történő meghosszabbítását” – mondta el érdeklődésünkre dr. Gál Katalin.

 

Gyerekét szerette volna óvodába vinni a 49 éves családapa, amikor elgázolta az ámokfutó Mosonmagyaróváron. Két hétig küzdettek a férfi életért az orvosok, amikor szervezete feladta a küzdelmet. Fotó: Kisalföld-archívum

Vizsgálták a szándékos gázolás eshetőségét is

 

A Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség szóvivője hozzátette: jelen állás szerint négy bűncselekményt rónak a szlovákiai gyanúsított ter­hére. Ezek közül a legsúlyosabb vádpont a bódult állapotban elkövetett, halált okozó járművezetés bűntette, miközben segítségnyújtás elmulasztásáért és kábítószer-birtoklásért is felelnie kell a többszörösen börtönviselt férfinak. Tudomásunk szerint a nyomozás során felmerült a szándékos gázolás eshetősége is. Dr. Gál Katalin kérdésünkre megerősítette, hogy ezt a szálat valóban vizsgálták a rendőrök, de „a beszerzett bizonyítékok nem teszik megalapozottá a szóban forgó bűncselekmény gyanúját”.

 

Tizenkét évet is kaphat

 

A két ember halálát okozó sofőrt kettőtől tizenkét évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik. Esetében a halmazati szabályok jó eséllyel előtérbe kerülnek majd. Korábban külföldön háromszor büntették; legutóbb a tragikus gázolások előtt öt nappal, 2021. szeptember 29-én szabadult Szlovákiában. Jelenleg is van folyamatban vele szemben más büntetőeljárás a hazájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!